"Газпром" се отказа от мащабния проект по дъното на Черно море

Демонтират съоръжения, свързани с по-големите обеми газ
Обновена: 20 мар 2018 11:37 | 20 мар 2018 11:37,
215
"Газпром" се отказа от мащабния проект по дъното на Черно море
Схемата на "Турски поток". Снимка: "Газпром"

"Газпром" започва да демонтира съоръжения на територията на Русия, свързани с проекта "Южен поток", пише "Интерфакс", позовавайки се на съобщения на руския холдинг.

Първоначално идеята на Москва беше да изгради газопровод по дъното на Черно море от станция Анапа до Варна от четири тръби с общ капацитет от 63 млрд. куб. метра.

След това обаче плановете се трансформираха - тръбите потеглиха към крайбрежието на Турция, а капацитетът се намали наполовина - до две тръби с общ капацитет от малко над 31 млрд. куб. метра.

В момента "Газпром" строи и двете тръби - едната трябва да захранва турските потребители, а втората - клиентите в Европа. На този етап компанията има разрешително за строеж само на морската част на втората тръба, издадено от турските власти в средата на януари.

Като част от плановете за демонтаж ще бъдат премахнати разширения на съществуващата газова инфраструктура на територията на Русия, свързана с по-големите обеми газ, необходими за захранване на "Южен поток".

В началото на март от компанията оператор на "Турски поток" съобщиха, че 50% от тръбите по проекта са вече положени. По двете секции вече са положени общо 930 километра по дъното на Черно море.

Следващата фаза за втората тръба е още 180 километра по сушата на Турция до газов хъб - на гръцката или българската граница. Бъдещето на тази тръба обаче все още не е ясно, защото няма разрешение от турските власти.

Ако газовият поток мине през България, това няма да е нарушение на европейските правила, защото страната ни няма да е транзитьор, а търговец (чрез газовия хъб Балкан).

Още новини за енергетика четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
197
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Я погледни каква е цената на кубически метър американски газ, -И каква е цената на американския га?Същата е като на руския.
196
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не Ердоган открадна газовият проект, а Винету му го подари в знак на роболепие и поради някои лични отклонения!! И както казваше един автор , простотията. По опасно от преследващ те луд с картечница..от втория поне имаш надежда да избягаш...
195
3
 
8
 
! Отговори
енергетик преди 6 години
Украинците отклоняваха яко газ затова и станаха газовите скандали преди 10 г. Европа да се сърди на тях. Те понеже руснаците са прости и не знаят ония муньовци от Крайната територия кви ги вършат нали? Знаят ги наизуст като прочетена книга тия мизерници затова драпат да се откачат от тях. А Бг винаги е прецакана, нали си знаете от клуба на загубеняците излизане няма.
194
8
 
8
 
! Отговори
Русия е несигурна преди 6 години
Видяхте какво стана с Южен поток и атомната централа Белене.
193
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
3. Дай от къде другаде Турция се снабдява с газ вместо руския и си готов за Нобелова награда-----1. azerbaycan-458 ml. kub.m 2: aljir -384 ml. kub.m 3: iran-658 ml. kub.m 4:nigeriya-175 ml. kub.m iskam si nagradata
192
2
 
15
 
! Отговори
До 195 преди 6 години
и ще чакате евтиния шистов газ от Америка, обаче никога няма да го дочакате.Защото това една инфантилна идея, пробутвана на глупаците от прибалтийските републики и Полша.Сключиха договори, получиха този прехвален газ и газ пикаха.Я погледни каква е цената на кубически метър американски газ, докаран до Испания и тогава си пускай глупостите тука.Няма евтин газ, докарван с кораби!Набий си го в главата.Няма по-евтино от тръбата!
191
3
 
3
 
! Отговори
До 199 преди 6 години
Браво!Мъдрец!Кефиш ме с "мъдрите" си изводи.И това след около 50 години безотказно снабдяване от Русия на цяла Европпа ти се роди в мозъчето...
190
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То беше ясно че Путин когато е взел решението да спре газа през Украйна за да го пусне през Турция е бил на няколко водки.
189
18
 
8
 
! Отговори
Руснаците са несигур преди 6 години
Руснаците са несигурни партньори. С тях не трябва да имаме общи енергийни проекти.
188
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименТова не е забиване на нож в Путин,дреме му на уйя на него,а това е забиване на кървав нож в плътта на Европа!!!!!!!!!!!!!Ердоган си уреди директно евтин газ от Русия,а България,Балканите и Европа ще духат супата със скъп газ и петрол от Азия!Ердоган открадна нашия проект южен поток,това е!А европейците ще се отопляват и ще произвеждат със скъпо гориво всичко!Еропейци против Европа,честито!
187
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ДемократТова вече си го писал 2-3 пъти, а може и повече! Вероятно много с го харесваш - шедьовър на мисълта ти! Мързел, съчини нещо друго, но да има капчица ум! А то!До 196Няма да го дочакаш никога - Турция не разрешава плаващи бомби да плават през Босфора - там живеят 14 млн души! Комшийте не са глупави!
186
2
 
14
 
! Отговори
До Анонимен 190 преди 6 години
Е, къде тук е поводът за радост? Всеки си гони интересите, единствено у нас има олита, които се радват, че на нас ще ни е по-зле! Е няма такава държава!Русия не я мислете, тя ще успее да продава газ и нефт, защото ги има. Даже да запечата част от кладенците (трудно, но не невъзможно), залежите си остават. Ямал е много богат, а сега, с установяване на суверенитет над шелфа на Северния Ледовити океан, запасите на РФ стават чудовищно големи. Вероятно ще поканят Китай за съвместна експлоатация.
185
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И ще чакаме танкера с евтината шистова газ от САЩ.
184
7
 
16
 
! Отговори
Демократ преди 6 години
Трябва да подкрепим нашите евроатлантически братя украинците, иначе Русия ще доставя газ през България и те губят милиарди от трансфера на газ които Русия искаше да плаща на нас. Ние нямаме нужда от газ и трансферни такси, не е екологично, можем да се греем на ток от американсктите ТЕЦ-ове.
183
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега се демонтират тръбите по Турски поток, след месец ще започне демонтажа на положените тръби по Северен поток2 а след 3 месеца ще започне демонтажа и на Силата на Сибир. За Русия остава единственият вариант да прекара тръби до хъба на Бойко Борисов и тогава Газпром съвсем ще втаса финансово.
182
2
 
5
 
! Отговори
АЛЕКСЕЙ МИЛЛЕР преди 6 години
ПРОЕКТА ВИНАГИ Е БИЛ НА 2-ДВЕ СТЕПЕНИ..ТУРСКИ ПОТОК---САМО ЗА ТУРЦИЯ...КОЙТО ЩЕ СТАНЕ НА 90 ПРОЦЕНТА.И ЕВЕНТУАЛНО ВТОРА ТРЪБА ДО ГРЕЦИЯ.ТОВА Е ОРИГИНАЛНИЯ ПРОЕКТ.
181
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ccdЧакам да се запознаем, нали искаш да ме биеш с права лопата! На разположение съм, само си сложи два чифта памперси! Страхливи гризачи сте, само цвъртите и тропкате мишлеци!
180
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Газпром се натиска да строи Турски поток, но Турция се азландисва и от първоначалните 63 милиарда к.м. на година падна на 15.5 милиарда куб.м. Турция го раздава толкова незаинтересовано по тоя Турски поток че Газпром се принуди да построи цялото трасе до турския бряг на собствени разноски и тъй-като Газпром няма пари защото има да обслужва кредити за над 40 милиарда долара бъдещето на Турски поток е много мъгливо. Над него тегнат и санкциите на САЩ неразрешаващи кредитиране на руски проекти.
179
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"На този етап компанията има разрешително за строеж само на морската част на втората тръба, издадено от турските власти в средата на януари."Русофилчета разбрахте ли какво означава това? Турция е разрешила да се строи само една тръба 15.5 с капацитет милиарда куб.м. т.е. Турция ще ползва тази газ само за себе си за ЕС Турция ще предлага газ от ТАНАП и *** с газ от Азърбайджан. Ердоган пак заби ножа на Путин.
178
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въпросът с хъба е решен- хъб няма да има. Колкото го има интерконектора Гърция-България (ICGB), дето уж го правят от 9г. Много желаещи има за посредници да продават чужд газ. От другата страна Унгария и Румъния не могат да се разберат за газопровода BRUA, защото унгарците искат да продават румънския газ, а не само да го транзитират до Австрия.Румънците поне имат много газ и са независими.

Спонсорирани публикации