По дирите на изчезналите софийски кръчми...

Павлина Делчева-Вежинова за заведенията и обитателите им
16 апр 2018 13:23, Петя Славова
19

Книга "По дирите на изчезналите софийски кръчми" разказва историята на столицата по един различен начин - говорейки за кръчмите и заведенията от края на 80-те години. Авторът Павлина Делчева-Вежинова сподели, че в книгата се говори за онези заведения, които са били средище на обществения живот в столицата.

Още по темата

"Аз пиша за кръчмите, ресторантите, сладкарниците, съществували до края на 80-те години. Липсват точно тези места на много хора - художници, писатели, липсват на хора, които искат да се срещнат и да си поговорят", уточни писателката в "България сутрин".

Според журналистката днес ресторантите и кафетата са много шумни, а освен това хората не говорят, а "забиват" глава в телефоните си.

"Аз много обичам София, дразня се от неща, които не бива да съществуват, от страхотни сгради, които се разрушават. Понякога столицата е мащеха, понякога е майка. София обаче е за всички, София е град за цяла България", категорична е тя пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ идеята за написването на тази книга е тръгнала именно от разговорите с приятели и това превръща творбата в един колективна

"Много бих искала тази книга да бъде прочетена от младите хора. Ще започнат повече да ценят "своите места". Интересно е и да се проследи миналото на един град през призмата на заведенията", завърши писателката.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
5
 
! Отговори
Най-подходящото име преди 6 години
за кръчма - "Сам дойдох"!Има такова кръчме в София. Намира се на ул."Цар Самуил", в отсечкатамежду бул."Ал. Стамболийски" и ул."Позитано". :)))
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СъвременникНапълно те подкрепям относно спомените.Но не мога да се съглася, че днес всичко е тюрлю гювеч. Има заведения със собствен облик. Зависи кой какво търси.
16
6
 
6
 
! Отговори
Млад провинциалист преди 6 години
Много са ми забавни, подобнини носталгични булaмачи.Сега истинските граждани (с произход Подуяне, Гниляне и Подгумер) ще започнат да изпитват превъзходство стил "..какво разбирате вие сеяните.." и "..какво разбирате вие младите..едно време какви краставици имаше.. :) "Ще каже човек, че висико започва и завършва със София особено ако е било примерно 1975година.... А всъщност това е баш провинциализмът. Всеки град В СВЕТА има/е имал култови места и преди и сега!
15
0
 
4
 
! Отговори
Прованс преди 6 години
До JokoА ,,Грозд,, и ,,Дълбок зимник,, ?
14
2
 
6
 
! Отговори
Joko преди 6 години
като се върнем доста назад във времето трябва да отбележим: "Чепишев" в Бояна ( не сегашният бетонен бункер), "Видинска среща" на бул.Раковски", "Славия" на Графа и 6-ти септември", 'Тримата казаци" - с/у старата централна гара,"Гамбринус", "Руския клуб" на Славянска, Бирхалето на "България" и.... много други. От кафенетата "Бамука" до Народния театър, "Феята" на Цариградско шосе......Но това го знаят коренните жители на София.
13
3
 
1
 
! Отговори
Таню преди 6 години
Мале, баси булдoга... БРРР!!!
12
0
 
7
 
! Отговори
ДО 5 преди 6 години
Помня ги и ,,Балатон" на бабаНеделя и,,Шанхай" на сточна гара.
11
0
 
9
 
! Отговори
До 6 преди 6 години
Тази книга не е за такива като теб.Като порастне твоето поколение ,дано има какво да си спомняте освен дисплея на телефона
10
1
 
12
 
! Отговори
Съвременник преди 6 години
Идеята и книгата са прекрасни.Всеки чиято младост е минала през Бамбука,,Феята",Варшава",,Бразилия",,Прага ",Млечния бар " и Под липите,Тенекиите,Стадион ,Зимника и Грозд,Чучулигата и Троян,Локомотив и Дълбоката механа и още и още чете и си спомня най -готините случки от преживяното.Хубаво е да притежаваш тази книга,която чопли носталгични спомени от едни млади години в истинската София. Сега вече е тюрлю гювеч.
9
4
 
7
 
! Отговори
??? преди 6 години
Добре де, за тази книга днес бг писа преди една година, на 10 април 2017-та. Какво е новото сега?
8
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ето това искам да чета. Трябва повече да се пише по тази тема.
7
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ресторант Стсдион при Попа - най-вкусното Телешко варено и бира Загорка !Няма го вече...отдавна !!!
6
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ААА, обърканите се. На кафе се ходи, за да си покажеш новите дрехи, да се използва и да се види, колко по-големи газе си от другите.На кръчма се ходи, да се напиеш и да викаш като ***.В случай, че има ресторант, който е истински ресторант, а не просто кръчма, която е написала, че продава "Caprichose" салата, вместо домати с босилек и сирене, то трябва да се правят селфита и да се уведомят всички, коооко пари сте дали за едно ядене....Това да не ти е за нормално хора ?
5
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой помни ли кръчмите Сивия кон и Деветте магарета, които бяха в карето между бул. Хр. Ботев и Опълченска и между бул. Стамболийски и ул. Найчо Цанов ?
4
0
 
10
 
! Отговори
водач на МПС преди 6 години
Мани го Брик, там е такава скъпотия, че просто не ми се говори. По - добре е в бившето ресторантче Мелник, срещу японското посолство. Една от най - добрите кухни в София ! Другото кръчме е на Самоковски булевард, недалеч от автогара Юг. Можеш да се нахраниш за нищо пари ! Пада се зад старото Бордо, в старата сладкарница.
3
9
 
6
 
! Отговори
аз преди 6 години
Прогресирахте без Русия, а?)
2
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хах загрижили се само за софия и на мен ми липсва хисарска крепост дискоклуб люспата дискоклуб осъм ама къде са се не знае
1
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами няма ги Феята и Ропотамо, но ресторант Българка в Изток пак си е там, също и Капри - пак на Цариградско, но от другата страна, май се води Гео Милев.От новите култови са Brick Café Bar & Dinner, Китайския до метростанция Жолио Кюри, кафенето над същата. В центъра не ходя, мразя клаустрофобични тълпи.