Заради скъпия ток малките ски курорти са застрашени от изчезване

Цените за туристите с ръст до 10%
26
Заради скъпия ток малките ски курорти са застрашени от изчезване
Снимка: БГНЕС

И в разгара на зимния сезон - малките ски курорти са сериозно заплашени от изчезване. Причината - галопиращите цени на електроенергията. На ръба на оцеляването и пред фалит са ски съоръженията в района на пловдивските хижи Здравец и Копривките, съобщава БНТ.

Зимният сезон за най-близката до Пловдив ски база започна с шокираща сметка за ток. За предходния месец, когато съоръженията не са работили, дължат близо 600 лв.

"В района на Родопите паднаха много сериозни количества сняг, които не сме виждали от 2012-2013 и те поне ни помогнаха да не ползваме системите за изкуствен сняг, които най-вероятно биха ни довършили на тия цени", коментира Димитър Николов, председател на ски клуб „Копривките". Ако времето се затопли обаче и включат оръдията за изкуствен сняг, това ще им струва 800 лв. за денонощие.

"Ще се отрази със сигурност цената на тока, разходите са доста по-големи, всичко се е вдигнало и ще видим какво ще стане", заяви Иван Кобуров, учител по сноуборд. В същото време, за да не загубят клиентите си, в базата пресмятат, че не могат да вдигнат цените с повече от 10 процента. Така смятат и посетителите, които обикновено са цели семейства.

Според посетителите държавата трябва да предложи механизъм за подкрепа. Заради пандемията се забелязва и лек спад на туристите в района.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: ски курорти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
11
 
! Отговори
Сатира преди 2 години
На хижа Здравец и Копривките, всеки уикенд се качват хиляди Пловдивчани. Задръстванията са по целия път, трябва да тръгнеш рано в 8 за да си горе преди обяд. За фалити е абсурдно да се говори!
13
2
 
6
 
! Отговори
вън Цеко от Алеко преди 2 години
Цеко Минев харесва това
12
1
 
22
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 2 години
Стига с тази държава, тя не произвежда пари, те идват от нас.И защо да ги дава на хотелиери, ресторантьори и бардаците им.По-добре за здраве и образование.А тези да работят, а не да грабят.
11
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Измисленият ни малък бизнес ще повлече измисления среден, а той измисления голЕм. Тва е положението, такива времена са дошли.
10
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При капитализма е така. Всичко се определя на пазарен принцип. Монополистите правят схеми и правят каквото си решат за да реализират свръхпечалби. Не трябва подпомагане, а регулиране.
9
4
 
5
 
! Отговори
Tim преди 2 години
Държавата си няма и понятие от мерки и подпомагане както на бизнеса така и на потребителите като не знаете погледнете немския или на другите европейски страни там всичко е уредено
8
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Курортите да са ни проблема. Сметките ми за ток са двойни,дори и с икономично потребление!Да, трябва да избирам между топлина или хляб! Спестявам пари за семейството си, което има нужда от топлина, за разлика от моята издръжливост!Аз се нуждая от хляб и вода, минимално.Но си мисля, че ако не вземете мерки за овладяване на енергийната криза, инфлацията, може да очаквате примерът на Казахстан!
7
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предлагаме на малките ски курорти да започнат да гледат овце или да правят сирене. По света има много много много малко малки ски курорти, които обаче разполагат с хеликоптери и много тежки клиенти, които искат да останат скрити за масовия туризъм. В България искат с трици маймуни да ловят някакви ***, заради които ще си счупиш крак или ръка
6
18
 
2
 
! Отговори
Киро преди 2 години
На теб никой не ти помага за тока!?! Доста глуупав ще дойдеш. Нали знаеш че не плащаш пазарната цена, а ЧЕЗ ти плаща разликата. Но както изглежда, наистина си от по-глупаавите.
5
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирчо вече е измислил решение на проблема. Веднага ще изтегли 1 милиард кредит,за да ги компенсира.Работещите ще ги връщаме след време когато вече не е на власт.
4
0
 
37
 
! Отговори
Жан Валжан преди 2 години
Никакво съжаление! Всеки пловдивчанин ги знае тези "бизнесмени" на Копривката - S класи,АТВ и моторни шейни. Там още преди ковида цените бяха като в Аппите- чайове по 2 лева, пържола по 12. И пистата им е около 50 метра дълга - почва от къщите до паметника и свършва в контейнера за *** на пътя. Да затварят, други ще дойдат!
3
6
 
19
 
! Отговори
КЕВР преди 2 години
Само охранени търтеи ходят да ги тътрят със ски влек нагоре и после тюфлеците се плезгат на ски надолу. И после пак. Това не е спортуване.
2
5
 
14
 
! Отговори
Елемаг преди 2 години
До Пука ми.:Абе баш зелени на ски не ходят,че заради тия писти и малоумия и влекове,бая гора е изсечена.Ходят си изперкалите богаташи с незаслужено изкарани пари.Бих ги забранил тука в България.Да си ходят в Алпите да си рушат там планината и горите.Ти имаш ли кяр в заплата от това,че някой ти ползва ресурсите на държавата и прибира парсата?НЕ!!!Тогава ,аут от тука!!!
1
1
 
22
 
! Отговори
1-н преди 2 години
Не са работили, а тия 600канта от какво са? Аман от самаряни. Нема бизнес да работи на загуба...