Полезни ли са покълнатите храни?

Отчита се по-високо съдържание на антиоксиданти
28 ное 2016 10:44,
5
Полезни ли са покълнатите храни?
Източник: Reuters
Покълналите храни се радват на все по-голяма популярност, която в основата си се дължи на полезните свойства, които им се приписват. Въпросът е, дали те наистина са хранителни в по-голяма степен...
 
Всяка покълнала храна е вид семе
 
Не става дума само за слънчогледови, тиквени или семена от чиа, но и за киноа, овес, нахут, ядки. Всички те могат да се намерят и в поклълнал вид. Какво точно означава това?
 
По същество, покълналите храни представляват семена в началото на своя растеж. За да се преустанови този процес, тези семена се изсушават или се добавят към други продукти под формата на пюре. 
 
Покълналите храни имат много форми
 
Те могат да бъдат сухи, като полълналите бадеми или хлябът, който съдържа покълнали зърна или семена. Покълналите зърна също могат да бъдат направени на пюре и да бъдат добавени към тортили например. 
 
Могат да се намерят и на прах, който да се добави към смутито или овесената каша. На пазара се предлагат и много преработени покълнали продукти, но при тях е важно да купуваме онези, които съдържат единствено натурални съставки. 
 
По отношение на хранителните вещества...
 
Семената съдържат съединения, които ги предпазват от покълване, докато условията станат подходящи. Щом покълването се случи, тези съединения биват „елиминирани“ от повишените ензими. 
 
Тези ензими правят хранителни вещества в семето по-достъпни, така че растението има енергията, необходима му за растеж. Теорията е, че, когато консумираме покълнали храни, хранителните вещества, съдържащи се в тях, са по-достъпни и за нас и са по-лесни за храносмилане. 
 
Изследванията по отношение на покълналите храни
 
Проучванията в тази област не са много, но наличните данни са в подкрепа на твърдението, че съдържат повече хранителни вещества. Изследователи твърдят, че покълването повишава нивата на антиоксидантите в кафявия ориз и просото. Има данни също, че при покълналия кафяв ориз е по-високо и съдържанието на фибри.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: покълнати семена
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Ханс преди 7 години
Покълналите картофи съдържат хлорофил, от което стават токсични. При покълналите семена цаката не е, че са кой знае колко по-различни, просто кисненето във вода премахва ензимните инхибитори, които защитават семенцето, и не позволяват усвояването на веществата. Ненакиснатите или непокълналите семена просто не дават нужните витамини и минерали, а и затрудняват храносмилането. На примера с бабите и дядовците няма какво да отговоря, защото това е аргумент на много простите хора.
4
2
 
3
 
! Отговори
ХОЙ преди 7 години
Абе нашите баби и дядовци по прости ли са били че не са яли кълнове? Кълновете са недоразвити растения как може да ядеш нещо което е в зародиш а не узряло?
3
2
 
6
 
! Отговори
ined преди 7 години
Покълналите картофи са отровни, защо покълналите семена да са полезни?
2
0
 
7
 
! Отговори
К.Б. преди 7 години
Покълналите.............................. , а не покълнатите мам.... ви прокълната
1
1
 
9
 
! Отговори
Йими преди 7 години
Продължава промиването на мозъците с веган сектанстки псевдо истини, които имат за цел да ни направят зомбита. Кажете на баба си че има хора които ядат покълнала храна за кокошки и тя ще ви каже че тези хора са луди!