Брюксел vs. Австралия в битка за розовото масло и камембера

ЕС настоява наименованията да бъдат защитени
Обновена: 14 авг 2019 07:52 | 14 авг 2019 07:50,
7
Брюксел vs. Австралия в битка за розовото масло и камембера
Снимка: Pixabay

ЕС ще се бори да забрани на австралийски фирми да използват наименованието “българско розово масло” върху етикетите на свои продукти. Това предават световните агенции.

Брюксел е изпратил документ на австралийското правителство, в който има списък с 408 защитени имена на храни и напитки, които иска да защити в съответствие с търговското споразумение между Австралия и съюза. Преговори по него започнаха миналата година.

ЕС настоява наименованията да бъдат защитени като традиционни за съответните пазари с гарантирано качество. Освен нашето розово масло в списъка влизат още основно сирена като фета, горгонзола, нормандски камембер, холандски едам, холандска гауда и алкохолни напитки.

От България ще бъде защитена и ракията от различните краища на страната ни - например “Бургаска мускатова”, “Карловска гроздова”, “Троянска сливова”.

За да не се нарушава авторското право, върху австралийските етикети няма да може да се изписва цялото наименование на продукта, а единствено част от него. При българското розово масло например ще може да се напише само “розово масло”.

“Използването на част от наименованието е разрешено, стига то да не заблуждава потребителите относно истинския произход или качество на продукта”, поясняват от ЕС.

Европейското законодателство дава статут според три различни критерия на сертифицираните продукти от Европейския регистър на храните. Първият е според традиционно-специфичния характер на храната, вторият - според географското указание или мястото, където се произвежда, а третият - според наименованието на произход, тъй като продуктът може да се произвежда в определен регион.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
заглавието: розово масло и камембер, снимката за илюстрация - арманяк, може би :)))
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки си продава неговите фасони.
4
2
 
2
 
! Отговори
Дефендър Норген преди 4 години
Не те ли притеснява факта че си ходил до Перу? Все пак в закона за ИТ в САЩ има пасаж с който всяко ИП сърчнато от всяка точка на света се съхранява за 40 години и може да бъде премахнато единствено със съгласието на главния прокурор на САЩ което демек никога....Не е лошо да смениш снимката на тази която списва статиите да сложиш снимка на кенгуру примерно,ще се изкефя доста,защото ме дразни с гадната физиономия онази...Посдрви от Норуей
3
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А кога ще забраните на украйнския и китайския мед(подобия на мед) да се слагат етикети за български пройзход?
2
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Австралия и Нова Зенландия се подготвят усилено за търговия с обединеното кралство след брекзит, като създава продукти, аналогични на европейските - кашкавал, кобаси, вина, зехтини, розови масла, кръцки фета сирена, български кисели млека и т.н. Евалата на Европата че ги следи изкъсо тия або ригени.
1
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам за розовото масло,но шльокавицата стигна цената на водката и вече гони цената на уискито,с тия световни наименования.Да си беше само шльокавица от село е достатъчно,за да я употребиш,стига да е огън, и никак не ме вълнува дали ще пише че е перла или от горно нанадолнище.Както каза един български артист-евродепутат,да се закрие ЕС и всеки да си пие к*вот му ареса и от гдето и да е стига да е качествено и евтино.Пък на другото,майната му.И без него сме живели векове,но без шльокавицата не