Kои са основните групи зеленчуци и как да им се насладите?

Вкусни и полезни за здравето
14 апр 2022 01:30, Михаела Лазарова
3
Kои са основните групи зеленчуци и как да им се насладите?
Снимка: Istock

Зеленчуците са една от най-полезните групи храни, които задължително трябва да бъдат включвани във всяка порция всеки ден. Те са неизменна част от всяка диета. Без значение дали се стараете да следвате диета за отслабване, диета съобразена със здравословните принципи или някаква диета, която има за цел да намали кръвната захар или холестерола, зеленчуците са винаги там. От тях не бива да се притеснявате по никакъв начин. Можете да се запознаете с различните видове зеленчуци, техните хранителни качества и как да ги включвате правилно в храненето.

Разнообразието от зеленчуци помага да задоволите дневните си нужди от витамини, минерали, антиоксиданти и фибри. Колкото повече и по-различни зеленчуци включвате, толкова по-добре за здравето.

Ето кои са основните групи зеленчуци и как да им се насладите.

Кореноплодни зеленчуци

Кореноплодните са невероятно вкусни и в повечето случаи сладки. Те са богати на естествени захари, заради което някои хора вероятно биха предпочели да не наблягат на тях в големи количества. Подходящи са за добро храносмилане. Богати са на въглехидрати за повече енергия, витамини, минерали, много фибри. Повечето кореноплодни съдържат големи количества витамин А – каротеноид, известен като бета-каротин. Важен е за имунната система, здравето на очите, кожата, косата. Има мощни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.

Кореноплодните съдържат нишесте. Най-богати на нишесте са картофите. Това може да причини скок в кръвната захар. Ето защо е добре да сте наясно с този факт, за да можете да съобразите големината на порцията си.

Кои са кореноплодните зеленчуци?

  • Моркови;
  • Цвекло;
  • Целина;
  • Картофи;
  • Ряпа;
  • Пащърнак;
  • Репички;
  • Куркума;
  • Джинджифил;
  • Лук;
  • Чесън.
  • Кръстоцветни зеленчуци

Консумирането на кръстоцветни зеленчуци е чудесен начин да включите повече хранителни вещества с по-малко калории и захари. Това семейство зеленчуци са особено богати на фибри, но по-бедни на калории. Могат успешно да се включват в салати, печени ястия, супи, като гарнитури, към пържени ястия, къри и много други рецепти.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
2
 
! Отговори
6666 преди 2 години
На картинка само ще ги гледаме.Ставаха много скъпи.
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Киселото зеле по принцип е основния зеленчук за ракийката.