Кои храни помагат при възстановяване след прекаран COVID-19?

Сред задължителните са зеленчуци и плодове, риба и още
20 авг 2021 09:48, Ния Христова
8
Кои храни помагат при възстановяване след прекаран COVID-19?
Снимка: Pixabay
Правилното хранене е много важно за възстановяването на организма след прекаран коронавирус. Диетата трябва да включва пълнозърнести храни, бобови растения, най-малко пет порции зеленчуци и плодове, както и риба и млечни продукти. 
 
Това мнение споделя диетолога Маргарита Провоторова, пише БГНЕС.
 
"Адекватната диета играе една от основните роли в рехабилитацията. Именно с храната трябва да получим всички микроелементи, необходими за нормалното възстановяване", обясни Провоторова.
 
Диетата трябва да съдържа достатъчно количество непреработени или пълнозърнести храни: овесени ядки, елда, ориз, ечемик, булгур - всичките са отличен източник на енергия, богати са на витамини от група В. Също така съдържат значително количество диетични фибри, необходими за нормалното функциониране на стомашно-чревния тракт.
 
"Бобовите растения, особено нахутът, бобът, лещата, са отличен източник на лесно смилаем растителен протеин, витамини от група В и микроелементи като мед и цинк", каза специалистът.
 
Диетологът е категорична, че е много важно на ден да се консумират най-малко пет порции пресни зеленчуци и плодове. По този начин ще се осигури не само необходимото количество витамин С, бета-каротин, фолиева киселина, биофлавоноиди, но и фибрите, необходими за поддържане на микробиома. Една порция е 80-100 грама.
 
"Наложително е рибата да присъства в диетата и е много добре да имаме ястия от мазни риби на трапезата ни няколко пъти седмично. Така получаваме необходимата омега-3. Не изключвайте различни растителни масла и ядки от диетата - те са отличен източник на мастноразтворими витамини“, подчерта Провоторова.
 
Тя добави, че е по-добре човек да откаже временно преработените месни продукти като колбаси и пушени меса в полза на мазна риба и морски дарове.
 
"Ежедневната диета изисква ферментирали млечни продукти с умерено съдържание на мазнини. Изварата, сиренето, кефирът, киселото мляко без добавена захар осигуряват пълноценен протеин, те са отлични източници на лесно смилаем калций и фосфор, витамини А и В", уточни лекарят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гремвирши с майонеза, и заводски хляб.
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Алабаш и само алабаш. С алабаш са ме лекували като дете.
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До IT-спец Скумрия ама жена ти трябва да си я храниш и харчиш парите и ако имаш късмет тая скумрия от време на време да ти пуска някакво подобие на мизерен уж секс.
4
1
 
2
 
! Отговори
IT-спец преди 2 години
мазната риба е полезна като скумрия и сьомга но да не са от развъдник, ако пък за някои рибата е скъпа има суплементи които могат да вземат с омега 3, зехтин студено пресован, чесан... тва са неща които по принцип трябва да се ядат за да не ви гонят болести.. много зависи и от кръвната група, аз съм О+ примерно на мен не ми се отразява добре въглехидратите като ориз и пълнозърнест хляб... има книга: хранене според кръвната група, ако някой има интерес нека я погледне...
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цитруси, пaчa и пилешка супа! Трябва да подсилите съединителната си тъкан!
2
0
 
11
 
! Отговори
Помага преди 2 години
Спирането на ТВ.Като видя Кунчовците,Шилетата и Витановците веднага изключвам!
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
каква риба ви гони бе, тя е по 25лв/кг, 150 грама някаква замразена е по 10лв в Лидл. В рестораните порцията е по 30 лв. Не мерси.