Въртележка от емоции или какво бе чувството да инвестираш в GameStop?

Трима инвеститори разказват какво са спечелили и загубили
11 фев 2021 21:40, Нели Христова
47
Въртележка от емоции или какво бе чувството да инвестираш в GameStop?
Снимка: БГНЕС

За няколко седмици всички говореха само за едно - акциите на GameStop, които превърнаха някои обикновени хора в милионери, а големите компании - в губещи. Трима от инвеститорите разказват, какво са преживели в тези съдбоносни моменти.

"Имаше много промени в настроението - първо бях щастлив, а след това имаше много депресиращи моменти", Джак

"Видях как сумата в банковата ми сметка се покачва, както никога досега и след това се срина за пет минути",  Албърт

"Беше като въртележка от емоции", Дейвид

В края на 2020 г. цената на акциите на GameStop започна да се покачва подтикната от малки инвеститори, организирали се в Reddit.

"Следвах Wall Street Bets от около седем-осем месеца плътно. Обожавах обществото, забавлявах се как хората губят пари, правейки глупави инвестиции. Но от друга страна те наистина правеха своето проучване и трупаха много пари. Моята сага с GameStop започна още в самото начало, когато цената набираше скорост. Сумата скочи до $300 и реших да вложа всичките си спестявания там", разказва Дейвид.

"Помислих си, че вълнението става прекалено голямо и направих публикация в Reddit, в която заявих, че съм вложил всичките пари за сватбата си в GameStop", разказва Албърт.

Повечето инвеститори в GameStop използват платформата Robinhood.

"Robinhood е интересна платформа, тъй като e посредник, който се е насочил главно към клиенти от поколението на милениумите", казва Патрик Бойл, професор по финанси в King's College, пред BBC. "Това приложение не е като останалите, които ще видите да използват големите инвеститори. Прилича повече на игра, а това, заедно с пандемията, привлече съвсем различна инвеститорска база."

За един месец акциите на GameStop скочиха от $17 на $347 и паднаха до $50.

"В един момент бях толкова близо да платя цялата си сватба, а в друг до това да загубя всичко. След това имах достатъчно пари да платя и медения месец, но за малко да изгубя и всички тези пари", казва Албърт.

"Или ще живея с мисълта, че съм излязал от това прекалено рано, или ще живея с мисълта, че съм излязал прекалено късно и съм изгубил прекалено много пари", споделя Джак.

Всичко това доведе до хаос на хедж фондовете на Wall Street. "По-голямата част от тази история бе това чувство на битка между Давид и Голиат. Че тази група от деца в интернет се противопоставя на групата от милиардери в хедж фондовете", обяснява Патрик Бойл.

"В един момент това се превърна в движение на хора, които са против нещо по-голямо от самите нас", казва Дейвид.

"Инвестирах $13 хил. и спечелих $49 хил. Имам достатъчно пари за сватбата, за медения месец. Дори не трябва да си взимам една година почивка след като завърша училище, мога директно да отида в колеж", казва Албърт.

"Не изкарвам много пари на работа, особено тук, където живея. От GameStop спечелих $400 хил. преди таксите. Големите губещи ще са тези, които скочиха на влака прекалено късно. По-късно и от мен. Някои хора са взели заеми и са ги вложили в акциите. За жалост тези хора ще платят цената", споделя Джак.

"Аз реших да се задържа, но след това акциите започнаха да падат и сега съм на загуба от $5000", казва Дейвид.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да си много зле за да си мислиш че те оставят да работиш на фондовата борса без такси и че не са ти "скроили шапката"... Печелят от продажбата на инфо на който даде повече. Моя брокер единственото което ограничи беше покупка/продажба без зададен лимит.
33
0
 
0
 
! Отговори
Дядо Яго преди 3 години
Ей, Доко. ходи си при Коньо!
32
0
 
0
 
! Отговори
doko преди 3 години
Изрази и метафори не се превеждат буквално.
31
1
 
2
 
! Отговори
Дядо Яго преди 3 години
За тия дето превеждат, "roller coaster" не е въртележка, а влакче - от тия дето ги има в увеселителните паркове и вървят нагоре-надолу, от тук и паралелът за емоциите, а въртележката само се въртииии ли въртиии.
30
0
 
4
 
! Отговори
TheTruth преди 3 години
Онова което побутва и принуждава Робинхуд да напишат подобно нещо е породено само и само от вина. Големите хедж фондове с елита който ги управлява ТРЯБВАШЕ да се защитят и загубите им да се минимизират на ВСЯКА цена. И Робинхуд беше готов да плати тази цена.Нещата които стават задкулисно са прозрачни за онези за които искат да ги научат, четат и се интересуват.Онези които приемат нещата за чиста монета са най-губещи.
29
1
 
7
 
! Отговори
Mhm преди 3 години
1. Сещате се обаче кога да пишете (точно 2 седмици от рекордните стойности) 2. За сметка на това пишете в минало време. А нещата са съвсем в началото. И не е една, а няколко акции3.Една от тях (АМС) все още се купува. Дребните инвеститори държат 87% от акциите на компанията. 4. Тези манипулации на пазара доведоха голям брой хора до финансов фанатизъм и в бъдеще ще има доста (отмъстителни) сривове на хедж фондове.Видя се,че не са толкова могъщи и че 8 млн дребни, могат да клатят всички едри
28
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи ся днес бг аз разбирам какво сте се опитали да направите ама в случая думата "въртележка" е неподходящ превод за американския израз "rollercoaster of emotions" защото въпросното съоражение се движи нагоре и надолу докато въртележката просто се върти... не знам от къде сте превеждали статията ама много буквално сте го правили.
27
1
 
13
 
! Отговори
. преди 3 години
Американската псевдо икономика, базирана на търговия с хартийки. По такава схема, компании с активи (сгради, оборудване, персонал и т.н.) няколко милиона долара достигат "стойности" от милиарди - разбира се, само на хартия.
26
2
 
4
 
! Отговори
отАвстралияСидней преди 3 години
Моят часовник от Зрънчо е толкова смарт, че ми казва какви акции да купувам и аз инвестирам успешно в 95% от случаите. Благодаря ти, Зрънчо! дано батерията му издържи още, че вече не се произвеждат.
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Важното е че Ахмед Доган е в кефлийско настроение.84324
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Ако спомените не ви лъжат - изгледате отново" Уолстрийт " _ ще видите един актьор в ролята на Горан Геко. ..... А после сравнете с десанта на Омаха Бийч , 😨, без да спасяват е редник Райън...... .. Дано е станало ясно !"Нищо не е ясно. Обясни.
23
2
 
7
 
! Отговори
отАвстралияСидней преди 3 години
тва беше преди 2 седмици, след като блокираха търговирята направиха същото с Блекбъри, и там ги блокнаха, и след това направиха с Среброто понеже там е пазар а некомпания и не можеш да я блокираш. Аз също се възползвах от ситуацията спечелих доволно на пазара с металиАма вие за тия неща още не сте чували още, новнарски сайт ли сте или исторически журнал? Продължението на историята следващия месец ли да очакваме статията?
22
0
 
1
 
! Отговори
Да поясним преди 3 години
Ако спомените не ви лъжат - изгледате отново" Уолстрийт " _ ще видите един актьор в ролята на Горан Геко. ..... А после сравнете с десанта на Омаха Бийч , 😨, без да спасяват е редник Райън...... .. Дано е станало ясно !
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ии"Толкова неграмотна, недоразвита и незапозната с материята статия не бях виждал."Явно си нов, баце. Welcome!
20
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пичове ... това беше преди 2 седмици ...Вие новинарски сайт ли сте или исторически журнал?
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как е компанията?
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Елементарно е: Колкото си по-алчен толкова повече губиш
17
0
 
5
 
! Отговори
бай Стамат преди 3 години
при всеки балон, губещи са масата, която не знае какво прави
16
0
 
6
 
! Отговори
M.I.C. преди 3 години
До 16. Това имах в предвид и аз в предходни си коментар (12). Нищо не се разбира за целта на статията и начина по който е написана. Хората направили пари чрез инвестиция на борсата (мда това е идеята като инвестираш на борсата), победили големите фондове, единия се забавлявал като гледал как хората губят пари, но те печелили много пари. Какво точно иска да каже автора? Къде е новината (не казвам, че я няма, но статията е жюбльок)
15
1
 
4
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 3 години
САЩ нали имат *национална лотария* , защо децата не търкат билети от Лафка ?

Спонсорирани публикации