Защо парабените са вредни?

Те влошават качеството на спермата
1
Защо парабените са вредни?
Снимка: istock

Парабените са синтетичен компонент, използван като консервант в широк спектър от продукти – от козметиката до лекарствената индустрия. Срещат се в кремове, дезодоранти, шампоани, измиващи лосиони, лосиони за тяло, хранителни добавки. Тяхното предназначение е продуктите в шкафа, които имат дълъг срок на годност и не се съхраняват в хладилник, да могат да са защитени от потенциални атаки от бактерии, гъбички и други развалящи качествата на продукта микроорганизми.

Най-често в продуктите се влагат парабените от следните 6 типа: метилпарабен, етилпарабен, пропилпарабен, изопропилпарабен, бутилпарабен, изобутилпарабен.

Ако срещнете някой от изброените парабени или повече от един в даден продукт, не го купувайте, защото е вреден за здравето. Четете внимателно етикетите и указаните съставки в продукта.

Защо парабените са вредни?

Увреждат ендокринната система

Една от заплахите за организма от парабените е нарушаването на хормоналния баланс в тялото. Парабените имитират хормони, най-често естроген, което обърква и уврежда ендокринната система при човека. Тези промени могат да доведат дори до рак в различни области на тялото.

Полезни естествени консерванти

Естественият хормон естроген има канцерогенен ефект върху гърдите и яйчниците, когато е във високи количества. Ако добавите към него и синтетичната му имитация, идваща от парабените, рискът от рак се повишава. Проучване от 2004 година сочи, че при някои жени с рак на гърдата концентрацията на метилпарабен в пробата от туморите била завишена. Това означава, че този химикал е изиграл роля в образуването и развитието на туморната маса.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Mayday преди 3 години
Пълни, ама пълни глупости!!!Парабените са напълно безвредни за вас и за околната среда! :)
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сефте слушам за тия неща. Хич не ми пука дали ги има или няма и как действат на ВАШИЯТ ОРГАНИЗЪМ. По-малко фейсбук, чалга, телевизя, а повече движение, природа и т.н. и нямате ножда от подобна статия. Ако пък ви харесва да сте "в приключение".... ми ТВ-то ще ви вкара и нямате проблеми. Аз ще си нарежа още малко от пастърмата и ще пия поне 2 винца, преди да легна. Лека нощ :)