Какво ни пречи да си плащаме сметките за енергия?

В ЕС сме най-засегнатата страна от проблема
6 дек 2016 14:22,
27
Какво ни пречи да си плащаме сметките за енергия?
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Има ли енергийна бедност или говорим за обща бедност, която пречи на домакинствата да си плащат сметките за енергия? Това коментираха експерти на дискусия, организирана от Българския енергиен и минен форум (БЕМФ) и Асоциацията на енергийните агенции.

Лияна Аджарова от Асоциацията припомни, че България е най-засегнатата от проблема страна в ЕС. У нас 30% от домакинствата се определят като енергийно бедни, а средното за общността ниво е 9 на сто. Красен Станчев от Института за пазарна икономика (ИПИ) обаче контрира, че няма точна формулировка на енергийната бедност у нас и от средата на 2013 година е "изчезнало разумното говорене по проблема".

Институциите неглижират проблема, каза от своя страна Иван Хиновски от БЕМФ. Той посочи, че няма изработена дефиниция на понятието енергийна бедност, липсват и критерии за определяне на енергийно уязвимите домакинства. Сред основните причини за възникването на енергийната бедност са остарелият сграден фонд и забавената газификация, посочи той.

От БЕМФ предлагат създаването на специален фонд за енергийно подпомагане като част от мерките за справяне с проблема. Иван Хиновски посочи още, че е необходимо създаване на обсерватория за енергийната бедност или енергиен омбудсман, както и национална стратегия за защита на енергийно уязвимите домакинства.

Експертът посочи, че у нас над 1,5 млн. души живеят под линията на бедността, но енергийни помощи (за отопление през зимния сезон – б. а.) получават едва 254 хил. Не е ясно на какво основание останалите потребители са изключени от системата за подкрепа.

Хиновски посочи редица добри практики от Европа за подобряване на ситуацията - бракуване на стари електроуреди, "лични въглеродни квоти", които могат да бъдат продавани от домакинствата, грантове за подобряване на енергийната ефективност на сградите и други програми за социално подпомагане на уязвимите потребители.

Продължението четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен тук човека обяснява просто как може да си подобрите отоплението и почти без пари
17
0
 
5
 
! Отговори
Някой - за триене преди 7 години
Еми на мен ми пречи наглоста на ЦИГAHИTE сметките на които са калкулирани в моята като загуби, кражбите извършени от същите същества, правителството, което ме принуждава да издържам някакви банди OPKИ които някакво бабе си позволи да покани в Родината ми, и безочието на търтеите в парламента, които отказват да изпълнят волята на народа.
16
0
 
3
 
! Отговори
БАЮ преди 7 години
ЛИПСАТА НА ЯСНОТА В СМЕТКИТЕ И НИСКИТЕ МИЖАВИ ЗАПЛАТИ.
15
1
 
0
 
! Отговори
МОЛЯ ДА МИ ОБЯСНИТЕ преди 7 години
Мисля ,че ОФИЦИАЛНИТЕ данъци ги знаете всичките.ИЗВОДИТЕ СПОРЕД МЕН ЩЕ СИ ГИ НАПРАВИТЕ САМИ.Греша ли ?Опровергайте ме.
14
1
 
1
 
! Отговори
МОЛЯ ДА МИ ОБЯСНИТЕ преди 7 години
Ако обичате бихте ли ми обяснили , дано ме опровергаете !През 2016 година ще починат 1000 човека от 100000 човека . Направете си сметка от 5 милиона колко ще са.Само от ПТП ще са над 1000 човека. Следват от инсулт,от инфаркт, от рак, от диабет и др. болести поради това в каква среда живеем. А когато сме били под турско роб**во(съжителство) по колко сме загивали на година.А по колко данък е взимал султана от нас, аз знам само за десятъка т.е. 10% , имало ли е и други ОФИЦИАЛНИ данъци ?Да почна ли да изброявам сегашните ОФИЦИАЛНИ данъци . Мисля ,че ОФИЦИАЛНИТЕ данъци ги знаете всичките.
13
0
 
16
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 7 години
Много е просто, особено при пенсионерите ! Единствено политиците се правят ,че не разбират ! Няма начин да даваш на хората пенсии от по 150 лева а топлофикация да иска да им прибере 160 лева на месец !Държавата смята за редно да каже ,че няма пари и всичко е наред ! А защо топлофикация не приема същото обяснение ?! И защото едното се преследва от съда, другото не ?!?!
12
1
 
6
 
! Отговори
ПОРЪЧКОВА СТАТИЯ преди 7 години
Това ако НЕ Е ПОРЪЧКОВА СТАТИЯ ЗДРАВЕ МУ КАЖИ.
11
0
 
16
 
! Отговори
... преди 7 години
Епа при положение, че в някой части на страната 1 кубик вода струва 7лв при положение, че реката е съвсем наблизо! Пречи, че 1 тон въглища от по-хубавите струва към 340лв. При положение, че кубик нарязани дърва струва, според зависи, към 100 и нагоре лева! А като се вземе предвид, че пенсиите на голяма част от пенсионерите са по-малко от 250 лв. а за да изкараш зимата на що годе топло в някой части на БГ ти трябват към 3-4 тона въглища и или 8-10кубика дърва! Еми секи сам да си сметне ко пречи!
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
остави ни нас,лагера в харманли как е,топличко ли им е? че те в пустинята са свикнали на жега, а тук - нито климатът -климат,нито храната - храна. ще ни се обидят,ще си тръгнат и после - мъкааааааа , мъка по тях.
9
0
 
26
 
! Отговори
Некъф луд преди 7 години
Какво ни пречи да си плащаме сметките за енергия?Вие журналята, по природа ли сте *** или ви изпиха мозъка?Пречи ни безпаричието да си плащаме сметките.
8
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пречи надписването на сметките, както и краденето от някои абонати. Няма по-бандитска ОПГ от Топлофикация - София. Софийска вода започнаха също да щавят. Електроразпределителните отдавна удвояват сметките като въведоха такси за какво ли не. Ако Цацаров е честен отдавна да е натикал в зандана няколко стотин крадльовци. Но явно му се отчитат всички и за него е ОК. Няма спасение за абонатите. Ограбването е от всек. Бай *** обеща някога, че всички га--дове ще бъдат съдени но той стана най-големия!
7
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И питат какво ни пречи?! При тези заплати сметка от 300 лева месечно. Е, в коя друга държава от ЕС сметката ти за отопление е около 50% от заплатата ти и е горе-долу колкото пенсията ти?
6
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Направо цинична статия, защо ли, хората си спряха парното един вид като отчаяна мярка срещу топлофикация, тя ги натовари стократно. Тока скача непрекъснато, вие се подигравате............ми то сметката за отопление е една минимална заплата ако искаш да се отопляваш нормално. Така ли е в Европа
5
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Основната причина за енергийната бедност е, че сметката за ток/парно през зимата е равна на половината от заплатата за повечето хора. Тия от ИПИ ако им спрат хранилката, ще ги видя как ще живеят с една минимална до средна заплата и ще си плащат тока и парното. В България през зимата се живее на температури под 14-15 градуса в стаята или на работното място. Защото изобщо не сме енергийно бедни. България не е София и работа не е задължително в офис с климатик и маса за пинг-понг.
4
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
какво ни пречи ? най-ниските заплати и пенсии в европейския съюз
3
0
 
28
 
! Отговори
3 преди 7 години
А, нищо не пречи бе, касите работят....
2
0
 
44
 
! Отговори
Защо преди 7 години
Пречини че власта си затваря очите за бандитската групоровка Топлофикация която граби хората...
1
0
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да,пречи ни сградната инсталация,с която столична община/и не само/искат да си покрият загубите от тези,които ползват парно и не плащат.Пречат ни софтуерно манипулираните електромери,с което монополистите искат да си покрият кражбите на ток.И не на последно място,тези,които се чудят защо не можем да си плащаме да сравнят в западна Европа какъв % от доходите на хората отиват за ток и парно и какъв е процента у нас.И тогава ще си обяснят много неща.