Експерименти с книги в Sofia Art Book Fair

Артистичната форма ще бъде представена от 18 до 24 септември
Обновена: 18 сеп 2017 11:04 | 18 сеп 2017 10:18, Петя Славова
1
Експерименти с книги в Sofia Art Book Fair
Снимка: Sofia Art Book Fair

Независими художествени издания и експериментални книжни форми от цял свят се събират на ежегодния фестивал и изложение Sofia Art Book Fair.

Основна цел на фестивала е да създаде платформа за развитието и разпространението на подобен тип издания в България и да запознае широката българска публика с изявени автори и специализирани издателства от цял свят, отбелязват от екипа.

Тази година фокус на фестивала са фотокнигите и фотографските независими издания – артистична форма, набираща все по-голяма популярност не само на независимата издателска сцена, но и сред културните институции, музеите и утвърдените международни фестивали за изкуство.

Събитието ще се проведе между 18 и 24 септември, а в него ще има изложби на арт и фотокниги, лекции и презентации на български и международни автори и книжно изложение.

Организатори на фестивала са Десислава Панчева, основател и куратор на Hip hip Library и фотографа Никола Михов, основател на виртуалната платформа за българска съвременна фотография Bulgarian Photography Now.

Сред изложбите, ще видим колекция на японски фотокниги на Себастиан Артур Хау. В Япония книгата е предпочитано средство за представянето на фотографията, а фотокнигата е широко възприемана като самостоятелна форма на изкуство. В изложбата ще бъдат представени 28 изключителни издания от последните 40 години, сред които и фотокниги на култови японски фотографи като Дайдо Морияма и Такума Накахира.

Себастиан Артур Хау работи като търговец на книги от 15 години първо в Кьолн,  Германия,  а  след  това  в  Париж,  Франция.  Редовно  пише  за фотографията, куратор е на изложби и организира разговори и събития.

Между 18 и 30 септември може да посетим и изложбата от проекта ReForget Your Past. В нея ще бъдат представени резултатите от проекта на фотографа Никола Михов, в който той кани 30 български и чуждестранни артисти - художници, фотографи, дизайнери и графити артисти - да преработят екземпляри от неговата фотокнига Forget Your Past. Издадена през 2012 г. тя проследява съдбата на най-значимите монументални паметници от времето на комунизма, от построяването им до сегашното им състояние на разруха и безстопанственост.

В рамките на феста на 19 септември от 19.00 часа ще се състои и лекцията на Корин Норденбос, където ще ни бъде обяснено не само традицията на фотографската книга, но също така ще бъде разгледана концептуалната документална фотография и нейните корени в холандската култура.

Корин Норденбос е нидерландски фотограф и преподавател. Нейният принос за образованието в Нидерландия повлиява върху развитието на фотографията в международен мащаб. Корин е ръководител на специалност Фотография в Кралската академия на изкуствата (KABK) в Хага до април 2015 г. През 2014 г. е удостоена с наградата на Кралското фотографско дружество във Великобритания.През 2016 г. тя е обявена за
"Офицер на Ордена на Оранж-Насау“ във връзка с приноса ѝ за развитието и признаването на холандската фотография в международен мащаб.

Митко Митков ще има лекция на 20 септември от 19.30 часа.  Ден по-късно ще е презентацията на Тома Сован, на 23 септември пък срещата ще е с испанския документален фотограф Карлос Споторно. Той ще представи последната си книга "Тhe Crack”, където разказва за срещи с мигранти от Субсахарска Африка и планината Гуругу, за спасяването на лодка близо до либийския бряг, за балканският бежански поток, за присъствието на танкове на НАТО на белоруската граница, за арктични гори, в които финландски наборни войници изследват границите на собствената си страна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едни рекламират култура други поп фолк еми съдба чудя се само едно след като се слуша в кръчмата че тоя нее музикален деец така и така вечер нее ли могла да сиго снима лошо няма но в училище пък просто е необеснимо зарад разни такива то и заради сузанита дее на 14 имаше нещо ама клипа ако се загледаме е на андреа тъи че както и да го гледаш трябвало е в кръчмата а не в училище да е това