Няма да точат кръв на джигитите! МВР взима прецизни дрегери

130-те модерни устройства ще бъдат поставени в РПУ-тата
Обновена: 3 авг 2017 09:09 | 3 авг 2017 08:52,
18
Няма да точат кръв на джигитите! МВР взима прецизни дрегери
Снимка: архив, Булфото

Тест с прецизен алкомер, подобен на дрегера, или доказателствен анализатор, както го наричат в Пътна полиция, ще могат да избират пияните шофьори вместо кръвна проба и медицинско изследване от 1 юли 2018 г.

Това пише в новата наредба на министъра на здравеопазването. Преди месец премиерът Бойко Борисов свика спешно заседание заради войната по пътищата. Една от мерките беше промяна в наредбата за реда на установяване употребата на алкохол и наркотици.

Окончателният вариант вече е факт. С нея се въвежда доказателственият анализатор. Този уред показва концентрацията на алкохол в кръвта чрез измерването му в издишания въздух точно както медицинското изследване, при което е необходима кръвна проба, съхранение в епруветка и много други подробности.

Така, когато шофьор бъде хванат да кара пиян чрез алкотест на пътя, и ако оспори пробата, ще може да избере доказателствения анализатор и да си спести опашката в местната болница или лаборатория, както и венозната инжекция.

Модерните устройства, които ще ги заместят, ще бъдат в РПУ-тата, а тестът с тях е по-бърз и също толкова точен, колкото и кръвната проба, казват пред "24 часа" от Пътна полиция.

Пътните полицаи ще минат на специално обучение за работа със 130-те прецизни машини.

Методът е въведен навсякъде - както в Европа, така и в САЩ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
4
 
! Отговори
Народе преди 6 години
Тези дрегери са от 10 години, луди пари се дадоха тогава, не можеха да ги поддържат и ги туриха в складовете. А сега вече са нови и са супер. Моделът е 7110. Смешници!!!
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
кръвната проба се пази и може да се обжалва а с тази джаджа духаш супата
14
0
 
1
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Така ами ,защо толкова много хора да знаят за прегрешението.
13
0
 
2
 
! Отговори
н преди 6 години
пак издишан въздух. не се хващайте.най сигурно е кръвната проба.
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-важно е да им източат паричките !
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
.... точат кръв.... Като нафта ли?
10
0
 
10
 
! Отговори
Историк преди 6 години
Методът бил въведен в САЩ. От това естествено произтича извода, че е задължително да бъде въведен и у нас. Напомням, че в САЩ е въведено и смъртното наказание за престъпления, с които изобилства нашето ежедневие.
9
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тиквата е гледал "От местопрестъплението Маями "и ги е видел тия НОВИ ДРЕГЕРИ решил и тука да ги въвежда.Това не е първия случай на инспирирани от филмите идеи....
8
1
 
12
 
! Отговори
Хи-хи преди 6 години
Значи полицаите ще доказват, че други полицаи са измерили точно толкова, колкото си искат. Както се казва в една поговорка и ножа и хляба са в едни и същи ръце. Кой "умен" мозък измисли това - полицаи да контролират самите себе си? Просто не ми се вярва на написаното в наредбата. И са я подписали трима министри....Помислете, колко ли са умни тези...
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато карам не пия никога!!! Не ми се разправя с тъ::пи полицаи, глоби, сваляне на номера и т.н. Много коли станаха в България. Това което беше мечта при социализъмЪт стана реалност. Но пътищата тесни, народа целенасочено го изпростиха, в Прованс никой не проверява, там всичко се знае. Кой има книжка, кой не, кой пие, кой краде и т.н. Проблема не е в карснето пил, са 2.7% от ПТП са по тази причина. Обефняването и несправедливостта са причина за агресията и просташкото каране. Избиват се комплек
6
0
 
11
 
! Отговори
Пипи преди 6 години
Предложението да има доказателствени анализатори на практика признава, че техническите средства на МВР - обикновените дрегери не са читави. Някой от полицаите си ги "нагласят" да отчитат яко алкохол и не можеш да се противопоставиш. Не знам защо обаче тези доказателствени анализатори пак са в ръцете на полицаите, а не в независим орган, който да е нещо като съдия: полицая казва този е пил - ето дрегера отчете толкова и толкова, човекът казва не съм пил, т. е. арбитър трябва да е трето лице.
5
0
 
4
 
! Отговори
Алхимикът преди 6 години
Абе друго си е да ти вземат кръвчица. Една две капки от тайното вещество в епруветката и ставаш трезвен като първолак, пил от бирата на баща си.
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не бе трябваше кръв да им взимат на улицата. При съпротива го режат с сатър но взимат кръв. държава на ***
3
0
 
8
 
! Отговори
ined преди 6 години
А трябва, щом глобите не ги спират трябва да им източват по един литър кръв за всеки промил, да ги видим после дали ще карат пили.
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
либерастите ги отричат тези неща, но си мисля, че при проверката ,ако им пуснат малко кръв било от носа или от избитите зъби - все нещо ще им остане и другия път ще се замислят.
1
0
 
20
 
! Отговори
Валя преди 6 години
Редно е в медиите да работят грамотни хора и поне заглавието да е с верен правопис.