Експериментът "Гърция"! Превърнаха ли ги в опитна мишка на ЕС?

Не е вярно, че мързеливите гърци са виновни за кризата, казва вицепремиерът Драгасакис
13 сеп 2017 20:40, Елка Василева
74
Експериментът "Гърция"! Превърнаха ли ги в опитна мишка на ЕС?
Снимка: архив, Reuters

Не е вярно, че мързеливите гърци са виновни за кризата. Причините са други, казва пред "Зюддойче Цайтунг" гръцкият вицепремиер Янис Драгасакис. "За ЕС Гърция беше нещо като експеримент. Превърнаха я в опитна мишка."

Загуба на 1/4 от икономическата мощ на страната, скок на безработицата до 27 процента в най-тежките моменти, тотален срив на доходите, обезценяване на спестяванията на гръцките граждани, тежки социални загуби - така гръцкият вицепремиер Янис Драгасакис описва в интервю за "Зюддойче Цайтунг" последиците от кризата в Гърция, пише Дойче веле.

Драгасакис отхвърля широко разпространеното схващане, че се е стигнало дотам, защото държавата и гражданите ѝ едва ли не са се надпреварвали кой ще харчи повече от другия.

Напълно погрешна е също и представата, че мързеливите гърци са виновни за кризата. Тя води до прибързаното обявяване на елитите за невинни, казва той.

Причините за кризата, според Драгасакис, са вътрешни и външни. "От една страна Гърция не беше подготвена за влизането си в еврозоната. Тогава Гърция се управляваше от партии, които функционираха като властови картели. От друга страна Европа не разполагаше с инструменти за справяне с подобна криза. Така Гърция беше нещо като експеримент, превърнаха я в опитна мишка", казва вицепремиерът на страната.

113 задачи пред Атина

В последната година от третия спасителен пакет Гърция има да изпълни цели 113 задачи. Така например страната трябва да модернизира администрацията и да реформира енергийния сектор. Нещо, което трябваше да бъде направено още преди много години, признава Драгасакис.

Без съмнение усилията доведоха и до положителни промени - междувременно икономиката отново расте, а безработицата е спаднала до 21 процента, казва той.

Същевременно обаче вицепремиерът се пита дали е било необходимо страната му да бъде подлагана на такова тежко изпитание чрез наложената ѝ политика на икономиите. Той смята, че е имало и други възможности. "Беше наложително да започнем да пестим, но след избухването на кризата можеше да се направи повече, за да не се стига до рецесия", уверява той.

Друга важна задача пред Гърция е да съумее да задържи в страната експертите и да върне от чужбина високообразованите, които в разгара на кризата я напуснаха. "А поставената цел до 2022 година Атина да постига годишен бюджетен излишък от 3,5 процента е изпълнима, но много трудна. Поне така твърдят икономистите", уточнява гръцкият вицепремиер.

Като цяло на Гърция ѝ предстои да се завърне на международните капиталови пазари и да започне сама да финансира дълговете си. Предпоставката за това е да бъдат изпълнени договорените стъпки по отношение на гръцкия дълг.

"Тук става въпрос включително за още дългови облекчения. Ако например лихвите в световен мащаб започнат да растат, трябва да има гаранции, че Гърция ще се справи. Освен това, ако настъпят някакви сътресения и гръцката икономика престане да нараства, трябва да бъде договорен механизъм, според който страната ще плаща само толкова, колкото е по силите ѝ. Крайно време е да се обвържат дълговете и растежът", казва Драгасакис.

"Което е добре за Гърция, е добре и за Европа"

Гръцкият вицепремиер призовава политиците в Европа, особено тези в Германия, да се запитат дали искат гръцката спасителна програма да приключи успешно, а сегашният трети помощен пакет да бъде последен?

"Мисля, че на изборите за Бундестаг Меркел ще бъде възнаградена от избирателите за твърдата си позиция в усилията по спасяването на Гърция. Ние смятаме, че всичко, което е добре за Гърция, е добре и за Европа, и за Германия. Но все още сме на мнение, че безконтролната политика на икономиите не е добра нито за Гърция, нито за която и да било друга държава", казва пред "Зюддойче Цайтунг" гръцкият вицепремиер Янис Драгасакис.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още по темата: кризаГърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
10
 
! Отговори
Маляк преди 6 години
Когато се ражда грък и евреите плачат.
46
1
 
8
 
! Отговори
У нас КРАДАТ преди 6 години
Европейския съюз налива десетки хиляди милиони месечно за заплати ,пенсии и помощи за народа на ELada/гърция.Срещу БЪлгария терористи на власт в София ограбват десетки хиляди милиони годишно за НАГЛО КОРУПЦИОННИ ОБЕКТИ>.
45
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каквото е да си говорите по-долу, Гърция дава всичко на тн. западна цивилизация. Може и да е взаимствала някой неща, но кой ли не го е правил. Разцветът и е във времената когато няма туризъм и трябва да се МИСЛИ. Сега се лежи и се чака наготово
44
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
... цяла нова цивилизация от нищото. Всичко в т.н. "славянство" тръгва от нас. Менталната възраст на САЖД не отговаря и на дете от яслата.Та така. Мога цял ден да те замерям, но не си толкова важен, че да хабя повече думи по теб.
43
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Българинът какво? Изпълнен с омраза скот живеещ в мизерия през столетията с ментална възраст по-малка от тази на САЩ въпреки 1300 години България."Почти всичко в Древна Гърция е кражба или заемка от Египет и Двуречието.Александър "Велики" е жалка мутра-главорез. Не е създал нищо. Единственото положително нещо от модерната мулти-култи перспектива е, че е джендърфлуид.За сметка на това с кирилицата и книжнината ние създаваме ...
42
4
 
14
 
! Отговори
ГГ преди 6 години
До Анонимен 40Не знам в коя *** си бил в Гърция, но аз пък съм супер доволен. Прекрасно обслужване и няма никакво пренебрежение. Никой не се опитва да те измами или да ти пробута ***. Чистота, грижа за природата и ред в туризма. Може да не си го слагат много на душата, но се справят добре. Да не говорим за цените по курортите, които са по-ниски от нашите и де си подложен на грабеж.
41
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гърците сами се докараха до това положение и за всичко, което им се случва сега не им е виновен друг.
40
13
 
11
 
! Отговори
Осъзнайте се бе преди 6 години
Голяма част от това което е останало от грандоманската самозаблуда на българина че е велик се крепи на магарешко отричане на факта че Гърция и историята й съществуват.Древна ГърцияАлександър ВеликиФилософиятаНаукитеМедицинатаИзточен Рим ( Византия )Новият завет е писан на гръцкиИ т.н и т.н и т.нБългаринът какво? Изпълнен с омраза скот живеещ в мизерия през столетията с ментална възраст по-малка от тази на САЩ въпреки 1300 години България.Китуци!
39
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Уж бедните гърци били зле. Ние е сме в пъти по зле.След влизането на еврото в Гърция силно им падна стандарта на живота, но все пак селцата им китни, чисти и подредени, по дворовете им само цветя, никой не гледа в двора си прасета, кокошки , домати и пр. Цени приблизително като нашите за повечето хранителни стоки, лекарства много по ефтини.Успяват да маневрират пред ЕС.
38
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Държавата Гърция е фалирала, но народът има пари. Никой никога не може да им отнеме слънцето, плажовете, островите и разбира се туристите. Това, че не плащат дънъци не означава, че не печелят
37
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
как искам европа и в ьългария да си направи такъв експеримент да налее десетки милиарди без да ги връщаме както гърците пък нека да сме опитната мишка на европа
36
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КОГАТО ГЪРКИНИ ТРЪГНАТ ДА БЪРШАТ БОЛНИТЕ БЪЛГАРИ, ЗНАЧИ СА НИ СТИГНАЛИ В ЕКСПЕРИМЕНТА, КОГАТО САМОТНАТА БЪЛГАРКА Е ЗАЩИТЕНА КАТО ГЪРКИНЯТА ЗНАЧИ НЕЩАТА СА ДОШЛИ НА МЯСТОТО СИ. Я СЕГА ДА ВИДИМ КОЛКО СА ТЕХНИТЕ ДАНЪЦИ, ПЛАЩАТ ЛИ ДАНЪЦИ РАБОТЕЩИТЕ С НАЙ НИСКИ ДОХОДИ, А КОЛКО СА НАШИТЕ ДАНЪЦИ, А КОЙ ИЗНАСЯ ТРУДНОСТИТЕ НА ТОВА НЕРАВЕНСТВО ПО БАЛКАНСКИ, А КАКВО РЕКОХА МИЛИОНЕРИТЕ КАПИТАЛИСТИ СОЦИАЛИСТИ АКТИВНИ ЧЛЕНОВЕ НА СОЦ КОМЕНТЕРНА КОИТО СА В БОРБА ЗА СОЦИАЛНА СПРАВЕДЛИВОСТ И РАВЕНСТВО.........
35
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде айде,ние българите имаме една приказка"КОГА ЯЛИ ПЕЛИ,КОГА ПЛАЩАЛИ ПЛАКАЛИ" още повече че вие нищо не плащате ами получавате от други да си връщате фантастичните според населението дългове!!Гърция -вечното глезено дете на Европа понеже "е люлката на евроцивилизацията"па сега и те като арабите и турците,ич ги нема!
34
12
 
36
 
! Отговори
PD преди 6 години
Гръците са експеримент, още от периода на европейското просвещение. А в основата си, са безделници с претенции, още от елинистичните си възгледи, за триумф на външността над същността. Дооформени през римско-византийския си период, закалени в оттоманската империя, и с преобладаващо търговско господарски и тарикатско-робовладелски ментал. Силно свободолюбивите, са остатък от гена, на волните траки. Така се получава шантава комбинация. Мълчат когато има далавера и скачат когато не им оттърва.
33
5
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди 3 дни бях в гърция.Бирата по заведенията - от 3 до 4 евро. Ако искаш! Обслужването - леко грубо и пренебрежително. Какво да ги жалим?Докато не станат по бедни от нас - недейте да ги мислите!Да не говорим че хич не си дават зор за нищо.Само за 2 неща са по добре от нас - единни са и не понасят крадците - там *** ги правят на сап.ун, а крадливите политици ги бият. Ей затова винаги ще са по добре от нас!!!
32
1
 
3
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
ВицМеркел:Когас реформакис Цакалотос ?!Цакалотос:На гамотос !
31
4
 
2
 
! Отговори
VASILEF KRETEN преди 6 години
VASILEFF DO YOu UNDARSTEND WHAT I MEAN YOY FU.. BLOODY SHIT?????"?
30
4
 
1
 
! Отговори
VASULEV POMAKA преди 6 години
nqma li ekip ot tiq neshtastnici s BELITE prestilki i usmiritelnite giletki da go priberat tova kopelence V ASILEF mu go tutrq na mmaika.. IU SELQNKATA PROSTA-- vasileeeev taq URVA MAMETO TI MYRTVA sha q RABOTQ DOKAYO SYHNE TI FEKIRAM U USTAAT K Ri VA gRIZNA POMAAAk
29
8
 
3
 
! Отговори
VASO PEERASo преди 6 години
До Василевmalumnik sha doida s lineikata po IP to ti sha te trakna boklukkk smeshen i sha ti zavra tez agencheta smeshni ewreiski v oholniq to razpran GAZ undarstent?( razbra Li/) basi palqchoto-- CLOWN-- KLOUN samo vnimavai pridvoren S H U T E
28
8
 
24
 
! Отговори
Скокакис преди 6 години
Ние гръците, експериментираме с ЕС,пардон с еврофондовете и банките на ЕС, искахме да разберем колко може да се лъже и краде от тях. Дълго време смучехме, лошото е, че се усетиха и трябва да стегаме колани. А да връщаме пари, абсурд!