БАН ще прави пазарен анализ на АЕЦ "Белене"

Теменужка Петкова: Целта е НЕК да генерира приход
Обновена: 14 дек 2016 13:51 | 14 дек 2016 13:47, Веселина Йорданова
16
БАН ще прави пазарен анализ на АЕЦ "Белене"
Архив: Булфото

В срок до 3 месеца енергийният министър трябва да възложи технико-икономически и правен анализ на проекта АЕЦ "Белене“, реши правителството в оставка.

Анализът ще разглежда възможността за реализация на проекта изцяло на пазарен принцип без пряко или косвено участие на държавата, без държавни гаранции и без дългосрочни договори за изкупуване на ток, обясни ресорният министър Теменужка Петкова пред журналисти.

Още по темата

МС настоява да бъде разгледан вариантът, в който активите и пасивите в НЕК, които са свързани с този проект, да бъдат обособени в отделно търговско дружество, което да бъде приватизирано впоследствие. Целта е рационалното използване на инфраструктурата и площадката на проекта АЕЦ "Белене“ и оборудването с дълъг цикъл на производство, което НЕК миналата седмица плати на "Атомстройекспорт“ с помощта на държавата и придоби.

Според Петкова с такова решение се защитава максимално публичният финансов интерес. "Ако такава сделка бъде реализирана успешно, НЕК ще генерира приход, който ще й позволи да върне в максимално кратки срокове получената възмездна финансова помощ“, коментира тя. От думите й стана ясно, че анализът ще бъде възложен на учени от БАН.

Сутринта Петкова участва в среща при премиера Бойко Борисов с представители на Индустриалната търговска банка на Китай, които имат интерес да финансират реализацията на проекта при посочените от държавата условия. Интерес от Китай бе заявен и по-рано тези дни – от Китайската ядрена корпорация, която оперира 16 ядрени реактора в страната.

Министърът обясни обаче, че едва когато има готов анализ, ще може да се говори конкретно. Петкова потвърди и че има интерес от други компании, но не коментира подробности с аргумента, че няма тяхното съгласие.
По думите й в една процедура, на която ще се явят всички желаещи, ще може да се провери реалният инвеститорски интерес.

Министърът каза, че изграждането на ядрена централа с частен капитал не е изключение в световната практика. Това обаче не означавало, че държавата ще абдикира от своите функции и няма да следи за безопасността.

"Държавата ще присъства на всеки един етап от развитието на един такъв проект чрез своите регулаторни органи“, коментира Петкова.

На въпрос кой енергиен министър ще отговаря за финалните резултати от този анализ, след като тя е в оставка, Петкова каза, че следващият.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
0
 
! Отговори
Белене преди 7 години
Това на снимката струва над 1 000 000 000 евра е ликвидирано е показно.. съветски експерти искаха да бият престъпниците наредили рязането на това уникално съоръжение.Нарязаха нагло на 160 000 кубически метра специални стомано бетони ...за сметка на народа
12
1
 
1
 
! Отговори
Витоша възмутена преди 7 години
БОрисов се прочу с харченето н а десетки милиарди само за неносещи доходи на България НАГЛО КОРУПЦИОННИ ОБеКТИ..
11
1
 
0
 
! Отговори
ПИтат преди 7 години
Какви пари вложи в Белене RWE
10
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не да следи а да печели това е важното за една държава а да следи е задължение на държавата с изключение при марионетните правителства още не е разбрала защо е министър ето затова слагат такива като нея дано стане нещо при другото правителство площадката построена реакторите платени е и сега да ги подарим а после нови държавни дългове браво думи няма за това
9
2
 
0
 
! Отговори
kiorsufra преди 7 години
Kato niama hora,ne mogat da se rasberat i ne doide niakoi koito ne e takiva dupedavezi kato sega6nite opravnizi.koito slu6at amerika i eu. niamame sobstveno mnenie po vaprosa Sa vsi4ko triabva da 4akame blagosloviata na nikogo.
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БАН ще прави пазарен, правен или технически анализ?Горката АЕЦ !!Народе, бягай, спасявай се!
7
1
 
3
 
! Отговори
Андрешко преди 7 години
А защо не се направи оценка на бъдещата ядрена централа. Да бъде направена в акции и всичко изплатено от държавата до момента да бъдат акциите на държавата в тази централа и с този си дял държавата да участва при бъдещото разпределение на печалбата.
6
2
 
4
 
! Отговори
Некъф луд преди 7 години
От нас реактора, площадката и най вече на наша земя и държавата няма да има процент от печалбата! Е това вече е прекалено. Господа депутати или крадци ли не знам как да ви нарека, СВЕЩИ ДА СИ КУПИТЕ СЪС ТИЯ ПАРИ КОИТО ОТКРАДНАХТЕ И КОИТО СМЯТАТЕ ДА ОКРАДЕТЕ ОТ КЛЕТАТА НИ РОДИНА И НАРОД.
5
3
 
4
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Жалко е държавата да няма участие в такъв проект, след като вече сме платили и получили по-голямата част от оборудването. Даваме милиарди за глупости, да покриваме фалити на банките на богатите, а когато става въпрос за една дългосрочна печеливша инвестиция, се дърпаме.
4
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хуауей са корейци , ама друг път . Ти така ли разправяш на село като си показваш китайския телефон на другите бекове от тайфата докато сваляте селските кифли ?
3
6
 
5
 
! Отговори
гайбаньоориджинал преди 7 години
Пазарния анализ вече го направихме с Гочо в кварталната кръчма-За да има Белене не трябва да има ВЕИ и Марици.В случай че можем да ги съвместим някак Унгария Турция и Румъния не трябва да имат АЕЦ за да им продаваме ток от нашия АЕЦ.
2
4
 
3
 
! Отговори
Пешо преди 7 години
Правилно де тези китайци и без това няма къде да правят ядрени опити!Току виж Huawei успеят да произведат и АЕЦ!
1
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Безумие ! БАН ни могат да правят ПАЗАРНИ АНАЛИЗИ ! Ама ще лапнат некой лев, де.