Черни и зелени маслини - каква е разликата

Колко натрий съдържат маслините?
Обновена: 17 фев 2017 18:09 | 17 фев 2017 18:09, Eкип на Puls.bg
3
Черни и зелени маслини - каква е разликата
Източник: Reuters, архив

Хранителната стойност на черните маслини е почти идентична с тази на зелените. Ключовата дума е почти: единствената им съществена разлика е в съдържанието на натрий – зелените съдържат два пъти повече натрий от черните. Това е особено важно за хора с високо кръвно налягане, които трябва да внимават с приема на сол. Също така, не всички черни маслини са... черни.

 
И зелените и черните маслини са плод на едно и също растение. Зелените се берат по-рано, преди да узреят напълно, а черните – по-късно, след зреене. И двата „вида“ имат силен горчив вкус, който задължително се премахва чрез кисненето им в солеви разтвори.
 
Цветът им, обаче, може да се влияе и от начина по който се обработват след събиране. Това важи с особена сила за по-евтините, често консервирани черни маслини – те са зелени маслини, оцветени в черно. Честа практика при застой на вече набрана продукция - за да не бъдат изхвърлени, зелените маслини се подлагат на влиянията на силно алкални разтвори и кислород, което кара тъканите им да потъмнеят. Впоследствие се добавя консервиращ агент, фиксиращ цвета на маслините, а след това, без оглед на третирането им, се съхраняват и транспортират в солеви разтвор. 
 
Именно от този солеви разтвор идва и високото съдържание на натрий. Завишения натрий в човешкото тяло повишава кръвното налягане и е основен фактор за множество сърдечно-съдови заболявания. Според диетолози не бива да се надвишава дневната доза от 1500 милиграма. Пет средни черни маслини съдържат между 115 и 125 мг натрий, около...
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
7
 
! Отговори
м дааа преди 7 години
Истинските маслини са като тези на снимката - шарени , защото се берат на ред , а не по цветове .