Броиха $36 млн. за "Четирите Мерилин"

Картината на Анди Уорхол се продаде на търг на "Кристис"
11 ное 2015 11:40, Петя Славова
6
Броиха $36 млн. за "Четирите Мерилин"
Снимка: архив, Reuters

Очаквано картината "Четирите Мерилин" от американския художник Анди Уорхол беше продадена за най-висока сума - 36 милиона долара, на търга на аукционна къща "Кристис" за произведения на съвременното изкуство, организиран в Ню Йорк, предаде Франс прес.

Творбата на Уорхол обаче не оправда очакванията на тръжната къща за продажба от порядъка на 40 милиона долара. Само преди две години същата картина беше изтъргувана за по-висока цена. От "Кристис" смятат, че "Четирите Мерилин" е продадена за по-ниска от очакваната сума, тъй като се е появила на пазара твърде скоро.

Въпреки че за творбата на Анди Уорхол беше платена най-високата цена на търга, друго произведение предизвика по-голям интерес сред купувачите. Няколко души са наддавали енергично по телефона за портрета "Бригаден генерал" от родения в Германия британски художник Люсиен Фройд. Творбата изобразява Андрю Паркър Боулс - бившия съпруг на херцогинята на Корнуол Камила, понастоящем омъжена за британския престолонаследник принц Чарлз. Камила и Андрю Паркър Боулс се разведоха през 1995 г. , пише БТА

На търга на "Кристис" в Ню Йорк за рекордната сума от 28,2 милиона долара е продадена монументалната бронзова скулптура "Паяк" от родената във Франция американска художничка и скулпторка Луиз Буржоа. Предишният рекорд за скулптура на Буржоа беше поставен през 2011 г. с друга версия на "Паяк", припомня Франс прес.

Аукционерите от "Кристис" предложиха на търга за произведения на съвременното изкуство 66 творби. Тринадесет лота не намериха купувачи. Общата сума от продажбите възлиза на 331,8 милиона долара. Предварителните очаквания на "Кристис" бяха за продажби с долна граница около 320 милиона долара

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия нещо са се побъркали. За тая цапаница!
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тази картина с фотошоп ли е правена?
2
0
 
0
 
! Отговори
Иван преди 8 години
В Бг нафичката картините стоят в мазетата.
1
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След като за подобни съмнителни ценности, да не кажа ***, се плащат такива пари това значи,че в света има много пари, и липса на истински произведения на изкуството.