Кафене в Хонконг дава нулеви отпадъци от храни и опаковки

Днес се отбелязва Денят на Земята
22 апр 2020 22:39, Ния Христова
1
Кафене в Хонконг дава нулеви отпадъци от храни и опаковки
Снимка: Pixabay
Кафене в Хонконг се бори с все по-острия проблем, който града има - с боклука и е пример, който може да бъде даден в Деня на Земята. Напитките и храните се сервират в изцяло разградими опаковки, които могат след това да се използват за наторяване, информира Ройтерс. 
 
Кафене "МАНА!" се опитва да привлече с екосъобразния си бизнесмодел още повече внимание към опазването на околната среда и възможно най-много да се намялат отпадъците, които се озовават на бунищата в града. 
 
Бобси Гая е 55-годишният собственик на екозаведението. Той определя като решаващ успех това, че от миналата година всички опаковки, които използва, са био-разградими. Хонконг всяка година изхвърля повече от 3500 тона храни, както и огромно количество от опаковки. Властите разширяват площта им, но се очаква сметищата да достигнат максималния си капацитет след десетина години.
 
В бившата британска колония готовата храна за вкъщи е изключително популярна заради стотиците хиляди тесни апартаменти с миниатюрни кухни или изобщо без нея.
 
Ресторантите в Хонконг продължават да работят въпреки кризата с коронавируса. Заведенията, които предлагат храна за вкъщи, станаха още по-популярни, тъй като хората се въздържат от храненен навън. За това допринасят и действащите ограничения, които забраняват събиране на повече от четирима души.
 
Гая е роден в Бейрут и работи в сектора на еко-модата в Банког, преди да се пресели в Хонконг през 1922 г. През 2011 година открива "МАНА!". Предприемачът разказва, че високите разходи са съществена пречка, която може да откаже много ресторанти да бъдат еко-съобразни. Той казва, че използва около 5-10 процента от приходите си, за да гарантира, че кафенето работи с нулеви отпадъци.
 
Гая е убеден, че допълнителната инвестиция напълно си струва. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма нулев ***. Ако имаше такъв, това означава да си ядем ла~ната.