Режисьор: Българската култура и изкуство имат дълбоки проблеми

Промените в закона са грешка, смята Иглика Трифонова
12 фев 2021 17:52, Анисия Иванова
18
Режисьор: Българската култура и изкуство имат дълбоки проблеми
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Кинотворците у нас се чувстват обидени и излъгани, а промените в закона са грешка и ще имат големи последствия дори за следващите поколения, които ще работят в индустрията.Това коментира режисьорът Иглика Трифонова в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„Последните предложения за промени в Закона за филмовата индустрия са с една единствена цел – да се приеме схемата за възстановяване на разходите на чуждото кино, което се снима тук. Чуждестранното кино дава хляб на много хора и ние нямаме нищо против то да съществува. Но ако то е толкова важно за икономиката на страната, тогава то трябва да бъде подпомогнато чрез други икономически закони“, заяви Трифонова пред Bloomberg TV Bulgaria.

"Да се вземат пари от българския данъкоплатец и да се възстановят разходите за билет на някоя супер звезда, която идва и снима тук, ми се струва меко казано недалновидно.“, допълни тя.

"Политиците твърдят, че ние врагуваме с чуждестранното кино и че има врагуване между игралното кино и сериалите. Това категорично не е вярно", коментира още Трифонова.

"Аз лично съм доведена до отчаяние, защото отношението на полиците към хората на изкуството е повече от обидно. Мои колеги работиха дълго по проектозакона, защото най-добре го познават. Но между двете четения, депутатите си прокараха промените, които искаха. За това се обидихме. Така не се прави. Това е съществена загуба на доверие, която дълго ще се отразява на отношенията между хората на изкуството и политиците“, категоричен е режисьорът.

Трифонова описва настоящият момент за българската култура и изкуство като кризисен.

"Имаме дълбоки проблеми. Нашият Национален филмов център не работи в момента. Нямаме представа как ще работим през следващата година. В изключително тежка ситуация сме“, поясни още тя.

Целият разговор - във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То че няма култура в България е така, но жената е права, защо бедните българи ще помагаме на богатия евреин в Бояна. Той и така добре печели там
12
2
 
1
 
! Отговори
.... преди 3 години
Ми да спрат турските серияли бе + новините на турски!Толкова много пари се вливат за тея ..Един българси филм да няма и ДПС ,да вземат дасе изнасят към турция там даси водят политиката!!!!
11
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така е когато БКПто дава високи заплати на Радев 9000 лева, Цвета 7000 лева и Бойко 7300 лева! Вервайте че комунизма си е отишъл!!!!
10
0
 
3
 
! Отговори
Холивуд преди 3 години
Ще ни се смеят ако поискаме държавни пари. Ние в Холивуд просто работим и ни бива в работата.
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
театрите-колко заплати и милиони дръпнаха от бюджета на българия през 2020г?когато и сега имитираме дейност.
8
2
 
6
 
! Отговори
Фи преди 3 години
Кога е имало култура на тази територия? О,има да чалга култура.Вие си я създадохте и недейте да ревете.Ваша е чалгията.Радваите и се!
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има наистина проблем в българското кино и той е, че се снима само в един жанр- психодрама. Но да,това не е проблем на киното, а на болните мозъци дето им идва свише такъв сценарий, че си го и хвалят
6
2
 
0
 
! Отговори
Диана преди 3 години
Всички подобни проблеми се решават с дискусии, според мен...
5
0
 
4
 
! Отговори
Авокадо преди 3 години
Винаги са имали,вие чак сега ли го разбрахте?
4
0
 
6
 
! Отговори
знаеща преди 3 години
"врагуваме" - каква нова дума. Важно е да се направиш на културен.
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българската култура..... да съгласен съм, за изкуството следва от първото!
2
3
 
1
 
! Отговори
Тя преди 3 години
Иглика, коя беше?
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То пък едно кинооо!