Скок на цените по морето, колко ще струва цацата това лято

С 15-20% е по-скъпо е вече във Варна
245
Скок на цените по морето, колко ще струва цацата това лято
Снимка: БГНЕС

15-20% по-високи цени в сравнение с миналото лято във Варна. Причината за това е драстичното увеличение на сметките за ток на горивата на основните продукти. Ресторантьорите обясняват, че са поставени в ситуация, в която от една страна се страхуват да не загубят клиентите си, но пък от друга страна могат да загубят бизнеса си, ако не направят правилните разчети.

Сметките за електричество са три пъти по-високи в сравнение с тези от миналото лято, обясняват ресторантьори. Драстично е увеличението и на всички основни продукти, което принуждава бизнеса да вдига цените, за да оцелее.

"Стремим се увеличението да е възможно най-ниско и поносимо за клиентите, защото те са най-важни за нас и без клиенти няма да има сезон", каза Ивайло Златев, управител на ресторант пред bTV.

С цените от миналата година ресторантьорите на практика ще работят на загуба. Конкуренцията е в това кой ще ги увеличи най-малко.

В китно ресторантче на брега на река Камчия, в близост до плажа класическата комбинация струва: пържена цаца – 7 лева, порция пържени картофи – 5 лева, наливна бира – 3 лева. Така общата ни сметка е 15 лева
Малко по-скъпо е на плажната алея във Варна, където цацата се предлага средно за около 10 лева на порция.

Пърженият сафрид струва 13-15 лева, цял печен лаврак се предлага за около 25, а калканът е между 30 и 40 лева.

"Започваме този сезон доста несигурни. За съжаление увеличението на цените е между 15 и 20%. Като тук мога да кажа, че в пъти повече са се увеличили продуктите. И въпреки нашето нежелание да увеличим цените, няма как да не се случи, трябваше да се направи", казва Зорница Василева, която е управител на ресторант.

Пред старта на летния сезон в бранша има много неизвестни и войната в Украйна е една от тях. Освен това, опасенията са от нов скок в инфлацията, който ще ги принуди отново да качат цените.

Родните туристи навярно ще имат основен дял по родното Черноморие през това лято предвид, че със сигурност няма да има летовници от Русия, Украйна и Беларус.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


245
Още по темата: морецениВарна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
182
1
 
3
 
! Отговори
да ми ядеш хуя! преди 1 година
това остана!
181
1
 
3
 
! Отговори
Бойкот преди 1 година
Работещите бедни да не си дават последната стотинка и левче - пълен бойкот никакви почивки и никакви заведения.
180
1
 
4
 
! Отговори
За Бога Не ходете преди 1 година
Не ходете подготвяйте се за жестока зима и хипер-инфлация. На почивките с евро пари да си ходят украинците - бежанци настанени в луксозни хотелчета.
179
3
 
3
 
! Отговори
Нормален работещ преди 1 година
Всички работещи хора с честен труд изкарващи си парите НЯМА да могат да отидат на НИКАКВА почивка. Инфлацията и задаващата се криза това е пълна лудост да се пилеят пари по почивки. Това си е привилегия на богати тузари с много пари от кражби и експлоатация на роби.
178
1
 
3
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 година
Не че нещо, ама не виждам причина, ако си местен и познаваш рибарите с лодките и пазаруваш всяка сутрин директно от тях, вземеш си едно професионално, голямо барбекю на дървени въглища, олио на едро в големи разфасовки какво те бърка войната в Украйна? Вярно, че за фритюрника ще плащаш малко повече ток, ама той не е трифазен все пак. А риба пък на скара от въглища става убиец. Ама българина е свикнал да е 0вцa и пак ще иде на черноморието вместо някъде на по-евтино в чужбина
177
1
 
4
 
! Отговори
Сиромах човек преди 1 година
И газовия ми котлон е багажника, и шезлонги и чадъри, и автохладилника, и даже "къмпинг баня". Ама то 5 порции цаца ми е горивото Русе-Камчия-Русе. Що да не си купя цаца за 1 лв. и да си я изпържа на място? А вечерта за два часа да си се прибера и да си спя в леглото. Утре като искам, тръгвам в 8:00 и в 10:00 съм отново на плажа.
176
3
 
1
 
! Отговори
Архангело Сатанясъл преди 1 година
Като по времето на Костов и Виденов , първо ще започне от 10 лева порцията и може да края на сезона да стигне 100 лева , защото Киро и Асен ще са убили българската икономика и ще се мъчат да направят хипер инфлация с която да направят банкнота от 1 000 000 000 лева (един милиард лева с които ще можеш да си купиш хляб и кафе от кафе автовтомат! Ще бъде с облика на двамата антибългарски политика , аклеветили най почтенните политики и политици в страната !
175
3
 
0
 
! Отговори
Архангело Сатанясъл преди 1 година
Като по времето на Костов и Виденов , първо ще започне от 10 лева порцията и може да края на сезона да стигне 100 лева , защото Киро и Асен ще са убили българската икономика и ще се мъчат да направят хипер инфлация с който да направят банкнота от 1 000 000 000 лева (един милиард лева с които ще можеш да си купиш хляб и кафе от кафе автовтомат! Ще бъде с облика на двамата антибългарски политика , аклеветили най почтенните политици в страната !
174
1
 
2
 
! Отговори
ХФ преди 1 година
"В китно ресторантче ... пържена цаца 7 лева, порция пържени картофи 5 лева, наливна бира 3 лева."И това в идеалният случай. Ще ги надуят хубаво цените, няма милост към клиента.
173
2
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Каквото и да струва цацата, ще струва в Гърция, не в България..
172
0
 
7
 
! Отговори
европееца преди 1 година
нали компесация дават н абизнеса и ДДС им свалих аи пак нагоре затова и туристите бягат към Турци яи Гърция-те в франция от картички и сувенири оборота им е по-голям от нашия туризъм
171
1
 
18
 
! Отговори
Анализ на клипа преди 1 година
Миналата година ми се наложи да посетя Влас за 5 нощувки. 5 вечери и 5 обяда в различни ресторанти. за 10 хапвания 5 пъти отвратително, 3 пъти лошо , 1 задоволително и само веднъж беше добре. Съжалявам , но нямам нерви да повторя. И на други места по света съм имал лошо обслужване , но от 10 посещения примерно 1 или 2 да са лоши, тука от 10 , 9 лоши.
170
3
 
2
 
! Отговори
Ники Картера преди 1 година
До Олинклузив 40 леваВзриви си къщата, качи си семейството на колата и ела да те приютя. Работа ще ти намеря в сервиза. Жена ти ще поеме градината. Ако не искаш ще взема украинци.
169
1
 
17
 
! Отговори
Кольо Пейчев преди 1 година
Българското Черноморие и тази година ще е недостижимо за мен. Пак няма да тръгна натам, а надолу към Бяло море. Кеф ми на бара на плажа, кеф ми на таверна, кеф ми на терасата. Бирата Митос е по-добра от Каменицата. За рибата да не говорим. Няма да се ядосвам на българските тарикати, които за два месеца искат да избият печалбата за цяла година. Няма да има руснаци. Само още малко да се стопли.
168
2
 
5
 
! Отговори
Олинклузив 40 лева преди 1 година
Предполагам и ние ще почиваме олинклузив за 40 лева на ден като урките. Ние с какво сме по-богати от тях а и на всичкото отгоре сами си ги плащаме. Предлагам в знак на протест никой да не резервира ако му предложат цена над 40 лева за олинклузив. Поне аз ще го направя!
167
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да добавя и че това няма значение, защото плажът ти е плаж, един резервоар ти стига, а в тези времена, това не е без значение и ще си изкараме много весело.
166
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Прощавай но не ти вярвам, цените са с едно 50 еврака нагоре.Не е променена, ако и преди си плащал по-високата цена.
165
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българите ще плащат сметките на фашагите от Украйна които ще си хапнат и пийнат и ще си тръгнат неплатили. И никой не може да им каже копче бягат от войната и нямат пари.Ще бъде голяма веселба. Хей тая цаца на сьомга я направиха *** деликатеса и *** филето в нея.За това всеки да си наляга парцалите и кой от къде е .Щом цацата е толкова скъпа колко ли е скарата и наливното винце?
164
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
скъпотия и плуваш в л.а
163
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
все тая колко е цацата, тази година няма да се ходи на море