Кои са симптомите на топлинния удар?

Най-застрашените са малките деца
14 юли 2017 15:34, Eкип на Puls.bg
2
 Кои са симптомите на топлинния удар?
Reuters

Летният сезон, макар и любим на мнозина, ни среща с ред здравни предизвикателства. Те самите вървят ръка за ръка и както казват – бедата не идва сама. 

Най-общо, топлинният удари ни поразява, когато околната топлина надвишава нашите възможности за охлаждане. Последните включват периферна вазодилатация, повишено изпотяване и други. За това и при висока влажност на въздуха дори и температури от порядъка на 25 градуса могат да причинят топлинен удар – възпрепятствано е изпотяването.
 
За щастие, до същински топлинен удар не се стига толкова често. Обикновено топлинното изтощение се приема за такъв и се взимат мерки преди разгръщане на пълната картина на топлинния удар.
 
Какви са признаците на топлинното изтощение?
 
Гадене, повръщане;
Умора, слабост, главоболие, виене на свят;
Влажна и лепкава кожа, разширени зеници и нормална телесна температура.
 
В случай, че не се предприемат мерки, може да се стигне до топлинен удар, при който:
 
Няма изпотяване, кожата е зачервена, гореща и суха;
Ускорен пулс, бързо и повърхностно дишане, тесни зеници;
Гадене и повръщане, главоболие, халюцинации;
Дезориентация, припадък и дори кома.
 
Той изисква спешно: отстраняване на тесните дрехи, пренасяне на сянка, обливане с хладка вода, поставяне на пакети с лед под мишниците и в областта на слабините; пускане на вентилатор или веене; ако има възможност, се дават и студени течности. 
 
Рисковите групи са малките деца и възрастните – тяхната терморегулационна система не функционира достатъчно добре. Не трябва да се забравя и това, че малките деца са изцяло в ръцете на своите родители. Недопустимо е оставянето им в затворената кола, на слънчево огряване през най-топлите часове на деня (11 до 16ч.); трябва да бъдат обличани подходящо и с шапка и т.н. Много от нас са виждали деца, прекарали цял ден на плажа – те стават нервни, раздразнителни, плачат и губят апетит. 
 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
3
 
1
 
! Отговори
123 преди 6 години
Хаха Българите ужасно ги е страх от климатици, лед и сладолед хаха.
1
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Гадене, повръщане; Умора, слабост, главоболие, виене на свят; Влажна и лепкава кожа, разширени зеници и нормална телесна температура."Глупости на търкалета, изобщо не е вярно!Аз получих топлинен удар докато бях в Ливан. В Бейрут влажността е почти 100% защото е ужасно горещо и е до морето!Главният симптом беше повишена температура! Затова си помислих, че ме е хванал някакъв грип или нещо вирусно.Колкото и да ме беше страх (посъветваха ме местните така), пуснах си климатика и се оправих!