Как се преодолява страхът от летене?

Какви решения дава психотерапевтът Анна Тодорова пред Puls.bg
31 юли 2016 22:40, Eкип на Puls.bg
3
Как се преодолява страхът от летене?
Източник: Reuters
Какви решения дава психотерапевтът Анна Тодорова пред Puls.bg
 
Страхът ми от летенето със самолет се появи след години на безпроблемни полети. Премина във фобия и се превърна в един от по-неприятните симптоми на тежката депресия, в която изпаднах. 
 
Много хора преди полет се успокояват чрез претегляне на фактите. Проблемът е, че при фобия от летене, фактите в повечето случаи не са достатъчни. Фактът, че въздушният транспорт е най-безопасният, не помага срещу ужасяващите сценарии, които може да роди въображението ни.
 
Какво се случва в организма ни, докато ни е страх? Мозъкът предава сигнал за опасност, в тялото се отделя адреналин, функцията на който е да го подготви за бягство или борба. Вследствие на което сърцето започва да бие ускорено, гърдите и гърлото се стягат. Това води до учестено дишане. Усеща се завладяващо и изключително силно желание за бягство и обреченост за среща със смъртта в следващия момент.
 
Мъчението е огромно и трудно може да се разбере от човек, който не се е с сблъсквал с ужаса на фобиите. При това състояние човекът е парализиран от невро-химичната буря на собствения си мозък, който в момента не прави разлика между реална опасност за живота и имагинерна такава. Чувството е толкова силно и завладяващо, че съветът на близките да вземе успокоително или пийне коктейл звучат абсурдно. В същото време съветваният се бори с желанието си да крещи. Тялото му изпада в шок от адреналина и натрапчивата мисъл „Няма къде да избягаш и сега ще умреш!“.
 
Добрата новина е, че фобиите се поддават на трепиране и могат да бъдат преодолени.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации