Сърцето страда при липсата на сън

Спада добрият холестерол в кръвта
27 окт 2016 18:20,
0
Сърцето страда при липсата на сън
Източник: Reuters
Безсънието е често засягана тема и е напълно разбираемо защо, имайки предвид напрегнатия начин на живот, който водим. Това определено е проблем, на който е важно да се обърне по-сериозно внимание, тъй като недоспиването руши здравето. 
 
Само една седмица на неспокоен сън може да увреди сърцето, поради повишаване в нивата на „лошия“ холестерол, твърдят изследователи. 
 
Оказва се, че хората, които прекарват само няколко часа в нощна почивка, имат и ниски нива на „добрия“ холестерол в кръвта, в сравнение с онези, които си набавят адекватен сън. Специалистите поясняват, че гените, които са отговорни за транспортирането на холестерола в организма, са по-малко активни при недоспалите. 
 
Резултатите от проучването биха могли да обяснят защо тези, които не спят препоръчителните 7 – 8 часа всяка нощ, са изложени на повишен риск от сърдечносъдово заболяване, включително инфаркт и инсулт. 
 
Холестеролът е мазнина, която се образува в черния дроб и може да се открие в кръвта. Той е от основно значение за организма, тъй като клетките и тъканите се нуждаят от него. Има обаче два вида холестерол – „добър“ - липопротеини с висока плътност,  и „лош“ - липопротеини с ниска плътност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари