За кафе, за мола, за градския транспорт – COVID пропуск в Кипър

Вечерният час от 23.00 ч. остава в сила в островната държава
10 май 2021 14:19, Елка Василева
34
За кафе, за мола, за градския транспорт – COVID пропуск в Кипър
Снимка: архив, БГНЕС

От днес живеещите в Кипър трябва да имат „пропуск за безопасност”, за да седнат на кафе, да пазаруват в мола или да ползват обществения транспорт. Страната навлиза в нов период на деескалация на COVID ограниченията след завършилия в неделя локдаун.

Новите мерки на правителството за борба срещу разпространението на коронавируса след премахването на националната карантина са в сила от днес до края на май.

Най-голямата промяна в тях е въвеждането на „пропуск за безопасност” /т. нар. Safepass/ за свободно движение на хората. Той идва на мястото на действалата повече от година система за разрешаване на движението на гражданите чрез изпращане на смс, която се премахва от днес.

Още по темата

За „пропуска за безопасност” живеещите в Кипър могат да представят три документа - за отрицателен резултат от бърз или PCR тест от последните 72 часа, за поставена първа доза ваксина минимум преди 3 седмици или за преболедуван коронавирус през последните 6 месеца.

Новият сертификат се изисква при посещения на ресторанти, кафенета, търговски центрове, църкви, обществените автобуси и други места със засилено присъствие на хора.

„Пропускът“ не е необходим за супермаркети, малки магазинчета за хранителни стоки, фризьорски и козметични салони, аптеки, а също за плажовете и местата за пикник.

Само полицаи и упълномощени представители на министерствата и други държавни служби ще имат право да извършват проверки за притежаването му.

Необходимостта хората да си осигурят за днес „пропуск за безопасност”, както и напливът от многото връщащи се на работа днес след локдауна, които задължително трябва да имат тест, доведоха до извършването в неделя на рекорден за Кипър от началото на пандемията брой тестове – почти 110 000 (при 880 000 души население).

Над 36% от населението в Кипър вече е ваксинирано с първата доза.

Специфични разпоредби действат от днес за търговията на дребно, заведенията за обществено хранене, училищата, спортни, културни и други социални дейности.

Разрешено е максимум 10 души да се събират на обществени места и по домовете.

От днес се възобновяват и занятията с физическо присъствие в училищата.

Маските, предпазни мерки за лична защита, вечерният час от 23.00 ч. остават в сила.

„Кипър прави крачка към връщане към по-нормален ритъм на социална и икономическа дейност“, увери здравният министър Константинос Йоану в специално изявление в неделя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Здравият концлагер-ред почва от най-контролируемите места. Израел, Англия, Кипър, Канада. Като ги смажат там, ще дойдат нататък. Ама си заслужава, все пак кой не би си дал всички права и свободи, при положение че има грип който за година и половина зарази 2% от населението на планетата, и 98% от заразените оздравяха. Биопсихостраходрама. Надявам се скоро да измислят маски, които се имплантират трайно. Да се пазим един вид.
24
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 29От какво ще се заразяваш пък ти ве? Аман от платени!Не разбрахте ли, кизомбафикуса е фейк, така наречените им ковид отделения бяха празни?! Ще се събудите ли?
23
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Под една или друга форма натам вървят нещата в целия свят. Ще направят така, че да си безопасен за околните и да не ги заразяваш. В България доста изоставаме, но и тук скоро ще стане. Не може *** и Пульо да решават кого и как да заразяват, защото така им било кеф.
22
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На всички ни стана ясно за какво иде реч сега да питам какво правим от тук на татък питам тези който не желаем ваксичка някой има ли идея ако мълчим и драска е ртук едва ли има кой знае каква полза дайте идей?
21
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гърците действат доста разумно при тази епидемия, както в Гърция, така и в Кипър. Ние да му мислим, че е пълно с неандерталци.
20
5
 
7
 
! Отговори
протестъри преди 2 години
славчо и сценаристите със сигурност ще го приложат това и у нас..
19
7
 
4
 
! Отговори
протестъри преди 2 години
да благодарим, че не живеем в кипърда благодарим на правителството на борисов..
18
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде да видим, кой, ще е първият дет, ще се проба да го въведе и у нас.Жална му майка.
17
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разумно е, където има струпване на много хора да се вземат мерки да няма разпространители на вируса. Затова да си правят тест и чак тогава сред много хора.
16
1
 
11
 
! Отговори
Да не стане преди 2 години
Като във едни филми за зомбита ,едните търчат и искат да изядат другите . Другите -- сами трябва да познаете кой сме .
15
1
 
4
 
! Отговори
2030 г На картофа преди 2 години
Във килера поникнаха крака и избягаха ,а на мен крила и сега летя и ги търся....
14
0
 
12
 
! Отговори
после и другаде.... преди 2 години
Кой както иска така да го разбира , помните какво говореха ,че подобни документи са дискриминация , виждате какво става Имайте на предвит ,че вече се бие и трета ваксина ,Може и да се стигне до 10-- не знам обаче, какъв ще е резултата .
13
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лекарите, медиите и политиците предадоха Хората. Това са трите неща които няма да са нужни в новия свят, поне в тази си форма. Тези които управляват света, винаги действат многопластово и няма да ви оставят да разберете истинския им замисъл. 100% съм сигурен, че не всички заслужават новия свят - без политици, болести и тежка работа. AI е изработил алгоритъм - който премине през цялата лудост, той заслужава новия свят. Няма да е лесно, защото ще е нещо като сървайвър на макс. Нови нива на играта.
12
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"За пропуска за безопасност живеещите в Кипър могат да представят три документа - ....или за преболедуван коронавирус през последните 6 месеца."Демек ако са минали 7 месеца от преболедуване няма вече "фрийпас", а за ваксинираните няма проблеми, въпреки че самите производители на ваксини твърдят че имунитета не е вечен. Безобразия всеки ден, а хората си траят и тъпеят!
11
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Именно разрешаването да щъкат ваксинирани, които безспорно могат да разнасят зараза, доказва, че цялата пандемия е целенасочена -да се ваксинира населението на света. С каква цел - предстои тепърва да разберем. Но е сигурно едно - не е в полза на обикновените хора. Ако се искаше само отрицателен ПСР или антигенен - бих се усъмнил в горното, но сега съм съвсем наясно - целта е поголовно инжектиране. Ще му сърбаме попарата съвсем скоро.
10
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това деескалация ли е на мерките или ескалация?
9
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи не е било конспирация това, което си го знаехме преди повече от година - всичко това е нарочно, умишлено създадено, с цел да се следят и контролират хората. Вече се установи по безспорен начин.
8
1
 
24
 
! Отговори
Nona преди 2 години
Конспирация,а?!?Спим си блаженно!
7
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Канада забрани ходенето на църква. На джамия и синагога, може. Спете още, спете.
6
1
 
14
 
! Отговори
Леша преди 2 години
До ДАЗащото сме програмирани от обществото, образователната система и семейството си, че трябва някой да ни поведе. Хората ще са второто пришествие, трябва да го осъзнаем и всеки да започне борбата, както и с каквото може.