Експерт: Спиране на Facebook и Instagram е нереалистично

Тази заплаха се появява периодично с всеки годишен отчет на тяхната комисия, каза Димитър Ганчев
8 фев 2022 09:00, Ния Христова
52
 
Марк Зукърбърг заплаши, че достъпът до Facebook и Instagram може да бъде спрян за Европа. 
 
"Тази заплаха се появява периодично с всеки годишен отчет на тяхната комисия. Не трябва да я възприемаме твърде буквално. Те описват рисковете, които биха могли да възникнат пред компанията и използват случая да упражнят политически натиск към Европейската комисия. Не смятам, че тази хипотеза е реалистична", каза членът на УС на "Интернет общество" Димитър Ганчев пред Bulgaria ON AIR.
Още по темата
Той припомни, че Европейският съд отмени клаузи, които се използваха през годините.
 
"Те разрешават при определени ситуации данни за европейски граждани да бъдат изнасяни извън територията на Европейския съюз. Оказва се, че тези клаузи не защитават в достатъчна степен по-строгите изисквания в директивата за GDPR", допълни Ганчев.
 
Според него едно от решенията е сървърите на Facebook и Instagram да бъдат в Европа.
 
"Намирайки се в Европейския съюз, американското правителство не може да иска от европейските оператори достъп до тези данни. Но по един или друг начин те ще продължат да работят в Европа, съобразявайки се с европейското законодателство. През 2022 г. между ЕС и САЩ се очаква да се постигне ново споразумение за личните данни. Но проблемът не е само местоположението на тези данни. Европейското законодателство постави и други ограничения - прехвърлянето от една фирма в друга, а Meta иска да може да ги прехвърля между своите дъщерни фирми", разясни Ганчев.
 
"По-трудно ще бъде да се съобразят с изискването данните да не се дават на трети лица. В момента те са достъпни за американските, не са достъпни за европейските. А Европа иска да стане точно обратното", добави Димитър Ганчев.
 
Вижте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
Изрода преди 2 години
Ей такива "експерти" най ги обичам. За ковида също казваха как е невъзможно да дойде в България 😂
38
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще ги спрът,за да не гледаме клипове от протестите,срещу ваксините,някой му е приготвил толкова пари за спиране,за определен период от време и ще му даде милиярди,равняващи се поне на 2 пъти повече от печалбата,от реклами.Европа остава без лайфове и постове със анти ваксърски прояви,протести и разкрития.Искат да ни морят без да има гласност и споделяне,за повече гласност,ще ни тровят във тишина.
37
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А откъде.ще изкарва пари нали изкарва от нас пари тия мрежи тия услуги кои ще ги поеме
36
4
 
3
 
! Отговори
Martinez M преди 2 години
Не слушайте Бай *** не спирайте социалните мрежи нека светът се развива към все по нови и нови неща защо да сме назад винаги?
35
2
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Да спират всички подобни ***-никаква полза от тях.
34
2
 
13
 
! Отговори
нула интерес преди 2 години
Не ме интересуват, не ги ползвам и не съм загубил от това
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
за съжаление кетапа е творение на щатските cлужби, а те със сигурност няма да допуснат това
32
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тръгнал да плаши куче с кокал. Ако спре фейса в ЕС губи 400 000 000 потребителя които не може да продава на рекламодателите, а ЕС има пари не е Африка. На всичкото отгоре в ЕС има над 25 000 ИТ фирми които само чакат да се отвори някъде пролука в пазара за да налазят. Ако спре фейса само за 1 седмица ще изникнат 5 други платформи в ЕС които ще му вземат мястото и после и да се върне ще е черта.
31
0
 
13
 
! Отговори
хахахаха преди 2 години
На цукера му заминаха над 200 милиарда след срива на акциите и сега джафка като пале, дано някой му се върже, ама надали...
30
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ги ползвам и двете, и никога няма да ги ползвам.
29
2
 
13
 
! Отговори
115 преди 2 години
Ми спирай го, то и без това за нищо не става, фалшиви новини, притоплени стари манджи и прочее.
28
3
 
24
 
! Отговори
Дядо ви преди 2 години
Хората ще започнат:1. Да работят2. Да си говорят на вечеря3. Няма да си купуват толкова често нови телефони4. Ще прочетат някоя книжка5. И още безброй други
27
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Крайно време е тези социални мрежи да бъдат заменени с нови конкурентни по-добри и усъвършенствани
26
3
 
15
 
! Отговори
Канадският Швестер К преди 2 години
Зубъра и faKebook да се закрият, защото събират личните данни : телефони, снимки и данни от личните документи плюс тотална ЦЕБЗУРА !... Ако имахме свестни управници щяха да ги блокират за България .
25
2
 
25
 
! Отговори
цон кай хой преди 2 години
дано ги спрат тия простотии... хората забравиха да си живеят живота и да четат книги от висене в сайтове и щракане на снимки
24
0
 
10
 
! Отговори
Случаен преди 2 години
Дано ама надали ...
23
1
 
21
 
! Отговори
СС преди 2 години
Фейса е пълен с хора без социални контакти и личен живот ,които от сутрин до вечер постват какво са яли,пили,коментари на реалити формати и турски сериали и да не забравяме котката и кучето ...
22
2
 
24
 
! Отговори
bb преди 2 години
Като го спрат тъкмо ще намалеят фалшивите новини. Днес почти всеки, който влиза във фейсбук, се смята за експерт по всичко.
21
0
 
18
 
! Отговори
Бонго Бацил преди 2 години
Като ги спрат нищо съществено няма да се случи. Тоя плаши куче с кокал!
20
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аха.."експерт"!Заради "експертите"сме на такъв хал...та тоя пааалячо да пита китайците,дали е нереалистично :) *** код от 3 реда,флашнат към рутерите и приключвате с тая шитня,те самите го направиха преди месец от некомпетентност! експерт...майко мила!!