Цифровото евро - реалност през следващите четири години?

ЕЦБ: Ако не въведат цифрова валута, държавите рискуват да изгубят контрол
3 юни 2021 20:00, Анисия Иванова
28
Цифровото евро - реалност през следващите четири години?
Снимка: Pixabay

Държавите, които решат да не въвеждат дигитални версии на своите валути, могат да се изправят пред заплахи за своята финансова система и парична автономия, предупреди Европейската централна банка (ЕЦБ), съобщи Bloomberg.

Потребителите и бизнеса на места, които нямат собствена цифрова валута, може да се окажат зависими от малък брой доминиращи доставчици на платежни услуги, включително чуждестранни технологични гиганти, се казва в доклад на ЕЦБ, публикуван в сряда.

Това може да повлияе на способността на централната банка да изпълнява мандата си и да действа като кредитор от последна инстанция, пояснява ЕЦБ.

"Създаването на дигитална валута от централната банка би спомогнало за запазването на автономността на вътрешните платежни системи и международното използване на валутата в дигиталния свят“, се казва в доклада.

Централните банки по целия свят проверяват идеята дали да издадат цифрова версия на валутите си, за да бъдат в крак с технологичния напредък, който стимулира възхода на биткойн и други частни инициативи. ЕЦБ е една от няколкото водещи институции в сферата, макар че официално няма да реши до това лято дали ще предприеме практически експерименти с цифрово евро.

Председателят на ЕЦБ Кристин Лагард заяви, че цифровото евро може да стане реалност още през следващите четири години, ако бъде дадена зелена светлина на проекта.

Подобна инициатива може също да увеличи международния обхват на еврото, ако се фокусира върху безопасността, ниските транзакционни разходи и съвместимостта с други услуги, според доклада на ЕЦБ, пише Bloomberg TV Bulgaria.

„Насърчаването на международната роля на еврото не е основна мотивация за емитиране на цифрово евро“, според изследователите на ЕЦБ. „Ако обаче се разреши използването на цифровото евро при трансгранични плащания - решение, което предстои да бъде взето - това също би имало последици за позицията на европейската валута в международен план.“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
5
 
! Отговори
Сашш преди 2 години
Лъжа и Измама !Искате нови данъци и такси!
7
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преминаването от кешово / дигитално разплащане към изцяло дигитално плащане просто цели да отнеме още фундаментални свободи на индивида в т.н. "ново нормално"
6
3
 
8
 
! Отговори
Ай ай преди 2 години
Ако това стане как ще лапат всички корумпирани политичета и гангстерси организацийки?Ако изчезне кеша и доста куфари ще секнат..
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Направо да ги произвеждат цели проводници, стига глезотии
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цифрово евро а има недостиг на производство на полупроводници в световен мащаб
3
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми до 2030 трябва да нямаме нищо и да сме щастливи, и да хапваме на държавни разноски пюре от ларви. Всичко изглежда точ
2
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Създаването на дигитална валута от централната банка би спомогнало за запазването на автономността на вътрешните платежни системи и международното използване на валутата в дигиталния свят. Точно обратното е вярно.
1
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
няма да има евро в БГ. ще излизаме. еврогеьовете не им дреме за БГ.