Скандално: Лекарства срещу екзотични екскурзии

Джипита изписват ударно хапчета на конкретни фирми
59
Скандално: Лекарства срещу екзотични екскурзии
Снимка: Булфото, архив

За нова далавера в сферата на здравеопазването, сигнализира пациентска организация. Джипита изписват ударно лекарства на конкретни фармацевтични фирми, което им гарантирало безплатно пътуване на екзотични екскурзии, пише "Монитор".

За всяка дестинация било необходимо те да съберат определен брой изписани опаковки от даден медикамент. Това са предимно лекарства за сърдечносъдови заболявания, като хипертония, и диабет, които се отпускат безплатно или частично от Националната здравноосигурителна каса. Това сигнализира Пенка Георгиева, председател на пациентската организация "Заедно с теб".

Като доказателство, тя предостави пред изданието конкретни оферти, които получил общопрактикуващ лекар от Варна, като уточни, че те важат и за други градове в страната.

Обикновено става въпрос за по-скъпи медикаменти, за които НЗОК трябва да плати повече, а в някои случаи има и разлика, която е за сметка на пациента, уточни Георгиева.

Пред фирмата отчитането е с копието от рецептата за изписаното лекарство или от компютъра на доктора, където това също се нанася.

Какви са целите пред джипито?

За екскурзия до Мексико и Сингапур например трябва да се продаде 5000 опаковки от определено лекарство.

Гвоздеят в туристическата програма обаче е полуостров Камчатка, за където българи все още пътуват твърде малко. Тази дестинация сега е много модна както в Русия, така и сред европейците, и е много скъпа. За нея лекарят трябва да изпише 6000 опаковки.

Толкова трябва да изтъргува и ако иска да пътува на аванта до Исландия и Гренландия. За да се разходи до Западното крайбрежие на САЩ обаче, трябва да се озори да осигури продажбите на 7500 опаковки.

Пациентската организация ще изпрати писмо с искането си за проверки до Министерството на здравеопазването и до ръководството на касата.

"Ще разпоредя веднага проверки, щом пациентската организация ни сезира по случая. Започваме веднага", заяви заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков. Той определи като скандално изписване на лекарства от определен вид и фирма срещу пътуване в чужбина.

"Не е учудващо, ако има конкурентни позиции, някои да прилагат и такива практики", коментира главният секретар на Изпълнителната агенция "Медицински одит" Димитър Евлогиев, който е и член на надзорния съвет на НЗОК.

"Толкова е скандално, че не знам какво да кажа. Във всички случаи получим ли сигнал и той е мотивиран, следва да има проверки и те ще се правят по същество – индикации за смяна на лекарствата и какво налага промяната", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още по темата: джипиекскурзии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
7
 
! Отговори
Доктор стар преди 7 години
2/3 от пенсионерите в момента са все още живи само и единствено,защото в последните 10-15 години масово навлязоха нови и по-ефективни медикаменти и НЗОК ги заплаща в значителна степен. Населението боледува от все по-ранна възраст и все по-тежко, поради обездвижване,стрес,нездравословно хранене и навици.Който иска да пести от лечението си, да инвестира спестеното в гробен парцел, спешно.
41
1
 
8
 
! Отговори
ASO преди 7 години
Д-Р МАРИЯ ТРЕНДАФИЛОВА ТОДОРОВА психиатър ,получава пари по банковата си сметка от САНОФИ-АВЕНТИС БЪЛГАРИЯ за да изписва лекарства само на САНОФИ-АВЕНТИС БЪЛГАРИЯ. САНОФИ-АВЕНТИС БЪЛГАРИЯ награждава Д-Р МАРИЯ ТОДОРОВА с безплатни екзотични екскурзии в чужбина за това ,че изписва хиляди опаковки Солиан.Д-Р МАРИЯ ТОДОРОВА лекува всички психични заболявания със Solian включително и депресия за да натрупва изписани брой опаковки и за да получава парични облаги oт САНОФИ-АВЕНТИС БЪЛГАРИЯ.Д-Р МАРИЯ ТОДОРОВА продава лекарства мостри предоставени и безплатно от САНОФИ-АВЕНТИС БЪЛГАРИЯ
40
1
 
6
 
! Отговори
Анализатор преди 7 години
Разликата в цената отива в:1. Джоба на търговеца - вносител. Най-често фирма собственост на политик, или на жена му, или на любовницата му.....2. За "комисионни" по министерства и НЗОК.3. За екскурзии, семинари, часовници.... пликове с пари за завеждащи отделениия и т.н.4. Сметката остава за сметка на бюджета на НЗОК. Той от своя страна се пълни от хазната, а хазната се пълни от нас чрез всякакви данъци.
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До анианиии ти кога се прибираш,че сега ставаш
38
0
 
7
 
! Отговори
Анализатор преди 7 години
Ето как изглежда стълбицата на корупцията в НЗОК:1. Министерството и комисията по лекарствоата дава разрешение за продажба на дадено лекарство. Вкарва го в лекарствения списък на НЗОК на изкуствено завишена цена. Срещу комисионна разбира се.2. С получената благословия фирмата вносител започва да зарибява лекарите да изпишат точно този медикамент, а не по-евтиния ( а може би и по-ефикасния).Защо НЗОК и министерството да спират далаверата, при положение, че са част от нея?
37
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От Файзер знам, че Шарков също се е повозил насам натам. Да не се прави на ущипан!
36
0
 
7
 
! Отговори
ани преди 7 години
Добро утро!!!!!!
35
0
 
4
 
! Отговори
! преди 7 години
До АнонименПак казвам,че не го одобрявам,но е световна практика.Аз съм против,но е факт,както казвате лошо е когато се прекалява.Аз също съм за строги правила,наказания и дори и съд,но в кой бранш го има това,нима архитекти,адвокати,нотариуси,стоматолози...мога да изреждам много,не допускат грешки и то преднамерено.Настроиха народа срещу лекарите,не че нямат вина,но основната вина е другаде.Аз за мен със високо вдигната глава и чиста съвест си тръгвам.
34
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 38 (!)До някъде ви разбирам лекарите. Взимате малко, а рискувате много. Проблема идва когато се прекали. Когато един доктор стане бизнесмен и пациентите му са само източник на приход. Това е проблема. Не всички са така, но има достатъчно да съсипват реномето.
33
0
 
8
 
! Отговори
! преди 7 години
А един специалист със 2-3 специалности и работи в операционна,да взима между 700-1200 лева.Цялата система е сбъркана.Има една състудентка от Германия,която се върна в Норвегия,като и казах че заплатата на очен лекар в очна клиника,държавна или общинска е около 300 евро-чисто,не ми вярваше.Затова и всички рано или късно заминаваме.Особенно след цялата обществена помия и хорската омраза спрямо съсловието.Не се усетихте,че вината не е в лекарите а във висшестоящите и директорите на болници
32
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добро утро. Това се практикува (може да не е с почивки точно) от много много време. И не е българско изобретения. По целия свят е така.
31
1
 
9
 
! Отговори
! преди 7 години
До Др. ДулитълТо верно всички (визирам абсолютно всички) практикуват този способ за припечелване,Не всички-ГАРАНТИРАМ.Аз лично съм гонил няколко пъти представители на фармацевтични фирми.Изписвам само лекарства които са с доказана ефективност в практиката ми,въпреки че трябва да се опитва и с нови лекарства,но не за пари.В Германия и Австрия това е практика от над 50 години,това го знам със сигурност.Друг е въпроса,че не е редно един личен лекар да взима 3000-5000 лева заплата
30
0
 
6
 
! Отговори
опарен-пациент преди 7 години
Като идете пред кабинетите и видите дистрибуторите за какво мислите са там. После джи пи-то-ама това е ново, много добро действащо лекарство (обикновено пълен *** се оказва без полза ама пък струва маса пари). Кво значение има здравето на хората и децата, лятото лекаря ще иде на почивчица.
29
0
 
8
 
! Отговори
Лекар преди 7 години
Така е по цял свят ,всъщност конкуренцията между фармацевтичните фирми наложи тези схеми,не че се изписват ненужни медикаменти. Много фирми ,с много генерични медикаменти! За справка, в германското здравеопазване дори са част от договорите за работа,нищо че хонорарите на медиците са в пъти по големи от нашите.
28
1
 
7
 
! Отговори
Др. Дулитъл преди 7 години
Това е практика от ерата на динозаврите!Все едно сега да гръмне нечуваната новина, че голяма част от младите хора пушат трева..или че на места се среща корупция..лично аз точно поради тази причина си смених личния лекар - беше се самозабравил просто. То верно всички (визирам абсолютно всички) практикуват този способ за припечелване, но някои се оливат..после се чудите как аджеба имало дупки в здравепогазването...и не е вярно, че като махнеш двама от върха работата ще е ОК, проблема е по средата.
27
2
 
1
 
! Отговори
Завещавам Ви Здраве преди 7 години
... най-добрият бестселър за здраве - книгата *** - търси в Гугъл - *** . *** . com
26
0
 
17
 
! Отговори
Marto преди 7 години
Верно се правят на ударени всичките. Щяло да е скандално ако е истина - е айде стига де. Не само личните лекари, а всички лекари изписват за комисионни и екслкурзии от мнооого години. При консумативите за операции пък направо лапат половината от цената, защото примерно реалната им цена е 150 лв, птеката (често в самата болница) продава за 800 и дели с доктора, който оперира. Стига сте го играли ощипани моми.
25
5
 
10
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Фармацията е в ръцете на другарите от бившите комунистически служби,чиито морален статус е добре известен на обществото.
24
2
 
20
 
! Отговори
възмутена преди 7 години
От много години е така . лекарите ходят по екскурзии минум 2-3 пъти в годината , със семействата си за сметка на фармац компании. това го знаят всички .Защо МЗ чака сигнали ,за да започне проверка . срамота! няма беден лекар,няма бедно джипи. системата е отработена и работи безотказно вече много години .
23
1
 
7
 
! Отговори
Стораро преди 7 години
Хипотетично ще представя нещата по следния начин:Ако за една година в България са необходими "Х" на брой стоки и услуги за да бъде опазено здравето на хората, а лекарите предлагат/извършват два пъти повече /или "2Х"/ за да вземат повече пари, при положение, че парите в бюджета не могат да търпят кой-знае какви промени, то простата математика показва, че цените на тези стоки/услуги ще спаднат. Това ще рече, че сами си изяждате хляба и трябва да бачкате повече за едни и същи пари.