Европа се цепи, САЩ – на руска мина

Анализатори: "В Турция всичко е наопаки, а Черно море - още по-черно"
Обновена: 3 авг 2016 19:52 | 3 авг 2016 18:00,
123
Европа се цепи, САЩ – на руска мина
Снимка: архив Reuters

Напрежението в света расте, създава се впечатление за повсеместна несигурност, хаос и липса на политически елити. Глобализацията преживява една от своите кризи. Това са част от заключенията на анализаторите от Института "Иван Хаджийски". Сред тях са проф. Петър-Емил Митев, Андрей Райчев, Кънчо Стойчев, Борис Попиванов, Първан Симеонов и Пламен Владимиров. 

Те анализират, че в НАТО се очертават пукнати, а в ЕС зейват пропасти. "Глабализацията преживява една от своите кризи", се казва още в материала.

Още по темата

Институтът обобщава, че докато всички гледат САЩ, САЩ са настъпили "руска мина".  Според анализа съществува риск дилемата "за/ против Путин" да се превърне в една от централните теми на дебатите преди президентските избори в Америка.

"Липсата на консенсус в американското общество върху глобалната роля на САЩ няма аналог в следвоенната история на страната", пишат още анализаторите.

Според тях НАТО е на ръба на криза на идентичността. Те смятат, че със събитията в Турция "черноморското направление" на Пакта става съмнително. След срещата на НАТО във Варшава пък и "гълъби", и "ястреби" останали разочаровани. Първите – от взетите решения, вторите – от невзетите.

"Островът се отдалечава от Континента, референдумите се отдалечават от демокрацията", е изводът на Института за проведеното допитване във Великобритания за излизане от ЕС. Според анализаторите Лондон може да постигне привилигировано положение, при което хем ще участва в Общия пазар, хем няма да се съобразява с общите регулации.

Наблюдателите смятат обаче, че Brexit е поставил принципни въпроси за стойността на прякото допитване като демократичен инструмент. "Парадоксално, референдумът може да се превърне в най-силното оръжие срещу европейската демокрация", се казва още в анализа.

Материалът "разделя" Европа на стара и нова и припомня тероризма в Германия и Франция, потенциала за банковата криза в Италия, предстоящите референдуми по различни поводи из целия Съюз.

"Всичко това са нови и нови симптоми на раздвоение на Европа. ЕС се дели на "стара" и "нова" Европа. Вишеградската група предлага принципно нова визия за Европа. Така визиите за бъдещето станаха две: френско-германска (профедерална) и вишеградска (пронационална)", обобщават от института.

Според анализаторите в Турция всичко е наопаки. Те виждат, че "след неуспешния опит за преврат "отдолу", там тече успешен преврат "отгоре".

"Все по-черно Черно море?", обобщават с въпрос анализаторите ситуацията в региона. Според тях събитията в Турция ще имат сериозни отражения върху България и региона.

"Острият конфликт Турция – Русия беше основен фактор за милитаризацията на Черно море", припомнят анализаторите. Тя смятат, че днешното сближаване на двата антагониста може да даде шанс за стихване на черноморската буря. Но намекват и че може да да доносе нова тревога, заради охлаждането на отношенията между Анкара и Вашингтон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
5
 
! Отговори
правилно преди 7 години
До всички гледни точкиРедовна турска армия - башибозук, кърджалии, арнаути /албански групи/ и друга *** - наемници и бандити
58
2
 
6
 
! Отговори
analysis преди 7 години
езикът на анализа е прекалено опростен и е на битово ниво, самите анализатори се нуждаят от някаква допълнителна подготовка, когато подхождат към глобални проблеми
57
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вече е дошло време да се напишезакон за фалшификаторите наисторическите факти и историята,и разните отворковци да бъдатканализирани към затвори и лагери като заплаха за националната сигурност.
56
0
 
24
 
! Отговори
Върнете парите! преди 7 години
Въпрос до "анализаторите" от Института - сега ли се сетихте професоре? Какво анализирахте досега, какво стана?
55
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Достатъчно е човек да прочете имената на "професорите" и му е ясно какви "истини" има в творението им :)
54
7
 
15
 
! Отговори
Ко.... преди 7 години
Значи събрали се на бош лаф някакви дървени философи.Анализирали ситуацията и сега бълват мъдри мисли.
53
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чие е Черно Море?
52
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Шопе, в грешка си, профган. Башибозука отива да граби, насилва и убива с благословията на турската власт. За него не е важно дали помага или пречи на някого. Ахмет си харесал мома от съседното село, ама не го огряваю. Идва момента, избива и родата, обира и златата, изнасилва я 2 седмици и я убива от скука. Аз на това не му викам помощ на армията. Това са го правили тея, дето сега се имат за български турци. Това е морала им. За това даже и турските турци не ги обичат.
51
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Демокраите се притесняват, че най - демократичния инструмент на демокрацията - референдумът - може да се обърне срещу това, което ТЕ наричат "демокрация". Какво по - явно трябва да се случи, за да се постави под съмнение демократичността на тези "демократи"? Целия евроатлантизъм е такъв. Соломон Паси и в гроба няма да види мир за това, което докара на България!
50
18
 
6
 
! Отговори
Болгар преди 7 години
Както казал народа, всяко зло за добро.Наз ни тормозеше необявените санкции на Русия за българските стоки от 1985 насам. Влязохме в Европа, вече имаме пазар и работа. Паднаха ограниченията за придвижване и Шенген даже ни пази от нашественици. Даже руснаците намаляха. Преди Стара Европа бяха много важни. Менаха години, сега се вълнуват повече от собствените си проблеми. Комшиите се отдалечават, ние ставаме по-привлекателни. Трябва да се укрепват връзките с Башкирия и Татарстан.
49
1
 
39
 
! Отговори
Armagedon преди 7 години
Ами очевадно е , че за да се гарантира световният мир нашите отвъд океански приятели ще трябва да се месят по-малко в работите на днешна Европа и да я приемат такава каквато иска да бъде тя самата а не такава аквато я искат те. И да си посвият "чергата " защото много я разпънаха.Както казават комшиите край Босфора нереде Ямбол , нереде Стамбул?А аз ще перефразирам Нереде Вашингтон ,нереде Брюксел. Всяко стадо в неговата си кошара . Иначе много кочове ,пък малко овците .УК-то вече се престроява
48
3
 
3
 
! Отговори
Taralejic преди 7 години
Към 75.Модератори защо ми модерира? Така каза министър Лавров))) А още днес премиер на Русия Медведев предложи, че тези учителите които недоволни са от малка заплатата, да отидат в бизнеса!))((
47
24
 
10
 
! Отговори
Герги преди 7 години
До Българин--80;Кой те излъга че си българин бре? Ти си доказана руска близалка.
46
12
 
8
 
! Отговори
всички гледни точки преди 7 години
До анонимен 74,Записките съм ги чел! Никъде обаче не съм чел такава небивалица, че башибозука се състоял от българо-мохамедани!
45
2
 
4
 
! Отговори
grgi преди 7 години
До ГергиУкрайна ги прай!
44
18
 
14
 
! Отговори
Герги преди 7 години
Абе рашите произвеждат ли още чудото на техниката " КОВРОВЕЦ" ? Ами ЗАЗА ?
43
10
 
17
 
! Отговори
Герги преди 7 години
До Анонимен--70;Кой потуши бунтовете на руските работници в Новочеркаск и Краснодар 1964 г.? Казва се Никита Хрушчов. Работническата власт избиваше работници че са посмели да поискат по добър живот.Четете Ген. Лебед.
42
15
 
12
 
! Отговори
Taralejic преди 7 години
Искам да кажа на тези "анализатори" - ""))) Каква руска мина? Пу се страхува от собствените си хора))
41
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Баташкото клане според съвременните схващания е битов скандал между рода на Барутанлията и няколко баташки рода. Аскера отива да потуши размириците, но закъснява. Ъхъм.
40
10
 
21
 
! Отговори
всички гледни точки преди 7 години
До анонимен 80,Башибозука, за твое сведение, не са българо-мохамедани, а полувоенни формирования от наемници, които помагат на редовната армия с потушаването на бунтовете в Османската империя! Няма да споря колко редовна турска армия е участвала в потушаването на Априлското възстание, ама според тебе по чия заповед са действали башибозуците, на Граф Игнатиев ли? Това седерастичните мекерета нова история ще напишете!