У-лицата с Пламена Милева и красотата на подводния свят

Цветни истории из дълбините на моретата и океаните
21 фев 2022 17:00, Петя Славова
1

Фотография: Пламена Милева

В почти всички приказки, свързани с морето и океаните витае някаква обреченост. Сякаш обитателите на сушата и водата може да се привличат, но любовта им е белязана. "Водата е стихия. На времето морето е взимало изключително много жертви и може би именно затова съществуват толкова много истории", обяснява подводният фотограф Пламена Милева. В нейните снимки обаче акцент се поставя върху красотата на подводния свят и хармоничната му връзка с човешкия индивид. Те са мистични истории за любовта и призив за опазването на подводното богатство.

Пламена се занимава отдавна с фотография, но едва от десетина години специализира и в подводната. Тя е родом от Варна. Споделя че животът и винаги е бил здраво свързан с морето. След завършването на Факултета по Изобразителни Изкуства към Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий", тя преподава 2 години рисуване и заминава в Испания, където остава да живее почти 6 години.  Към края на пребиваването си там участва във фотографски конкурс във родния си град и печели награда, която променя живота и. Именно там се запознава и с половинката си – Юлиян Недев, с когото споделя всичко. "Той е един от първите подводни фотографи, който се занимава със заснемането на модели под вода", разказва пред Dnes.bg Пламена Милева.

Появява се и сина им Никола, който става първият герой в нейна подводната фотосесия. Годината е 2010, а малкият Никола е едва на 3 месеца. "Исках да заснема нещо, което да обединява най-съкровените неща в живота ми – любовта към морето и тази към детето ми". Снимката е направена в басейн в Приморско. За нея Пламена споделя, че тази фотосеия е била сред най-големите предизвикателства в живота и.

"Бях прочела материали и гледала много клипчета в YouTube за такива фотосесии. В първите 3-4 месеца няма никаква опасност за живота на новородените, защото те пазят все още детеродния инстинкт от утробата на майката", разказва Пламена. "Но тогава разбрах, че да си фотограф не е достатъчно. Нужни са допълнителни познания и опит за провеждането на такива фотосесии. Първият ми опит не беше успешен. Наложи се повторно заснемане, което също не ми донесе необходимото удовлетворение, но снимките носят особена сантиментална стойност за мен", сподели фотографката Пламена. 

Тя не снима само в България. В началото на 2014 г. става водолаз – Advanced Opan Water  по системата на PADI и започва да снима на по-голяма дълбочина. След броени месеци е вече в Ейлат, Израел на Спетовното първенство по подводна фотография. Това е мястото, което тя свързва с едно от най-зничимите и постижения в биографията и на подводен фотограф. 

2015г, Пламена отива на остров Тенерифе, където живее осем месеца. "Възходът в подводната ми фотография се дължи на факта, че това е място красиво и богато на живот като подводен рай, а и аз разполагах с достатъчно време, за да се упражнявам и надградя познанията си. Там се запознах с Джесика Авеянеда Аристи, която обучих за модел и с която в последствие заснехме едни от най-впечатляващите си фотосесии –  с костенурки, скатове, в пещери и на потънали кораби. Тук заснех и най-дълбоката си фотосесия на 32,70м пред статуята на Дева Мария с Младенеца, която вероятно и до ден днешен е най-дълбоката такава с модел, направена до сега".

А що се отнася до спецификите на подводната фотография, Пламена се е научила отдавна да не импровизира. Наясно е, че с познанията си на фотограф над водата, може добре да координира допълнителното осветление. Но водата има друга плътност и характерни особености. Необходими са сериозни технически умения, за да стане една фотография толкова красива и цветна, каквато е и тази над водата.

Според нея почти всеки може да участва в сесия под водата, стига да има желание. Пламена се съобразява с възможностите на моделите си. Преди всяка фотосесия с необучен модел, тя провежда брифинг относно позирането под вода.  По думите и, хората се отпускат почти винаги след първите няколко снимки и се постигат добри резултати. "Не ги потапям твърде надълбоко, за да се чувстват по-сигурни и да се съсредоточат върху координацията на тялото под вода и изражение на лицето. А във фотосесиите, които се провеждат на по-дълбоки места е необходим екип, който да се грижи за сигурността на модела.", уточнява Пламена.

Пламена Милева е носител на множество награди. Те са знак за нея, че това, което прави е достатъчно интересно и красиво и хората го оценяват по достойнство. "Първата си награда я спечелих през 2013г. в конкурса Ocean Art Contest, категория Fashion & Divers. Това ми даде вярата, във възможностите и желанието да надграждам това, което съм научила. Последваха още много награди в други световни конкурси".

За Пламена това се оказва  важен стимул за развитие, защото този вид изкуство е красиво, но не е професията, която да  донесе необходимите доходи. Така е било до скоро, но може би всичко е въпрос на време.

А фотографиите и ни позволяват да усетим красотата на подводния свят. През обектива на Пламена Милева успяваме да вникнем в симбиозата с човека, която се оказва и възпитателна, караща ни да се замислим  върху това какво имаме и как да го пазим.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кво стана? Да не спреа парите за ковид истериятя? Неска никви новини по темата.