Детски алергии – помощ при ухапване от насекомо

Симптоми и лечение на алергия при децата
12 юни 2018 12:52, Eкип на Puls.bg
1
Детски алергии – помощ при ухапване от насекомо
Източник: Reuters

Алергията при ухапване от насекомо е сред често срещаните алергични реакции в детска възраст. Степента на изява варира в значителни граници – от леки локални прояви, засягащи единствено мястото на ухапването, до тежки реакции на свръхчувствителност, като анафилактичен шок. По-често тежки реакции настъпват при ужилване от пчела и оса. Алергична реакция обаче може да настъпи на практика при ухапване от всяко едно насекомо. 

Какви са симптомите?
 
Клиничната картина варира и зависи от индивидуалната чувствителност на детето към веществото, което насекомото отделя в кръвта му при ухапването. Оплакванията могат да са:
  • Минимална кожна реакция, съповодена със зачервяване, лек оток около мястото на ухапването. Може да е съпроводено от сърбеж и болка.
  • По-тежка реакция, засягаща обширна площ от кожата (не само в областта на ужилването), оток и зачервяване, понякога с формиране на блистери (мехури).
  • Системна реакция, която засяга не само областта на ухапването или съседните на нея, но и обширни и отдалечени части от кожата (най-често развитие на уртикариелен обрив). Налице са и общи прояви от други органи и системи – болки в корема, гадене, повръщане, диария; задух, затруднено дишане, кашлица; дрезгав глас, подуване на езика, затруднено преглъщане.
  • Анафилактичен шок. Това е най-тежката алергична реакция, която може да се развие в рамките на няколко минути след ухапването. Освен изброените по-горе оплаквания, налице са още пребледняване, замайване, нарушение в съзнанието, спадане на артериалното налягане, тахикардия и други. Състоянието е спешно и изисква оказване на незабавна медицинска помощ.
При 60% от децата, които веднъж са проявили реакция след ухапване от насекомо, при следващо ухапване симптомите са по-тежки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мнооооого изчерпателна статия, брааааааво. Добре че знам какво се прави при такава реакция, иначе щех да си пукнем, ако разчитах на вчера-деге.