Повече отпуснати бързи кредити в коронакризата

Фирмите взели с 24% повече през миналата година
15
Повече отпуснати бързи кредити в коронакризата
Снимка: Dnes.bg, архив

Бързите кредити нарастват въпреки свиването на икономическата активност в кризата. Към края на декември 2020 г. отпуснатите заеми от дружествата, специализирани в кредитиране, (известни като фирми за бързи кредити) са 3,073 млрд. лв., съобщи "Труд" като се позова на данни от БНБ.

За година те се увеличават с 6% (+174,7 млн. лв.).

През 2020 г. отпуснатите бързи заеми на домакинствата нарастват с 1,5% (+33,2 млн. лв.) и в края на декември достигат 2,298 млрд. лв. Делът им в общия размер на бързите заеми намалява до 75,8%. Отпуснатите бързи заеми на нефинансови предприятия са в размер на 650 млн. лв. За година те нарастват с 24,8% (+129 млн. лв.), показват данните на БНБ.

Явно все повече фирми прибягват до небанкови заеми. Кредитите за фирми имат дял от 18,2% от общия размер на отпуснатото финансиране от дружествата за бързи заеми.

Бързите потребителки заеми за домакинствата са в размер на 2,168 млрд. лв. За година не нарастват с 1,6% (+33,9 млн. лв.). Размерът на жилищните кредити, отпуснати от фирмите за бързи заеми, е 32,8 млн. лв. За година тези заеми намаляват с 2% (-0,7 млн. лв.).
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
6
 
! Отговори
До 9 преди 3 години
Умен си, дума няма.Значи банката не дава, щото нямаш изискваните доходи и не можеш да ги връщаш. И отиваш и се набутваш при бързаците с космически лихви и после чакаш да ти паднат от небето и да връщаш няколко пъти повече. Ама и баба ти държи фронта и не се предава,та не можеш да й продадеш нивите /ако вече и тях не си опукал/.Язе съм проста.
10
1
 
6
 
! Отговори
АЗ преди 3 години
Фирмите за бързи кредити се отчитат където трябва. Не спазват законите и държавата трябва да осигури спазването на законите. Това че някой е глупав и тегли такъв кредит не онеправдава държавата за липса на действия.
9
2
 
4
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 3 години
Държавата ще загине от тези *бързи кредити* , лихвите са над 300% , хората се заробват .Трябва БНБ и КФН да се заеме с тези Фирми , НАП Също - тези Фирми не плащат Данъци и Осигуровки . Нямам против тези фирми , ако плащат данъци и поне да намалят лихвите до 50% . Иначе в България ако имаш такава фирма няма нужда да копаеш биткойни - печалбата е по-голяма .
8
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вместо да почнат да бачкат нещо те вземат бързи кредити да харчат за глупости. Ей затова никога няма да се оправи тази държава! При толкова много възможности за собствен бизнес в глобалния свят в ерата високите технологии, интернет и соц мрежите хората продължават да чакат някой да им даде нещо наготово. Сега всеки може да си изкарва пари онлайн независимо.Целия глобален пазар е на разположение. Няма данъци, няма документи, няма нищо. Но хората си искат държавата да ги шибба.
7
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората вземат бързи кредити за да забавляват вас, умните тарикати.Не защото са притиснати и без никакъв изход, просто искат да ви веселят. Да се почувствате успели и можещи. Някои от коментиралите по-долу имам предвид.
6
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи... не моа разбера такива хора. Колко трябва да не си в час, че да вземеш подобен кредит.Днес вземаш заплата и не ти стига да си покриеш месечните разходи. Вземаш бърз кредит.Следващия месец - взимаш пак същата заплата, като предния месец. И пак не ти стигат и се чудиш кво да правиш. И на всичкото отгоре, имаш и вноска да правиш, щото миналия месец взе кредит. И сега накъде???До тия, които вземат бързи кредити - Хора, вие наистина ли не можете да разсъждавате нормално?
5
2
 
5
 
! Отговори
Влиза им на 2 ката ! преди 3 години
А те да си разчитат пак...на мазнинката...
4
10
 
10
 
! Отговори
до 5 преди 3 години
А да не говорим и колко банки предлагаха безлихвена помощ в размер на 5000лв. и отлагане на вноските по кредитите. Ама на, не става със заплата под масата, иска се честен труд.
3
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално... Простият бачкатор със заплата в плик, който на лошата държава нямало да плаща осигуровки, остана на улицата. И тича при бързите кредити с 50% лихва, защото няма коя банка да му даде кредит с нормална 4-5% лихва със заплатата в плик. Бързите кредити печелят от нулевата финансова култура на бачкатора. Казвам бачкатор, защото няма хора, работещи квалифициран труд, със заплати в плик.
2
16
 
4
 
! Отговори
радомир преди 3 години
Няма нищо лошо в бързите кредити, на много народ помагат да изкарат до заплата или да си позволят нещо да си купят. Нормално е да се увеличават бързите кредити, защото вече се вижда края на УЕО и хората са все по-спокойни, че и утрешния ден ще е като днешния и като предния, т.е. стабилитет имаме.
1
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи повече ще изреват на умряло, като не могат да върнат кредита

Спонсорирани публикации