Разстройство през лятото – Как да се справим без лекарства?

Започват стомашно-чревните разстройства
22 юни 2017 09:45, Eкип на Puls.bg
8
Разстройство през лятото – Как да се справим без лекарства?
Reuters

Летният сезон се отличава с по-голяма честота на стомашно-чревните разстройства. Те могат да са предизвикани от некачествена или престояла на топло храна, от множество летни вируси и дори от неправилното хранене. 

Лекарствените средства, ефективни срещу разстроеният стомах, са немалко на брой и леснодостъпни във всяка аптека. Ако съществуват опасения от странични ефекти обаче или е налице желание за лечение с природни средства, съществуват много билкови алтернативи.
 
Във всяка билка, която може да подобрни неприятното положение се намира поне едно от трите растителни съединения: танини, пектин или клей.
 
Танините са отговорни за острия или горчив вкус на много растения. Приети с храната, те облекчават възпалителните процеси засягащи чревният епител. Те се свързват с повърхностният протеинов слой на възпалените мукозни мембрани и ги втвърдяват. Това забавя абсорбцията на токсични съединения, забавя отделянето на секрети и понижава загубата на вода (дехидратация), характерна за състоянието.
 
Пектините работят по различен начин. Те са основна съставка на много популярни лекарствени средства против диария и представляват водоразтворими нишки (фибри), които сгъстяват фекалната маса, придават и консистенция и облекчават изхождането.
 
Клеят има сходно действие – поема вода от фекалната маса и я прави по-твърда и хомогенна, като в същото има свойството на демулцент – мукопротективен агент, който образува защитно покритие върху мукозните мебрани, облекчавайки възпалението и болката в тях.
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То не е само по черноморието, вижте софийските скъпи и прескъпи ресторанти.........В нашата мила родина едва ли има нещо, което отговаря на някакви хигиенни изисквания повече от Индия
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а аз смених морето и вече нямам проблемилекувайте причината, а не следствието
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За разстройство действа активен въглен от аптеката. На море си нося от него, също аспирин. Американският въглен на капсули действа безотказно, за разлика от украинския на таблетки.
3
1
 
12
 
! Отговори
Разумен преди 6 години
Просто не ходите на черноморието.
2
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Другия вариянт е да се намери кой да "запуши" дупката и тогава няма да има подобни проблеми :д
1
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С правилна застройка. В някои случаи два яйца са достатъчни.