Всеки четвърти магазин в Германия пред фалит

Над половин година повечето бяха затворени
29 май 2021 07:45, Петя Славова
76
Всеки четвърти магазин в Германия пред фалит
Снимка: БГНЕС

Повече от 6 месеца почти всички магазини в Германия бяха затворени. Загубите на фирмите са невъобразими. А онези, които не са фалирали, сега са изправени пред нови предизвикателства, разказва в репортаж за "Дойче Веле" Сабине Кинкарц.

Магазин за дрехи в Берлин се опитва да се отърве от сезонна стока

Магазините, в които не се продават стоки от първа необходимост, бяха затворени преди повече от половин година. Сега, когато боят на новите инфекции спадна значително, магазините започват постепенно да отворят врати.

Особено тежко кризата удари малките частни магазинчета. Както всички останали, така и те имат право на държавна финансова помощ. Онези от тях, чийто оборот от ноември 2020 до юни 2021 е спаднал с най-малко 30%, могат да получат финансови добавки. В зависимост от това с колко точно е намалял оборът, компенсациите се движат между 40% и 90%, като за база се взимат фиксираните разходи  - т.е. разходите за наем, ток или отопление.

Финансовите резерви са изчерпани

Междувременно много от собствениците на магазини са с празни банкови сметки - не само фирмени, но и лични. От Сдружението на търговците на дребно смятат, че около 120 000 (от общо 450 000 търговци на дребно в страната) са в толкова тежко финансово състояние, че са пред закриване. До сходни изводи стигат и в Съюза на германските градове и общини. Според тях, най-малко 250 000 работни места в търговията са сериозно застрашени.

За да бъдат спасени онези, на които все още може да се помогне, отвсякъде се чуват призиви за бързо отваряне на магазините и заведенията. И това обаче не е гаранция за спасение. В условията на пандемия много хора свикнаха да пазаруват в интернет.

Пандемията даде огромен тласък на онлайн-търговията: през 2020 г. оборотът в интернет се е увеличил с 23 процента, достигайки ниво от 73 милиарда евро. Затова на много места сега се питат как да стимулират клиентите да пазаруват отново в търговската мрежа.

Множество изисквания към пазаруващите

Мнозина потребители са предпазливи, поради това, че пазаруването е възможно само при спазване на строги санитарно-хигиенни изисквания. Ако заболеваемостта надвиши 50 инфекции на 100 хиляди души население за седем дни, магазините ще допускат само онези, които са изцяло ваксинирани, които са прекарали заболяването или хора с отрицателен тест за коронавирус. Носенето на маски така или иначе остава задължително при пазаруване в магазин, а броят на клиентите, които ще бъдат пускани, зависи от търговската площ на магазина.

Всичко това отблъсква голяма част от клиентите. Актуално проучване на Съюза на търговците на дребно сочи, че оборотът на магазините, в които пазаруването е било възможно само след представянето на негативен тест за коронавирус, през 2020 година е спаднал с 50% в сравнение с предходната година. А броят на клиентите - дори с 60 на сто.

Особено тежко е положението на магазините от модния бранш. Оттам твърдят, че през първите четири месеца на тази година оборотът на модните бутици и магазини за облекло е намалял с 6 милиарда евро спрямо същия период на 2019 година.

Помощи до края на годината

Отсега е ясно, че много търговци още месеци наред ще бъдат зависими от държавните финансови помощи. Германското правителство е наясно с това и планира да удължи срока на изплащаните помощи до края на годината. Те трябваше да спрат в края на юни.

За мнозина дребни търговци обаче и това няма да е достатъчно. Около 10 000 представители на бранша са подали молби за ново изплащане на извънредните финансови помощи в гастрономията: заведенията, които трябваше да затворят в началото на ноември 2020 година, получаваха два месеца щедро обезщетение в размер на 75 процента от оборота им през предходната година. Ако техните молби сега бъдат отхвърлени, въпросът ще бъде отнесен в съда. А юридическа оценка на казуса дава добри изгледи за успех на търговците.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
0
 
! Отговори
До 71 преди 3 години
Фалит, до фалит. Цели улици са с празни магазини. Комунизмът свършва когато свършат парите.
66
0
 
2
 
! Отговори
Владо преди 3 години
С тази простотия дето затвориха всичко. Добре, че живеем в България. Тук ограничения няма.
65
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лъжи . Дори да фалират няма да са повече от 5 10 процента. Не знам кой плаща за лъжи
64
1
 
4
 
! Отговори
Иван преди 3 години
Отново Дойче Веле и отново тотално изкривена информация ... само който е бил в Германия знае за какво става дума. Фалити почти няма, *** получават помощи а балъците работят ...
63
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Другари,Бойко е виновен нали...
62
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бабичката като за последно има разказа играта. Направо ги разката за тези години. Германия вече не е Германия, а Германистан.
61
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е мой проблем техния Хитлер да си ги оправя
60
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Фалити? Това е цалта на мерките от самото начало..."------- Преди повече от година писах тук: Има вирус, но целта на занятието не е той. Вирусът е инструмент за нагнетяване на истерия. Чрез истерията се прикрива истинската цел. Целта на голямия гaд с голямата бухалка е под страха от заразяване, да е пълно със затворени заводи по света, хората да не работят, всеки да дърпа кредити и тн., докато към края на 2021-2 г. ни скапят съвсем и хегемонът ни изкупи за жълти центове без всякакво покритие.
59
0
 
9
 
! Отговори
При нас обратното преди 3 години
Като гъби изникнаха нови милионери радващи се на помощи, фондове, данъчни привилегии. При нас в Булгария всичко е в полза на бизнеса и във вреда на обикновения човек. Почти две години не мога да се откача от изтекъл срок на абонамента карта за фитнес заплашват ме и ме тормозят нещо което не мога и не искам да ползвам по време на епидемия. Става въпрос за популярна фитнес измама и рекети с карти от пулсфит.
58
1
 
6
 
! Отговори
Значииии... преди 3 години
Някой поднася главата ми на поднос на нациста и аз да му ръкопляскам и да казвам : "Браво ваша чест, вие сте достоен гражданин на Европа"
57
0
 
2
 
! Отговори
Значииии... преди 3 години
Някой поднася главата ми на поднос на нациста и аз да му ръкопляскам и да казвам : "Браво ваша чест, вие сте достоен гражданин на Европа"
56
0
 
12
 
! Отговори
Не! преди 3 години
Фалити? Това е цалта на мерките от самото начало...
55
2
 
5
 
! Отговори
Преди беше ясно: преди 3 години
Като се бият два дракона залягаш и може да не те опържат - СССР и САЩ ....Сега ко стана.... И да залягаш и да не залягаш лази гадината по тебе и дращи с нокти да те докопа ...докато му не вкараш двуцевката в устата зъбата и му не вкараш два по дванадесет не мирясва ...
54
0
 
4
 
! Отговори
Те да видиш: преди 3 години
България е ходиш на кино, гледаш Пришълеца срещу Хищника и по едно време ония ми ти гадове като излязат от екрана и почват да се бият в киното и цивилните вътре "коствени жертви"
53
0
 
1
 
! Отговори
Случаят Божков преди 3 години
Е Пришълецът срещу Хищника - дето хищниците отгледали пришълците да си направят поредния лов ама и щипнат един милиард за фонда и аз съм човек.Па и нещата да ловуват пришълци ми само хора ловуват.Пак казвам не светът е сцена, България е сцена на живо в която филмите са в живота.Имагинерен реализъм как викаше бай Иван!
52
0
 
2
 
! Отговори
Ама вие не разбирате преди 3 години
Цяла Европа се кефи на тия филми за развлечение в България ги преживяваме и трябва да оцелеем в тия филми.Банев с 200 копилетия.Симеон с 30 копилетия и 4 малки Годзили дето само викат :Дай да ям.Слави Трифонов и Скандауните
51
1
 
0
 
! Отговори
Гражданинът Кабуто преди 3 години
Е друг такъв подобен сюжет в една много готина игричка навремето на един свят където има два типа хуманоиди едните мъже едните жени иииии гражданинът Кабуто - който не е той, а е тя (жена му или сестра му на Симо) дето е с размерите на средна планина и снася по две яйца от които се излюпват малки кабутота.Но гражданинът Кабуто е метафора за слона в стъкларският магазин, не може да кажеш да внимава, че всичко е чупливо, той със самите си размери изпочупва всичко - тъй е с България
50
1
 
1
 
! Отговори
Вие не разбирате: преди 3 години
Сюжета на Годзила от 1998 - ядрените опити в тихия океан предизвикали мутация на морска игуана, малко такова тип гражданинът Кануто и тва животно така е мутирало, че се самоопложда и снася 200 яйца дето ще се излюпят и ще има 200 малки Годзили. Сюжета на филма разказва как с някакви големи усилия и хитрости успяват да спрат това чудовище резултат от човешка дейност - тия чиито действия са довели до неговото създаване. Мисълта ми е че България още яде уяяяяя на втората световна война и Хитлер
49
2
 
1
 
! Отговори
Като ще се обиждаме: преди 3 години
Глей сега к'во става: Гледал ли си Годзила от 1998 тоя филм дето всички казват, че не е Годзила, ама е много Годжира. Как свършва тоя филм - Годзила победена всичко измря, обаче там под Медисън скуеър Гардън едно от яйцата остана цяло и се спука и излезе малка Годзила.Ей Симоооооооо - нали знаеш как те нарекох - последния подарък на Адолф Хитлер.
48
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 51 Точно, но дето се вика, "лафче да става".