Нападат Меркел в нета: Злата вещица умира в края на приказката!

Атаките идват от страна на десни активисти
13 сеп 2017 22:00, Елка Василева
87
Нападат Меркел в нета: Злата вещица умира в края на приказката!
Ангела Меркел. Снимка: архив, Reuters

Канцлерът Ангела Меркел е обвинявана, че води скучна предизборна кампания. Но нападките на социалните медии срещу нея и оскърбленията, с които тя се сблъсква в хода на кампанията, са всичко друго, но не и бледи.

Ангела Меркел навлезе този месец в надпреварата за Бундестага в момент, когато социологическите анкети й отреждаха победа в една кампания, която изглежда скучна в сравнение с тези в САЩ, Великобритания и Франция.

Но това е официалната кампания. Кампанията, протекла в социалните медии и по време на предизборните обиколки на Меркел в части от страната, никак не бе скучна.

"За щастие, злата вещица умира в края на приказката", вещаят противници на Меркел в "меме", в което най-влиятелният лидер в Европа е изобразена като вещицата, дала на Снежанка отровната ябълка.

Чуват се призиви "да се сложи край на диктатурата на Меркел" и твърдения, че тя е работела за страховитата тайна полиция в комунистическа Източна Германия.

Разпространяват се и безкрайни истории за сексуални посегателства, извършени от мигранти.

Междувременно лидерите на дясната националистическа партия "Алтернатива за Германия" /АзГ/ са изобразени в положителна светлина във фотомонтаж като революционери от съветски тип, а в текста под снимката са наречени "бъдещето на Европа".

Наистина, когато Меркел предупреди по-рано тази година, че изборите през септември ще са най-трудните, на които някога се е борила, тя вероятно вече е очаквала оскърбителните тиради срещу себе си в социалните медии, както и враждебността, с която бе посрещната на много места по време на предизборната си обиколка. На една от предизборните срещи тя беше ударена в бедрото от хвърлен по нея домат.

Друг фотомонтаж показва един от лидерите на "Алтернатива за Германия", Фрауке Петри, да държи новороденото си германско бебе, докато Меркел е прегърнала бежанец, а председателят на левоцентристките социалдемократи и някогашен алкохолик Мартин Шулц държи бутилка алкохол.

"Гласувайте мъдро в чии ръце оставяте Германия", се казва в текста към снимката.

Изборите на 24 септември се провеждат две години след решението на Меркел да отвори границите на Германия, за да пусне в страната над 1 милион бежанци, блокирани в Унгария.

Оттогава подкрепата за "Алтернатива за Германия" не спира да расте и анкетите сочат, че тя се превръща в първата голяма ксенофобска партия от Втората световна война насам, която ще влезе в Бундестага, националния парламент.

Кампанията в социалните медии е безпрецедентна за парламентарни избори в Германия, но аналитици поставят под въпрос ефективността на посланията.

"Обикновено те са много впечатляващи, но не успяват да привлекат нови последователи", заяви Бен Нимо, анализатор в американско-европейския мозъчен тръст "Атлантически съвет".

Крайнодясната Националдемократична партия на Германия /НДП/, заедно с АзГ и други ксенофобски групи са част от добре организиран контингент от протестиращи, сипещи обиди срещу канцлера по време на нейните предизборни срещи, крещящи "Чупката!", освиркващи я и надуващи свирки и пищялки.

"Над сто патриотични опоненти на Меркел показаха, че им е писнало от политиката й на проникване на чужденци", написа един потребител на Facebook, имайки предвид демонстрантите.

"Меркел още не е арестувана, но всичко е възможно", добави той, наричайки канцлера "мамче на търсещите убежище".

Германия изглежда е подготвена да отблъсне вълната от разпространявани фалшиви новини и кампаниите за дезинформация, каквито имаше по време на изборите във Франция и Съединените щати.

Сега властите се тревожат, че изборната кампания може да бъде извадена от релси в последните й дни в резултат на изтичане на конфиденциална информация, както стана и в САЩ, и във Франция.

През 2015 г. компютрите в Бундестага бяха хакнати и беше откраднат голям обем поверителни материали. Парламентарна комисия по-късно стигна до заключението, че атаката вероятно е била извършена от екип от руски хакери.

"Това е въпросът за 16-те мегабита: къде са имейлите? Знаем, че са били източени голям обем данни", каза Нимо.

На 1 октомври в Германия влизат в сила строг закон срещу езика на омразата, предвиждащ глоби до 50 милиона евро за социалните медии, ако те не изтеглят подобно съдържание в рамките на 24 часа.

Това не спря разпространяването в мрежата на истории за изнасилвания и насилия, извършени от бежанци и мигранти - оказали се често пъти недоказани и неприлични - като начин за разпалване на страховете на гласоподавателите от пристигащите чужденци.

"Бежанците - истинската опасност за нашето общество", заяви самозваното издание за медийна критика Journalistenwatch в статия, придружена от снимка на мъж със сгъваем нож, вървящ след жена в тъмен подлез.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още по темата: Германияангела меркел
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вещице срината, пази си гърбината!
59
1
 
3
 
! Отговори
ВОДНА ЛИЛИЯ преди 6 години
До Лилия-56 -ЕРДОГАН е избран от Турските избиратели а наш БОЙКО е,, назначен" от US посланиците е това е разликата
58
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най отдолу пише БТА но такава новина няма там , пак сглобени глупости
57
1
 
11
 
! Отговори
Гошо преди 6 години
Има едно правило, което се спазва при избор на лице на отговорна длъжност: това лице през първите 1-2 г. от мандата свиква с работата и си създава екип. През втората половина на 1-ия мандат и през 2-ия мандат работи ефективно. През 3-ия мандат се улежава и започва да я кара по инерция. През четвъртия мандат вече не е полезен за себе си и за хората , които ръководи. Затова в немалко държави е приет срок два мандати. А баба Меркел и Пожарникарят искат не да са енергични управленци, а да царуват.
56
0
 
13
 
! Отговори
Mimi преди 6 години
- Babo Merkel nakade Taka?- na gjamiq Mystafa
55
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дали наистина има някаква далечна, стратегическа полза от сегашната изслямизираща политика на ЕС началниците? Възможно е, разбира сено за германците и изобщо за Западна Европа! За *** и такива от неговата черга едва ли, пак ще обираме парсата....
54
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Днес, Меркел залага основата на един процес, който ще доведе до арабизираните и ислямизирането на Европа. Тоест старите и работливи германци ще изчезнат, а на тхяно място мнозинство ще мързеливи и непродуктивни индивиди. И германската икономика ще се срине, а това ще е окончателния край на Европа. И пълната отговорност затова носи Ангела Меркел, както и нейните господари.
53
0
 
13
 
! Отговори
До Бай Георги преди 6 години
По време на религиозните войни през 17-ти век 2/3 от германското население е ИЗБИТО. Франция поощрява войните, защото се страхува от евентуално германско обединение. Два века по-късно Бисмарк смазва французите и Германия става първа сила в Европа. Следва ПСВ - Германия е срината със Земята. Идва Хитлер - Германия пак става първа сила. ВСВ - нов срив. 20 години по-късно ФРГ е номер 1 в Западна Европа, а ГДР е номер 1 в източна.
52
0
 
16
 
! Отговори
ivailo 1403 преди 6 години
До Бай ГеоргиТака е бай Георги, Меркел се справя чудесно с ислямизирането на Германия.
51
2
 
24
 
! Отговори
Лилия преди 6 години
Най лошо е че изборите у нас също са подправени. Американците гласуват доверие на Бойко докато им е удобен и той печели въпреки че народа масово оттегли подкрепата си за него. А след това същите тези американци ще изкарат компроматите срещу него и ще го хързулнат. Ако той е хитър трябва да заложи на народа си както направи Ердоган. Не че го харесвам но когато народа ти те подкрепя имаш силата да се опълчваш на всички. Само се питам Дали нашия ще го разбере някой ден?
50
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Меркелица трябва да бъде съдена след мандата си за нанесените поражения на Европа и Германия с повиканите от нея икономически *** от цял свят.След 20 години федералната република ще бъде ислямска такава.
49
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Бай ГеоргиИ какво общо има точно пък Меркел с БВП ?Да не би тя да произвежда нещо ?Всеки знае, че немците са работлива нация и този БВП не зависи от нея.Произвеждат производителите, продават търговците, купуват потребителите.Така функционира всяко общество, а политиците стоят на гребена на вълната и си присвояват заслугите на останалите, които наистина работят.Както и нашия Бойко - ХОРАТА строят магистралите, а той отива да среже лентичката и да каже - "ето, аз го построих!"
48
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако изборите са реални то те щяха да ги направят нелегални. Всичко е нагласено и се знае години напред.
47
23
 
4
 
! Отговори
Бай Георги преди 6 години
Брутен вътрешен продукт в милиони $Германия - 3,466,639 / население 82 млнРусия - 1,280,731 / население 144 млнСпоред мен МЕРКЕЛ се справя ЧУДЕСНО
46
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Историята ще я запомни като жената която унищожи Германия и почти цяла Европа. Каквото и да се каже истината е, че тя работи остро против интересите на хората родени в Европа, също така подкрепя всякакви социални ***, които 95 на 100 са бежанци, емигранти или както и да се наричат, кръвопийци на кръвта ни.
45
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 1234 Бъди уверен че се фашифицират. И ако дойдат ,,десните ,, Няма десни ,няма леви ..Това са мантри от Синагогата измислила ,либерализъм ,демократизъм ,социялизъм ,комунизъм ,правата на човека ,европейските ценности и други измами .
44
7
 
21
 
! Отговори
Абдусаллах преди 6 години
Пиянката Меркел трябва да е на власт вовеки ! Тя поставя амуджите пред християните ! Меркел Акбар !
43
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 1234Естествено, че бяха нагласени, как пък преди всеки избори, спечелени от Боку и той, и Цвъки ходят на инструктаж в централата на ЦРУ, Цвъки последния път беше там цял месец, надали за да чете лекции...с неговия интелектуален " капацитет"Вие си мислите, че гласувате и избирате, нищо вярно няма.Избирате предварително избрани от американците "лидери", демек техни слуги.
42
4
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тъй, робовладелската преса постоянно повтаря, че Путин бил диктатор, а Меркел каква е управлява цяла Европа от 2005 г. до сега и иска да продължи да управлява, да не би другите държави да са я избирали, че ще им натрапва всякакви ислямски главорези в страните и ще ги заплашва със санкции? Ами най-демократичната държава, дето от седемдесет години не е спирала да води войни по целия свят, да сее демокрация от въздуха и е избила десетки милиони хора по целия свят, те какви са? А пък Путин е един льош, льош, и ни заплашва с едни газопроводи, петролопроводи и АЕЦ-ове, ум да ти зайде.
41
2
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази бабичка нанесе може би непоправими щети на Европа. Трябва да и се потърси отговорност!