Битката за Киев продължава, ще удържи ли украинската столица?

И двете страни обявиха поражения в лагера на противника
26 фев 2022 07:48, Александър Попов
504
Битката за Киев продължава, ще удържи ли украинската столица?
Снимка: GettyImages

Чест артилерийски обстрел се чува в Киев, предаде Ройтерс, като се позова на очевидци. Украинската армия съобщи във Фейсбук, че руски военни са атакували украинска военна база в столицата, но атаката е била отблъсната.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че руската армия е опитала да атакува и да превземе Киев и през нощта. Той призова хората да защитават столицата.

"Ние не можем да изгубим столицата. Обръщам се към нашите защитници, мъже и жени по всички фронтове: тази нощ, врагът ще се опита да използва всички сили, за да разбие нашата съпротива възможно най-бързо, най-сурово и най-нечовешки. Тази нощ те ще се опитат да превземат Киев", предупреди Зеленски във видеообръщение, публикувано на сайта на президентството на Украйна.

Украинските сили заявиха, че са отблъснали атака на руски военни по една от позициите им на пътна артерия в Киев - "Проспекта на Победата", предаде Франс прес, като се позова на съобщение на армията в акаунта й във Фейсбук.  Подробности за точното място на този сблъсък не се съобщават.

Още по темата
Кметът на Киев Виталий Кличко каза вчера, че руски диверсанти вече са влезли в града.

Пораженията според двете страни

Министерството на отбраната на Украйна съобщи, че са унищожили хеликоптер и изтребител СУ-25 на противника близо до проруските сепаратистки райони в Източна Украйна, както и руски военнотранспортен самолет ИЛ-76 близо до Василков, предаде Франс прес.

Ожесточени сражения се водят в този град, който  е на около 30 километра югозападно от украинската столица, допълва Франс прес. Според украинското министерство на отбраната руските сили се опитват да дебаркират там военнодесантни части. Във Василков боевете се водят до военновъздушна база на украинските сили, допълва Ройтерс.

Говорителят на руското министерство на отбраната, генерал майор Игор Конашенков пък съобщи, че руските сили досега са поразили 211 украински военни съоръжения, в това число 17 командни центъра, 19 противовъздушни системи, 39 радарни модула, 67 танка и 6 бойни самолета. Военните са  поели контрола и върху стратегическо летище извън Киев, което им позволява да укрепят силите си, за да превземат столицата, отбелязва Асошиейтед прес.

Според високопоставен американски представител Русия е изстреляла над 200 ракети в Украйна, като някои от тях са поразили жилищни райони, без да е ясно дали те са били взети нарочно под прицел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


504
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
327
4
 
4
 
! Отговори
Мазало преди 2 години
Защо не казват нищо за масовите анти НАТО протести на запад?Или е лъжа.Не е пред очите ми са,на метри.
326
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ленин им го надена здраво на руснаците. Така им е взел акъла, та още си го поддържат в мавзолея.
325
7
 
2
 
! Отговори
Кики преди 2 години
Мархаба русофили български, поздрав от нас чеченските ви събратя бойците на Путин .
324
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПУТИН ЗАПОЧНА, А ЩЕ ОСТАВИ ЧЕЧЕНЦИТЕ ДА ДОВЪРШАТ. А ТЕ ЗНАЯТ КАК.
323
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Англичаните не се ли срамуват , заради английските конфликти с немците , Русия даде милиони жертви през ПСВ и ВСВ война?
322
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украинци и руснаци не искат да воюват помежду си, защото са братя, защо ги насилвате и принуждавате да правят това и защо тази братоубийствена война не спре най-накрая? Защо? Дайте Украйна на Русия, те са един народ и са славяни, украинците са близки с руснаците, а не със запада! По-късно , когато раните зарастнат, може да приемете Русия в ЕС, ако пожелаят, така ще влезе и Украйна.
321
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днес, едно пленено момче украинче каза - "моят дядо се е сражавал срещу нацистите, а днес ме принуждават да воювам за нацисти" (видеото е в Тубата). Ето коцлагера Майданек, където нацистите са убили над двеста хиляди украинци и руснаци: https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B0%D0%B9%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D0%BA Не връщайте фашизма в Европа, той донесе милиони убити и масова разруха!
320
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украйна е голяма рана, не само за славяните, но и за Европа, защото някои държави , може да използват Украйна като огнище на размирици и война в Европа, руснаците не искат размирна Украйна и няма да допуснат това, защото те са един народ с украинците и са братя, дайте цяла Украйна на Русия, а ако руснаците са съгласни, приемете ги като пълноправен член на ЕС!
319
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименВ Донецк и Луганск, фашистките отряди са избили над 17 000 човека, включително деца и жени, стига лицемерие, дайте Украйна на Русия, те са си братя и руснаците няма да наранят украинците, спрете тази братоубийствена война, ако искате преговорете с Русия ако желае да се присъедини към ЕС, но спрете да убивате и асимилирате славяни! Върнахте Хитлеризма в Европа, отново убивайки славяни, не ви ли е срам?
318
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дори битовите уреди изхвърлете и унищожете и всякаква електроника, махнете ги, за да не страдате и не ви контролират дистанционно!
317
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Осъдете военните и други престъпници, които са правили експерименти върху украински граждани! Това са хора от западни държави, които не са в ЕС!
316
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зеленски е избягал и е във Франция, дали са му маса пари да работи срещу родината си, казаха, че по медиите дават стари кадри от войните в Сирия, Либия, от украинските фашисти и други държави и ги представят, че уж са руски войски в Украйна и лъжат масово света, руснаците не нападат населението, а военни обекти и техника! Дайте Украйна на Русия, те са си братя, не си правете експерименти с украинците, ако искате приемете Русия като пълноправен член на ЕС, ако руснаците пожелаят, но без насилие!
315
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украинци, не приемайте помощи от чужбина, чрез вещества, които вкарват в тялото ви, може да ви контролират тотално и дистанционно, дистанционно да ви контролират какво да правите, мислите, да ви изтезават или убиват, дръжте се за Русия, те са ви братя и няма да ви наранят! Унищожете вълновите връзки и комуникациите, антени, предаватели, всичко!
314
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Запада извършва геноцид срещу украинските и руските граждани, дайте Украйна на Русия,те са си братя, престанете да убивате хора и славяни!
313
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На Зеленски са му дали милиард и двеста, за да работи срещу родината си, някои от украинските олигарси имат и частни войски и убиват хора, с тях как ще постъпите?
312
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дайте цяла украйна на Русия, те са братя и са един народ, защо ги разделяте и защо е тази братоубийствена фашистка война, подклаждана от запада? Украинци, не приемайте помощи от чужбина,чрез вещества,които вкарват в тялото ви, може да ви контролират тотално, да ви контролират какво да правите, мислите, да ви изтезават или убиват, дръжте се за Русия, те са ви братя и няма да ви наранят!Англия и други държави имат бази и лаборатории за експерименти върху украинци, има и мъртви,това е престъпление!
311
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ха-ха, свалените руски самолети се оказаха кадри от компютърна игра.
310
19
 
14
 
! Отговори
Md преди 2 години
Толкова много руски *** тук! Дано Путин не чете днес.Бг; ще вземе да реши да спасява руското население в Бг.
309
14
 
7
 
! Отговори
Я, па Я преди 2 години
Разочарован съм от действията на САЩ, ЕС и НАТО. Само бла-бла. Ясно е, че не можем да разчитаме на директна помощ от така наречените ни съюзници. Трябва ни нов начин за превъоръжаване и стартиране на собствено производство на бронетанкова техника, бойни кораби и всичко което може да се произведе в България. Както и спешно връщане на наборната служба. Незабавен арест на всички русофили и петоколонници на Путин в българия. Ако това не стане, жална ни майка.
308
8
 
6
 
! Отговори
Я, па Я преди 2 години
изгледайте внимателно видеото и ще видите, че това е руска бронирана машина от авангарда на колоната. Нарочно се насочи и удари колата. Явно си е помислил, че е кола бомба вероятно.

Спонсорирани публикации