Варицела - най-разпространената неконтролируема болест у нас

Медиците нямат единодушномнение по отношение на ваксината
22 апр 2017 15:32, Петя Славова
9
Варицела - най-разпространената неконтролируема болест у нас
Снимка: архив, Reuters


Най-разпространената неконтролируема инфекциозна болест в България е варицела. Това каза проф. Татяна Червенякова, директор на Специализираната болница за активно лечение на инфекциозни и паразитни болести по време на семинар, посветен на ваксинопрофилактиката.

В страните с въведена имунизация срещу варицела се наблюдава намаляване на болестта, но все още сред медицинската общност няма единодушно мнение по отношение на ваксината, допълни тя.

Тревожното е, че в следствие на варицела много бързо може да се развие пневмония и дихателна недостатъчност, а белият дроб изглежда като "прояден от молец", каза още проф. Червенякова и допълни, че понякога е невъзможно да се овладее състоянието на пациент с варицела.

Тя посочи, че и в момента в болницата има няколко възрастни пациента, заразени с варицела и изрази личното си мнение, че подкрепя въвеждане на препоръчителна ваксина срещу болестта, пише БТА.

Нивото на имунизационният обхват в България срещу грип е ниско, отчете епидемиологът проф.Мира Кожухарова и посочи, че той не е достигал повече от 5 на сто. По думите й 5-10 на сто от възрастните и до 30 на сто от децата се заразяват с грип.

Всяка грипна епидемия води след себе си "опашка" от пневмонии, както и от увеличаване на смъртността сред уязвимите групи от населението.

Ваксината срещу грип в България е препоръчителна и се купува от пациента. Хората не са достатъчно информирани както за имунизирането срещу грип, така и за самото заболяване, допълни още проф.Кожухарова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
2
 
! Отговори
Бай Хой преди 7 години
Докато "умниците" се наумуват, ние ще изпукаме от болести
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе разбирам да говорят за утвърдените ваксини, ама да обясняват как ваксина за която науката още не е решила дали е полезна, трябва да се въведе като препоръчителна ми е много странно. И мирише на някакъв личен интерес. Колкото до грипната ваксина, гледах някъде статистика, успеваемостта и е между 20-60%, за 2015 май беше 40%. Което не е много добър процент.
5
5
 
4
 
! Отговори
М.Г. преди 7 години
Ваксините са бич за организма на човека!
4
1
 
0
 
! Отговори
Асен преди 7 години
Затова схемата се започва 15 дни след първата пъпка на този, с който сте били контактни! Ако се почувствате зле преди 15-тия ден, започвате схемата веднага! Ако си я знаел и беше започнал да приемаш тези препарати веднага при появата на първата везикула гарантирам, че нямаше да имаш проблемите, които си преживял!
3
1
 
5
 
! Отговори
Асен преди 7 години
Подчертавам, че схемата работи само при възрастни! На деца не действа! Ако сте били контактни с болен от варицела трябва да броите 15 дни от появата на първата пъпка. На 15-тия ден започвате да пиете по 5 таблетки Ацикловир и 3 таблетки изопринизин на ден в продължение на 10 дни! Така или иначе вие ще сте заразени, но тази схема ще направи така, че да не боледувате, а вече ще имате антитела в организма си! Дано да съм бил полезен!
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Асене напиши каквото знаеш по въпроса.
1
0
 
6
 
! Отговори
Асен преди 7 години
Варицелата е страшна най-вече за възрастните. За никого не е тайна, че се кара тежко на "стари" години. Има обаче вариант, при който ако възрастен разбере, че е бил контактен с болен от варицела и самият той не е боледувал, да избегне заболяването! Говоря от личен опит! Един сирийски доктор ме спаси, защото аз не бях боледувал, а синът ми донесе варицелата у дома! Ако има някой с подобен проблем, нека пише и ще му кажа какво да направи.