Незадоволим апетит за сладко – вече не

Как ще преборим тази кошмарна зависимост?
12 юни 2018 16:37, Eкип на Puls.bg
2
Незадоволим апетит за сладко – вече не
Източник: Reuters

Апетитът за сладкo и влечението към захарните изделия са сред кошмарите на съвременния човек, стоящи в основата на редица глобални здравословни проблеми – масовото затлъстяване, епидемията от диабет и др. Основна причина за труднозадоволимия апетит за сладки храни е усещането за доволство, което тези храни отключват.

Сладкишът и удоволствието винаги са вървели ръка за ръка, но тази порочна за здравето връзка може скоро да бъде прекъсната. Учени от Колумбийския университет в САЩ са открили защо страдаме от непреодолимо влечение към сладкото и по-важното – как можем да контролираме този наглед неконтролируем нагон. 

Тайната на опасната взаимовръзка между сладкишите и усещането за удоволствие се крие в активирането на определени мозъчни центрове, което се извършва едновременно след консумация на сладко. Мозъкът ни постепенно се е научил да асоциира захарните изделия с удоволствието до степен на зависимост. В основата на този феномен стои фактът, че мозъкът ни възприема сладкия вкус на храната като приятен, а соленият или горчивият например – като неприятен.
 
Учените доказват, че консумирането на сладка храна активира центровете в мозъка, отговорни за удоволствието, а консумацията на горчива или кисела храна води активиране на центрове, асоциирани с неприятни емоции и усещания. Точно в тази зависимост се корени и разковничето на проблема с прекомерния апетит за сладко. Според учените за да намалим това си влечение, просто трябва да препрограмираме мозъка си така, че той да започне да възприема сладкия вкус по начина, по който възприема соления и горчивия, т.е. - като неприятен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
6
 
! Отговори
Махленска клюкарка преди 5 години
Много дълга статия, а не казва абсолютно нищо. Въпреки всичко спечели едно кликване.
1
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Реших, че наистина ще предложите решение, та се обърках да се зачета... А ако някой обича солено, какво? Като сладко ли да си го представи?!