Защо ЕС се превърна в страничен наблюдател на разговорите между САЩ, Русия и Украйна?

Според Марио Драги ЕС има нужда от собствена армия
Обновена: 6 яну 2022 20:57 | 6 яну 2022 20:55, Нели Христова
114
Защо ЕС се превърна в страничен наблюдател на разговорите между САЩ, Русия и Украйна?
Снимка: БГНЕС

Именно човекът, който донесе стабилност първо на разклащащата се еврозона, а после и на турбулентната италианска политика, ясно изрази слабостта на Европа в отношенията с Русия.

Марио Драги, засега министър-председател на Италия, се оплаква, че континентът няма колективна военна мощ, за да възпира Москва на фона на натрупването на войски на украинската граница.

"Имаме ли ракети, кораби, оръдия, армии? — попита риторично той в навечерието на Коледа. — В момента нямаме."

Ако така нареченият "Супер Марио" на Италия се чувства безсилен, тогава каква е надеждата за всички останали?

Брюксел - виртуален наблюдател

Италианският лидер не е сам в дълбокото си разочарование, че Европа е изключена от ключовите разговори за най-големия проблем със сигурността в задния й двор.

ЕС беше изолиран, докато президентите Байдън и Путин разговаряха директно помежду си – демонстрирано най-вече от видеообаждането им миналия месец, чиито начални моменти бяха публикувани.

Брюксел можeше само да гледа екрана, когато започна играта на високи залози, двустранна дипломация - виртуален наблюдател, който не получи паролата за влизане.

Посещението на върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел на фронтовата линия в Украйна в сряда беше опит да се отвори врата за по-голямо участие. Обсъждането на сигурността на Европа и Украйна трябва да включва европейци и украинци, каза той пред репортери.

"Не са само САЩ и Русия в тази игра. Ако искате да говорите за сигурност в Европа, европейците трябва да бъдат на масата за разговори и в дневният ред, а не е само въпросите, които Русия е поставила на масата", допълни той.

Но едно-единствено посещение няма да промени ролята на ЕС или липсата на такава в справянето с последния епизод на демонстрация колко са големи мускулите на Путин.

"Русия просто не вижда ЕС като мощен или силен играч в играта", казва Тинатин Ахвледиани от Центъра за европейски политически изследвания в Брюксел пред BBC. "ЕС показа през последните години, че има много вътрешни разногласия, когато става въпрос за собствената му външна политика, отбрана, въпроси на сигурността и сътрудничеството с НАТО."

Тя вярва, че ЕС трябва да изложи последователна, дългосрочна стратегия за по-голяма роля в отношенията си с Украйна и е окуражена, че това е дестинацията на първото пътуване на Борел през 2022 г.

Поне това последно пътуване на изток беше по-успешно от предишното му. Първият дипломат на ЕС беше унижен по три точки миналия февруари, когато пътува до Москва. Първо домакините му изгониха трима дипломати, обвинени в присъединяване към незаконни улични протести в подкрепа на хвърления в затвора дисидент Алексей Навални. Борел разбра чрез социалните мрежи. Второ - руските власти насрочиха явяване на Навални пред съда в стъклена клетка и му повдигнаха нови обвинения. И последната обида - руският външен министър Сергей Лавров използва съвместна пресконференция, за да заклейми ЕС като "ненадежден партньор", който се опитва да имитира Съединените щати в действията си.

Със сигурност ЕС би искал част от политическата тежест, която САЩ все още имат на световната сцена.

В деня на посещението на Борел в Украйна, вероятно по-значимото пътуване за европейската външна политика беше пътуването на новия външен министър на Германия във Вашингтон.

Анна Бербок, сълидер на Зелените, възприе по-строг подход към Русия и Китай и това се приветства от администрацията на Байдън. Но само защото високопоставен германски министър говори същия дипломатически език като държавния секретар Антони Блинкен, това не означава по-голямо влияние на ЕС върху ситуацията с Русия и Украйна.

Страхове за източния фланг на Европа

Както винаги, това е горещата линия до офисите на лидерите в отделните европейски столици, където е силата, а не в Европейската служба за външна дейност на ЕС в центъра на Брюксел.

Голямата загриженост за ЕС е не само, че е оставен в студа относно Украйна, която не е член на ЕС, но и че ще бъде изключена от дискусиите по целия си източен фланг.

Преди разговорите между САЩ и Русия в Женева на 9-10 януари президентът Путин използва ескалацията на напрежението, за да представи радикални, нови искания, които според него биха помогнали за успокояване на ситуацията.

Главно, Москва ще има вето върху членството на Украйна в НАТО - и не забравяйте, че атака срещу един член на НАТО представлява атака срещу всички. Освен това пейзажът на сигурността в Източна Европа ще бъде върнат 25 години назад до време, когато Полша и балтийските държави Литва, Латвия и Естония все още не са се присъединили към ЕС или НАТО.

Макар че е немислимо Западът да обмисли сериозно предложенията, те сега са част от разговор, който Русия е започнала по нейните условия и тя ще иска да ги обсъди допълнително в Женева.

НАТО успя да изиграе по-важна роля от ЕС и тази седмица свиква външни министри.

Искането на Путин да няма по-нататъшно разширяване на НАТО в Европа беше посрещнато с ужас от страни като Финландия и Швеция. И двете вече са членки на ЕС и настояват, че това трябва да бъде техен избор, ако искат да се присъединят към алианса.

"Никой от нас всъщност не знае какъв е действителният план за игра на Кремъл", казва Кадри Лиик от Европейския съвет по външни отношения. Тя се съмнява, че САЩ биха позволили да започнат смислени дискусии относно геополитическия ред и реда на сигурността в Европа, без да участват европейски лидери, но казва, че трябва да има реализъм в това колко много може да постигне ЕС в стремежа си за място на върха .

"Не виждам сребърен куршум. ЕС е различен вид животно и вероятно никога няма да бъде външнополитически участник, подобен на мощни национални държави като Русия или Съединените щати", допълва Лиик.

Тя смята, че най-доброто действие е да се овладее колективната мощ на 27 икономики, тъй като ЕС никога няма да има своя собствена армия.

Предефинирането на мисията на Европа на световната сцена няма да бъде бързо или просто. И в краткосрочен план има много национални разсейвания. Президентът на Франция Макрон е фокусиран върху преизбирането си през април, а в Германия Новото трипартийно коалиционно правителство все още прави първите си крачки. Италия се радва на политическа стабилност, откакто Марио Драги стана лидер миналата година, но сега е съкрушена от търсенето на нов президент - роля, която той може да прескочи. На ЕС може и да не й харесва, но Вашингтон и Москва са двамата главни герои, заемащи централно място.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разговорите са между Русия и САЩ за Украйна и разширяването на нато на изток.ЕС и Украйна ще бъдат осведомени.
78
1
 
5
 
! Отговори
Малко за политика преди 2 години
В сърцевината на конфликта Русия-Украйна е положението на рускоезичното население в Донецк и Луганск. Като територия на Русия те не са и нужни. Но Русия не може да си позволи да ги остави на издевателствата на украинските националисти. А САЩ и НАТО подклаждат конфликта като внушават на Киев, че може да решат конфликта с военна акция. Ако от Киев искаха, можеха да дадат автономия на Донецк и Луганск и всичко щеше да приключи. Не, те искат военна победа срещу част от своя народ. Е, няма да стане.
77
0
 
0
 
! Отговори
Нищо ново преди 2 години
ЕС е икономически съюз, не военен. Ако държавите от ЕС искат да търгуват с Украйна, никой не им пречи.
76
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
94, само армия им трябва на еесовците, за да се превърнат в пълноценен IV Райх.
75
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По време на имигрантската криза си мислех, че на ЕС му трябва единна армия и гранична полиция. Сега вече съм сигурен, че не ни трябва. Не трябва да се дава власт на централизираната бюрокрация на ЕС. Те трябва да имат все по-малко власт и отделните държави да се самоуправляват. Това беше, е и трябва да остане единствено търговски и икономически съюз!
74
1
 
10
 
! Отговори
Хм преди 2 години
ЕС все повече заприличва на красивите мишки от експеримента Вселена 25. Богатия европеец не се интересува вече от нищо освен външния си вид, "свободата си" и неадекватните си ценности. Лошото е че това се случва и с част от държавите които за сега са избегнали участта да бъдат част от ЕС.
73
0
 
3
 
! Отговори
марко преди 2 години
До бивш моряк А НИЕ...КРАСТАВИТЕ МАГАРЕТА!!!!!
72
0
 
8
 
! Отговори
бивш моряк преди 2 години
Европа е много, много слаба за Щатите и Русия. Щатите и Русия са атовете, които се ритат помежду си, а Евросъюзът магаретата около тях.
71
3
 
6
 
! Отговори
Дааа преди 2 години
ЕС се превърна в страничен наблюдател, защото лидерите в Европа нямат пъишки. Прекалено много жени нахлуха в политиката. Вършат или глупости или нищо.
70
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз въобще не разбирам каква работа има ЕС да се меси в разговорите между Украйна и Русия? Да не е страна по въпроса? Или искат да се месят по навик? Глейте си там мигрантите и вируса и трайте.
69
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защото ЕС прави по отношение на Украйна това, което му разпореди САЩ и няма смисъл да се разговаря с него.
68
1
 
11
 
! Отговори
Хе Хе преди 2 години
Никой не взема на сериозно брюкселските пръснати зелки. Всеки си ги праска с и без вазелин. А те винаги вият доволно.
67
6
 
1
 
! Отговори
Рушофилски трол преди 2 години
"Америка в момента е слаба......" сергееФ това след черпак квас ли го "откри"?
66
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
'' Защо ЕС се превърна в страничен наблюдател '' ..................... всичко започна с мафиота Тръмп, който путин държи с компромати ... и продължи със слабия Байдън. Путин се опитва да предоговори Ялта, разбирай - да вземе реванш за разпадналия се СССР, и да прекрои Европа. Разбира се, това са мечти на болен човек, но ... Америка в момента е слаба, а следвоенна Европа винаги е била мирен проект.
65
7
 
11
 
! Отговори
Ръчкаш мечката преди 2 години
А после се чудиш защо си без глава....
64
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно,произвеждат най-различни оръжия,а не могат да си създадат армия,която да ги защити,а чакат да ги ръчкат да се защитават,като все го обръщат на дипломация,че да ги расфасоват на тяхна територия.
63
0
 
22
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Mарио Драги, като шеф на ЕЦБ, спаси крадците и пара'зитите за сметка на работещите европейци. А Борел лично заяви, че ЕС не зачита международното право, а е воден само от интересите си и плати на диверсионни групи да провалят независими държави, несъгласни с психопат-диктаторите в Брюксел. Факти. ЕС трябва да умре и колкото по-скоро, толкова по-добре.
62
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма лидери в ЕС, само миж.итурки. Преди години Шарл дьо Гол е извадил Франция от НАТО. Бях дете, но си спомням като го показваха по телевизията, достоен човек, всички го уважаваха въпреки, че беше "от другата страна".
61
24
 
6
 
! Отговори
НИЩО ЧУДНО! преди 2 години
Вероятно Байдън най-после е разбрал, че в ЕС има доста политици- кремълски колаборационисти /в България, Унгария, Чехия и Словакия/, които не трябва да бъдат допускани до тези разговори. Всъщност, тези разговори са излишни, защото Русия ще започне войната и ще бъде сразена.
60
4
 
26
 
! Отговори
ха-ха преди 2 години
Е па кой сериозен ще се занимава с ***,дето не знаят какво искат?Путин им предлагаше разни неща,ама като видя,че тия за всичко питат Вашингтон,реши да преговаря направо с Америка,що да си губи времето с васалите.