Eксперти: Ако не се ваксинираме, няма да избегнем новата вълна

Днес бе представен новият Обществен съвет по ваксинация
Обновена: 2 юли 2021 19:22 | 2 юли 2021 18:46, Нели Христова
108

Представиха новия Обществен съвет по ваксинация. Лекари, здравни медиатори, представители на различни религиозни общности, журналисти и известни личности се включват в него, за да се борят с дезинформирането на обществото относно ваксините срещу Ковид-19. Целта, която си поставя съветът, е да информира за ползите от ваксините.

"Искам назаем от вас част от вашия авторитет и обществено положение в името на общо национална кауза - да върнем начина си на живот, да хвърлим маските, да не се страхуваме от затваряне", каза служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров, цитиран от Bulgaria ON AIR.

Експертите са категорични, че не сме застраховани от нова вълна на заразата, а лятото е най-подходящото време за имунизации.  

"Ако не си изпълним ваксинацията, септември-октомври няма да бъдем защитени от една друга вълна", уточни проф. Красимир Гигов от Българския червен кръст.

"Хората, които са получили две дози от ваксината, са предпазени от разпространяващия се в момента нов вариант на вируса в Европа", обясни епидемиологът проф. Мира Кожухарова.

Освен липсата на информираност сред обществото, от екипа на Обществения съвет откриват и друг проблем - слабата активност на личните лекари в имунизационния процес.

"Хората се влияят от нагласите на медицинските работници и това за мен е един от факторите, поради които се възпрепятства самата ваксинационна кампания", подчерта началникът на Клиниката по очни болести на УМБАЛ "Александровска" д-р Александър Оскар.

"Не може да се казва - "Ваксинирайте се“. Това е все едно аз да кажа на жените  - "Жени, раждайте деца“. Нещата не се получават по този начин. Хората имат свои лични, малки страхове и според мен те са причината да не се ваксинират. Трябва личните лекари да започнат да се обаждат на пациентите, трябва да ги приканват, трябва да се работи с групите пациенти, които са най-застрашени", каза председателят на фондация "Една от 8" Нана Гладуиш.

В обществения съвет не се включиха представители на Българската православна църква.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
1
 
! Отговори
Коприва преди 2 години
Господа политици, вземете кажете на вашите господари, че експеримента със социалния геноцид го караме отдавна. Да вземат да мирясат поне с медицинския.
80
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вдигат Парно, Ток, Тех. Преглед на Колите ..... Е те това е Вирус !
79
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Потребителската ми Кошница да е по- пълна е това е имунитет срещу всички бацили и вируси .... Спокойствие и топла храна, а Не Ваксина !
78
0
 
9
 
! Отговори
Комунист преди 2 години
Щом не е задължителна пропагандата ЗА ИЛИ ПРОТИВ ваксината трябва да е забранена.Хората негодуват защото само се пропагандира ЗА ВАКСИНИРАНЕ.Има вече случаи на ослепяване-малък страничен ФОКУС пердон ЕФЕКТ
77
2
 
0
 
! Отговори
Комунист преди 2 години
Без пари се не ваксинирам,нито гласувам.
76
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пука ми. Вълните ще ги има, докато шефовете ви решат. Нямат общо с експеримента, наричан "ваксинация".
75
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дрън-дрън. След като в БГ влиза всеки от всякъде. Другото, което е - вирусът и при ваксинираните продължава да се разнася, просто не се кара тежко, това не изключва обаче развититето му в други мутации. Стига сте лъгали хората и стига сте ги подтиквали към някакви тестови препарати.
74
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато не спрете да лъжете, няма как хората да ви вярват и да се ваксинират - нито ще паднат маски, нито мерки, виждаме какво става в Израел и Великобритания. Единственото вярно в статията е , че най-накрая някой обърна внимание на безхаберното отношение на личните лекари, но те са си такива по принцип, не си вдигат телефоните, не им пука за пациентите, първото провалено звено на здравната система!
73
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И така, ако не се ваксинираме, няма да избегнем новата вълна. А ако се ваксинираме, ще избегнем ли новата вълна? Ваксината не предпазва от заразяване. Всеки ваксиниран с положителен тест също ще бъде карантиниран. Ваксината не предпазва и от безсимптомно боледуване, дори помага на такова боледуване, така че заразеният ваксиниран без да подозира ще предава заболяването. Но ваксината помага срещу тежко заболяване, това е вярно. Писна ми от пропагандата им.
72
0
 
1
 
! Отговори
Дрън преди 2 години
Да прехвърлят парите от изборни гласове за пари за ваксинирани и в махалата ще стане работата и тях като ваксинират тамън ще излезе колективен имунитет на едни 70%
71
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В тази държава нямаш право на собственост и върху живота си. Трябва да живееш насила, за може с данъците, които плащаш, да се издържа една самозабравила се в лъжите си банда от робовладелци, начело с медиците. От самото начало лъжеха: и за чувалите лъжеха, и за якото измиране лъжеха, и за предпазването с маски лъжеха, и за всичко лъжеха. Че и смърт надписваха. А когато авторитетът им се срина до състояние, че хората повръщат от погнуса, като ги гледат, вземат назаем авторитет от други.
70
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а да допълня ако си с нов модел телефон изтегли файндър за блутут LE ако си с стар модел преди 2018 ням проблем принципно но на новите това е скрито д не се вижда нарочно
69
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Мен....Хубо че си се ваксинирал ама вземи си пусни блутута на телефона или си изтегли един блутут файндет BLEndrgy и отиди сам за риба далеч от хора устройства без смарт гривни и часовници и пусни блутут лоу енерджи и виж какво ще излезе на екрана ;)
68
1
 
2
 
! Отговори
vbvggg преди 2 години
До Анонимен 86 - не знам Вселиндкия закон. Може би говориш за конвенцията от Овиедо, която е ратифицирана в България. Така, че тогавашните ни политици са били достатъчно далновидни и са мислели за народа си, за разлика от настоящите.
67
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вселиндкия закон не им позволява да ви убият, ако сами не го поискате. Затова се подписват декларации. Неподписвайте, защото по каква логика след това здравната каса ще ви лекува? Вероятно цялото ви лечение ще е платено.
66
3
 
22
 
! Отговори
hgbfvb преди 2 години
Ваксинирах си кучето и хамстера и умряха. Нали трябва да е първо безвредна за животни? Лъжат!
65
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми ще си караме на вълната, кой оцелял оцелял, ама няма да се ваксаме
64
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1400 смъртни случая след ваксинация в Англия и около 5880 в Америка! Това се казва марш на безсмъртието!
63
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Мен никой никога не е писал за "чипиране" . Това е инструмент на пропагандата - за осмиване и неглижиране на реалните възражения.
62
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 73 - със нищожно заразния, незабележимо смъртоносен вирус ли го плашиш? Леле страшно. Ковитата щяхте да имате много повече полза от успокоителни хапчета, отколкото от вакса.