Как се развива детето до 3-годишна възраст

Най-интензивният растеж е през първата година
12 май 2017 07:15, Eкип на Puls.bg
1
Как се развива детето до 3-годишна възраст
Reuters

Какво е основното, което трябва да знаем за периодите на развитие при детето до 3-годишна възраст, коментира д-р Йордан Георгиев. Той е един от лекторите на Форум бременност и детско здраве, който ще се проведе на 13 и 14 май в столицата.  

Периодът от раждането на детето до третата му година е разделен на няколко части: 
 
Период на новороденото – до 28-ия ден, 
Кърмачески период – до 1-вата година и 
Ранна детска възраст – до 3-тата година. 
 
Това разпределение не е случайно, а е обусловено от анатомичните и физиологични особености на детския организъм. Всеки един от тези етапи има своите отличителни черти, които са добре проучени. 
 
Неонаталният период е свързан с адаптацията на новороденото към новата среда на живот. Това е момент, в който организмът трябва бързо да се научи да функционира в непознати до този момент условия.
 
Периодът през първата година се характеризира с най-интензивния растеж за целия живот на човека – теглото се утроява в края на първата година, а ръстът се увеличава с около 25 см. През този период незрялата при раждането нервна система на детето претърпява бурно развитие. По този начин то постепенно се превръща в относително самостоятелна единица.
 
Ранната детска възраст се характеризира с бързо развитие на двигателните умения, фината моторика, говора, разширяват се социалните контакти и познавателните възможности.
 
Проследяването на растежа и развитието на детето е от особено значение, за да могат своевременно да се установят отклоненията и да се вземат мерки при необходимост. Това е и смисълът на ежемесечните детски консултации, които се провеждат през първата година от живота. По време на тях се извършва общ преглед, измерват се антропометричните показатели (ръст, тегло, обиколка на главата, обиколка на гърдите), прави се оценка на развитието на детето и се дават указания на родителите какви грижи да полагат за него.
 
Каква е ролята на родителите и лекуващия лекар за развитието на детето?
 
Нервно-психическото развитие на детето е сложен и многостъпален процес, в който родителите имат водещо значение. Особено важно е създаването на стимулираща и комфортна домашна среда, за да може то да разгърне целия си потенциал. 
 
От голямо значение е и изграждането на добра връзка между лекуващия лекар и семейството. Важно е взаимното доверие, тъй като именно лекарят следи отблизо не само здравословното състояние на детето, но и неговото развитие. Той трябва достатъчно подробно и на разбираем език да обясни на родителите какви са етапите в развитието на детето и какво е необходимо те да направят, за да подпомогнат развитието на все още незрялата нервна и опорно-двигателна система.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари