Кардиолог: Студеният душ може да предизвика инфаркт

Съветът на медика е да се къпем с хладка вода
2 юли 2021 20:15,
16
Кардиолог: Студеният душ може да предизвика инфаркт
Снимка: Pixabay

Студеният душ може да доведе до инфаркт, предупрежава  кардиологът, терапевт, доцент в Катедрата по болнична терапия към Руския национален изследователски медицински университет Мария Беневская, цитирана от БГНЕС.

„Редовното вземане на контрастен душ тренира сърдечно-съдовата система, но когато са изложени на студена вода, хората със сърдечно-съдови заболявания могат да получат остър спазъм, който освен всичко друго може да доведе до инфаркт или инсулт“, уточнява тя.

"При редовно използване на контрастен душ, с течение на времето се получава тренировка на сърдечно-съдовата система: под въздействието на студена вода повърхностните съдове се стесняват, за да предпазят тялото от топлинни загуби. В жегата, напротив, съдовете близо до повърхността на тялото се разширяват, като по този начин се избягва прегряване. Що се отнася до хората със заболявания на сърдечно-съдовата система, остър спазъм на кръвоносните съдове, когато са изложени на студена вода, реално може да доведе до инфаркт или инсулт", допълва Беневская. 

Още по темата
Тя е категорична, че тялото трябва да се приучва към контрастния душ постепенно, започвайки с леки температурни промени и кратки интервали, а в жегата се препоръчва да се взема хладен, но не леден душ, дори от здрави хора.

„Вземайте често хладен душ или вана, налагайте лед или студена кърпа на тила и врата", препоръчва експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Четейки едно от преди 2 години
Мненията, стигнах да извода:Къпете се колкото се може по-често и по-продължително с топла и студена вода! Така ще бъдете по-жизнени и по-здрави, а и ще консумирате повече вода. Така с вашата активна помощ, ще повишите нашите заплати и тези на роднините и на любовниците ни! С ваша помощ, ще си изградим и по-луксозни помещемия за развлечения и почивка. С любезното съдействие и препоръки от: Софийска вода, Топлофикация, ЧЕЗ и др.
12
0
 
0
 
! Отговори
Аз също се къпя и преди 2 години
със студена вода - още от ученическите си години, а в момента съм на 60/61 год.. В случая, най-важното е да се темперира тялото. Първо обливам крайниците, след туй(леко наведен) обливам гърба и главата, а накрая гърдите. Така избягвам проблема с пресичането на дишането. След такова твмпериране се настанявам под душа . Студената вода може да бъде и доста студена, но ако темперираш тялото - студът не се усеща.
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да бе , да ! Аз се къпя само с студена вода и лято и зима вече над 24 години и нищо ми няма.
10
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Редуването на топла и студена вода е безобидно и не толкова силно рисково сравнено с някои медикаменти. Фаталните случаи зачестяват.
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прочетох статията и открих, че заглавието няма нищо общо със съдържанието й.
8
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е вярно. След всяка сауна минавам и през леден душ.
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази статия пък какво общо има с ковида и ваксините? Защо е публикувана? Не може така!! Трябва да се пише само за професори и ваксини.
6
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лекарите имат интерес да сте болни, затова правете обратното на съветите им.
5
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, това важи и за резкото влизане във водата на морето или басеин
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Опитайте, може да не е чак толкова страшно.
3
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е то и от ваксините може да се получи инфаркт и кво ли не, ама никой не ни предупреждава да внимаваме с тях.
2
10
 
6
 
! Отговори
Шшш преди 2 години
Разбрах,в тези горещини няма да се къпя,абе изобщо спирам да се къпя...за да не получа инфаркт! Този Кардиолог да вземе да си скъса дипломата-срам ме е от такива Доктори!
1
2
 
9
 
! Отговори
Добър ден преди 2 години
Рязкото свиване на кръвоносните съдове до това може да доведе.