Тежкоболни пациенти и близките им ще работят с психолози

Помощта ще е безплатна по четири часа на ден
20 яну 2023 03:00, Йоана Цонева
22
Тежкоболни пациенти и близките им ще работят с психолози
Снимка: БГНЕС

Председателят на Столичния общински съвет (СОС) представи днес програма за предоставяне на психологическа помощ като форма на палиативна грижа в четирите столични многопрофилни болници за активно лечение и СБАЛОЗ "Марин Мушмов", заедно с директорите на здравните заведения и председателя на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания Евгения Александрова, съобщи БНТ.

Инициативата вече се осъществява в Първа, Втора и Четвърта МБАЛ, Многопрофилна болница за активно лечение "Княгиня Клементина" и в Специализирана болница за активно лечение на онкологични заболявания "Проф. д-р Марин Мушмов".

Още по темата
Психологическа помощ ще се оказва напълно безплатно по по четири часа на ден на тежкоболни пациенти и техните близки от целия град. Данни за контакти с психотерапевтите вече са обявени на интернет страниците на болниците.

Целта на инициативата е тежкоболните пациенти да имат възможност да се обърнат към психолог. На онкологичните психологическа подкрепа ще се оказва задължително от страна на лекарите. Палиативната грижа не замества, а единствено допълва стандартната, като така ще се комбинират усилията на широк кръг специалисти в полза на пациента.

"Идеята ни е да помогнем на хората да преминат по-лесно през стреса и тежкия период на лечение, като и да съдействаме за добрия му завършек. Скоро, заедно с пациентски организации и експерти, ще представим подробна програма за информиране и профилактика на онкологичните заболявания", посочи Георги Георгиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
1
 
! Отговори
Ахам преди 1 година
До Всички И каква точно надежда ще ти даде психологът? Освен фалшива де. Ще ти дрънка празни приказки, научени наизуст, докато си мисли какво да хапне като приключи с теб. Какъв е смисъла да разговаряш за проблем си с някойь на когото не му дреме?
18
1
 
1
 
! Отговори
Всички преди 1 година
Които пишат негативни коментари:: Нямате и малка представа, ако се разболеете от такава болест, какво е! Тогава ще се молите и за малка надежда!!! Няма по-ценно от здравето! Точка! Вземете се в ръце и се грижете за себе си!
17
0
 
0
 
! Отговори
Халваджия за бояджия преди 1 година
По-вероятно е психолозите да се излекуват . Полицаите и милиционерите изобщо няма и да се лекуват . Те са неспасяем случай .
16
0
 
2
 
! Отговори
В.Узунов преди 1 година
Това е добре. Може да им пускат и филмчето по Дискавъри - Има ли живот след смъртта. Освен това не е лошо и нотариуси да им пращат та да са наясно на кой какво ще оставят та да са не карат после родата.
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зная им и безплатното, и платеното здравеопазване. Примери, колкото искате. Борба срещу коронните вируси с КПП-та и пресконференции по телевизиите. Хайде холан. Плащаш си здравни осигуровки, а като отидеш на преглед, пак си плащаш. Ако трябва по-сериозно лечение, отново трябва да си доплащаш. За какво тогава са здравните осигуровки.
14
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Майка ми почина от рак на белия дроб преди малко повече от година. На никого не пожелавам да види близките си в последните месеци от живота им, защото е адско мъчение. Тя беше на 56 и за последните два месеца преди да си отиде имам чувството, че остаря с 15 години.Казват, че първата година след загуба на близък е най-тежка. Вероятно е така. Отскоро започнах да мога да спя..Не спираш да си задаваш въпроса: Защо???
13
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
за русофилията цяр няма, само 9мм
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лошото е че винаги в стадото има ***....това е лошото. Да попаднеш на читав доктор е като ТОТО 6/49.
11
2
 
5
 
! Отговори
До Реалист преди 1 година
Не си прав братле. В такъв момент човек има нужда от подкрепа.Иначе макар и да го казваш саркастично - си прав. Врачките понякога могат да свършат много по-добра работа от психолозите, стига наистина да имат способности.
10
1
 
6
 
! Отговори
Иван Иванов преди 1 година
Какъв подкуп ми поискаха в една болница, аз - на системи, а главният врач обикаля като акула и вика, не може да не намериш пари, при това сме от един квартал, считай, ама той не се сети даже. Това е нещо страшно и абсурдно, никога няма да станем европейска държава, с тези непосилни цени и навсякъде. Иначе - заплатката им трябва да е най-висока, големи хора, с големи претенции.
9
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За такива хора съм съгласен и милиард да се похарчи вместо за укърски нацисти.
8
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако ви плясне един РАК, да ви видя колко ще сте отворени!!! При тежка диагноза ще ви се ..... , няма да можете да си кажете името.
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дано да помогнат з 2 стотинки, ама съм песимист.: ( Май пак е точилка на пари . :(
6
1
 
7
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Пръскане на пари нема всичко е безплатно :)))
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Реалиста.....я ходи да си ....
4
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е ключов момент за преодоляването на стреса при онкологичните заболяваня! Браво!!!!!
3
14
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Доста безсмислено пръскане на пари. С какво се занимават психолозите: "целят да разберат и изяснят емоциите, чувствата и поведението". Със същият "успех" биха могли да наема баячки, хем по-малко пари щяха да се пръснат на вятъра.
2
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оплаквачи демек...
1
5
 
13
 
! Отговори
Хубаво преди 1 година
Поне една положителна новина