В Турция мразят Борис Джонсън: Той е турчин, но не е един от нас!

Името на прадядо му е станало нарицателно за "предател"
18 авг 2019 21:10, Елка Василева
95
В Турция мразят Борис Джонсън: Той е турчин, но не е един от нас!
Борис Джонсън. Снимка: архив, Reuters

Корените на Борис Джонсън са в Турция. Но въпреки това там никак не го обичат. Причината: прадядото на Джонсън - "предателят" Али Кемал. Ето какво се знае за потеклото на британския премиер:

Обичайно турците изпитват гордост, когато някой от семейството се издигне. Но макар Борис Джонсън с неговите "истанбулски корени" да стана премиер на Великобритания, в Турция това не предизвика никаква радост, пише турският журналист Джан Дюндар на страниците на германския "Ди Цайт", цитиран от Дойче веле.

Борис Джонсън и историята на турския му прадядо

Според Дюндар основната причина за това е лошата репутация на прадядото на Джонсън - Али Кемал, който е бил министър на образованието и на вътрешните работи в османското правителство. Неговото име е станало нарицателно - в Турция хората, смятани за предатели, и до днес биват наричани "Али Кемал".

Още по темата

Кемал, който е бил не само политик, но и високообразован журналист, е водил доста бурен живот в Алепо, Париж, Женева и Кайро. В своите статии той клеймил Турската война за независимост и настоявал за смъртно наказание за Мустафа Кемал Ататюрк.

Когато обаче Войната за независимост се увенчава с успех и Мустафа Кемал основава съвременна Турция, прадядото на Джонсън рязко променя позицията си, определяйки триумфа като "празник на турците". Но е твърде късно - след ареста му през 1922 година той попада в ръцете на разгневените тълпи, които го пребиват до смърт и провесват трупа му на видно място. Някои историци определят случилото се като "петно върху републиката", други виждат в него просто "предупредителен сигнал за потенциалните предатели".

Али Кемал се е женил два пъти. Синът му от неговата втора съпруга става дипломат. През 1978 година, когато една нелегална организация на марксистко-ленинистки арменци извършва нападение срещу турското посолство, той е ранен, а съпругата му загива. Синът на Али Кемал от първия му брак с англичанката Уинифред Ема Кемал, починала само на 25 години, на свой ред също се жени за британка - именно те са бабата и дядото на Борис Джонсън.

Швейцарската следа. И една мумия

Дядо му Осман бяга в Лондон след убийството на Али Кемал. На Острова той приема името Уилфред Джонсън, научаваме от информация на "Люцернер Цайтунг", който открива и швейцарска следа в биографията на Джонсън - макар британка, прабаба му Уинифред произхождала от Люцерн. И още нещо: мумия, намерена в Базел през 1975 година, била идентифицирана през 2018 като прапрапрапрапрапрабабата на днешния британски премиер. Жената се казвала Ана Катарина Бишоф-Гернлер. Същият вестник твърди още, че Джонсън имал германски предци в династията Вюртемберг и далечно родство с британското кралско семейство.

В статията си за "Ди Цайт" Джан Дюндар разказва, че Джонсън е бил няколко пъти в Турция, срещал се е там с роднини и е чел вестниците, за които навремето е писал неговият прадядо. Заключението му: "Али Кемал е бъркал". А когато Джонсън бе избран за премиер, един турски вестник написа: "Той е турчин, но не е един от нас".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още по темата: ТурцияБорис Джонсън
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
1
 
! Отговори
Ха ха преди 4 години
Абе не знам дали е турчин, но нещо *** изглежда
62
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това материалче беше публикувано в ***на 16.08.2019,но *** докато успее да го изкопира и постави в този сайт минават два дни.Иначе Борис Джонсън е толкова турчин колкото аз съм марсианец.
61
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дори турците ненавиждат турците хахаха
60
1
 
6
 
! Отговори
някой преди 4 години
Че кой по-добре може да свърши работата за отдалечаване от ЕС, ако не някой турчин. На тях им идва отвътре.
59
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В таа ви медия ако въобще е медия ви плащат на копиран Тескт ли?и 75 *** се вързаха на тоа Текст копи / пейст
58
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Турците и англичаните са дружки от време оно.И винаги срещу нас.
57
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има и македонски корени.
56
7
 
21
 
! Отговори
ined преди 4 години
Ние пък мразим предателя Росен Плевнелиев
55
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Ако не беше Русия БГ сега щеше да е в Анадола"Хей про стак, България е била винаги в Европа, за разлика от турция и руслямдия.
54
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Малко минал и заминал покрай турчин, но както и да е. Историята с прадядо му обаче е поучителна.
53
4
 
1
 
! Отговори
Шойле бьойле преди 4 години
Пак турцка намеса а.Нал те били открили,Краварска амера
52
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя го избраха за да им свърши мръсната работа изход от ЕС.Веднага след изхода ще го махнат,какво да се занимаваме с него?
51
26
 
14
 
! Отговори
Фасул Лефски преди 4 години
Един предател (Джан Дюндар) е написал статия за друг предател (Али Кемал) който е публикуван в любимия на предателите Дойче Веле и се коментира с пяна в устата от представителите на най-предателскто племе във Вселената - балканските булгароидни ***! Това трагедия ли трябва да се нарече, или комедия?!
50
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това за родството на Борис Джонсън с англииското кралско семейство е нов момент.Може ли да се провери другаде?
49
27
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименИменно Русия върна Балканите на Европа, бе пр.стак! Преди това нашите ширини бяха Анадолска провинция на османлиите. В момента само Русия е хранител на изконните християнски консервативни европейски ценности против джендъризацията на протестантските еретици от Запад. Даже Папата благодари за това на Путин. Чалгаризиран гибон, мястото ти е в Анадола, не в Европа.
48
20
 
11
 
! Отговори
100%TURK преди 4 години
Само да припомня.Джан Дюндар е избягал от Турция журналист.В момента е в Германия и от там плюе по родината си.Турците живеещи в чужбина го ненавиждат и гледат на него като предател.
47
19
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 39Османските турци се натресоха насилствено в Европа. Докато първата руска държава около Киев си е баш в Европа преди още редица държави в EU. Това важи и за България, която цивилизационно е братска с Русия по линия на европейската славяно-православна такава. Не еретическа протестантска. Ако не беше Русия БГ сега щеше да е в Анадола политически, не в Европа. Тъй, че по-полека с русофобията.
46
2
 
9
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Абе, турчин, ама не баш.Човекът е ***, а такива са най-опасни.
45
9
 
13
 
! Отговори
Диабло преди 4 години
Никой не обича предателите дори и турците, възникнали като нация от предатели.!.
44
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спокойно бре, те и британчугите няма да го обичат съвсем скоро. Отделно че по принцип никой не обича турци, дори самите турци...

Спонсорирани публикации