Добре ли ще е или не всички да се заразим с коронавирус?

Дори ваксинираните не са напълно защитени от опасната болест
8 яну 2022 07:36, Елка Василева
106
Добре ли ще е или не всички да се заразим с коронавирус?
Снимка: архив, БГНЕС

В дискусията за COVID-19 все по-често се обсъжда дали не е по-добре инфекцията да проникне масово, така че всички да преболедуват и да придобият естествен имунитет. Но това не е добра идея. Ето защо, пише Дойче веле.

В дискусията за COVID-19 в Германия все по-често се говори за това дали не е добре инфекцията да проникне масово, така че всички да преболедуват и да придобият естествен имунитет. Този въпрос стана особено актуален, откакто вариантът Омикрон започна да се разпространява изключително бързо.

Още по темата

"Това не може да бъде добра опция"

Тобиас Курт, директор на Института по публично здравеопазване към берлинската клиника "Шарите" и професор по епидемиология и публично здравеопазване, смята, че допускането на масово заразяване с вируса би било ужасяващо. "Този въпрос по същество се отнася до създаването на базисен имунитет у населението", добавя той.

Решаващият въпрос в случая гласи: след като сега се заразяват все повече хора с коронавирус, не бихме ли могли да се надяваме, че някой ден всеки ще е прекарал болестта и населението ще придобие имунитет? С други думи - не е ли по-добре просто спокойно да изчакваме и да видим какво ще се случи?

Не, това със сигурност не е никак добро решение, отвръща германският министър на здравеопазването Карл Лаутербах, който е епидемиолог. "Масовото заразяване не може да бъде добра опция", каза той в интервю за телевизия n-tv и обясни: "Дори и Омикрон да не предизвиква толкова тежки форми на болестта, колкото мутацията Делта, все пак ще има твърде много хора, у които COVID-19 ще предизвика трайни увреждания".

Т.нар. базисен или "стаден" имунитет, който според Тобиас Курт би следвало да е в центъра на вниманието, възниква тогава, когато имунната система на голяма част от хората е в състояние да се противопоставя ефективно на вируса - не само след прекарана инфекция, а и благодарение на имунизации. "Решаващото в случая е да се активизира имунната система или чрез контакт с вируса SARS-CoV-2, или чрез ваксина", обяснява експертът. "Надяваме се, че някой ден ще има достатъчно голям брой хора, които са имали такъв контакт, така че да не се стига повече до тежки форми на COVID-19 и да няма прекалено много хора, които са болни по едно и също време."

С отслабването на пандемичните вълни актуалната пандемия от SARS-CoV-2 постепенно ще стане ендемична, т.е. ще започне да прилича на сезонния грип, без да води до срив на общественото здравеопазване.

Трудно е да се каже кога точно ще се стигне до подобен момент, тъй като имунният отговор срещу COVID-19 не е стабилен. Хора, които са прекарали болестта и са оздравели, могат отново да се заразят. Същото се отнася и до ваксинираните - това се дължи най-вече на факта, че постоянно се появяват нови варианти на вируса.

За щастие имунната система до известна степен "помни" предишния си контакт с вируса и реагира, с което предотвратява ново тежко протичане на болестта.

"Контактът с някой от новите вирусни варианти прилича на контакт с човек, който говори диалектна форма на същия език. Ако аз говоря книжовен немски, а другият човек - баварски диалект, ще можем да разговаряме, макар и да не се разбираме напълно", обяснява Тобиас Курт.

Но за да реагира имунната система на подобен "диалект" и да ни предпази от по-тежка форма на COVID-19, тя би трябвало преди това да е влизала в контакт с вируса или с ваксина. По данни на института "Роберт Кох" над 15% от пълнолетното население на Германия все още не са ваксинирани нито веднъж. В някои федерални провинции техният дял е дори над 25%.

Масовото заразяване е опасно за всички?

Въпросните хора ще се окажат изложени на извънредно голям риск, ако се стигне до масово заразяване. Тогава би имало и невероятно голям брой хора, които ще се разболеят. Този сценарий е напълно реалистичен, като се има предвид колко силно заразен е вариантът Омикрон, предупреждава Курт.

Масовото проникване на вируса би било твърде рисковано и за децата и младежите. В Германия например сред младежите между 12 и 17 години има близо 40%, които изобщо не са ваксинирани. В тази възрастова група, както и сред по-малките деца, COVID-19 протича обикновено по-леко и без тежки симптоми. Експертите обаче предупреждават, че засега няма много сведения за възможните дълготрайни щети, които болестта нанася на организма. Точно поради това и младите би трябвало да бъдат защитени от евентуално заболяване.

"Дори ваксинираните не са напълно защитени от опасната болест", предупреждава Тобиас Курт. Онези, които са ваксинирани или са преболедували, също могат да се разболеят тежко, макар и доста по-рядко. Да се допуска съзнателно възможността за масово заразяване би означавало да се играе на руска рулетка. Подобен риск би бил неоправдано висок", казва епидемиологът.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
2
 
2
 
! Отговори
Петка преди 2 години
Тавариш зелен чорап Чапаев, напълно съм съгласен. Много по-добре е да си идеш от съсирек в артериите, възпаление на сърдечния мускул или свободно плуващи тромби до мозъка, плюс това и ковид мой да искараш кът бонус. Ко му плащаш?
80
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сутрин си пускам тв, за да възпроизвежда някакъв шум . Просто като фон. Но оня ден нещеш ли се заслушах и първите тържествени слова с които ме посрещнаха:"Ковид, пандемия, ваксина". Закусих и пак "Вирус, пандемия, ваксина". Взех си душ и пак "вирус, пандемия ваксина". И когато изключих телевизора, ме изпратиха с "Вирус, пандемия, ваксина". Да живей!
79
1
 
6
 
! Отговори
Аноним преди 2 години
Стига сте ни пробутвали материали от платената и л***ж***вна медия Дойче Веле. Там истини няма! Само чиста пропаганд@!
78
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде стига с тоя ковид вече бе! 95% от новините са само за ковид. Вече две години предъвквате едни и същи теми. Темата за общия имунитет започна през лятото на 2020 г., все още предъвквате едни и същи глупости и накрая не казвате нищо. Аман от "журналистика" и простотии.
77
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До НЕГЛАСУВАЩ Ей, статистика! Поне се информирай, че починалите, които са набодени с първа игла, също ги пишат починали "неваксинирани"! Само дето пропускат да посочат дали нещастните хорица не са починали вследствие на поставената им първа доза, а напротив - за статистиката пишат, че са починали с Ковид-19, без да са ваксинирани.
76
0
 
6
 
! Отговори
ссс преди 2 години
До ЧАПАЕВСамо за сведение: Тоя дето влезе в парламента благодарение на тук списващите антиваксери, и който зове за бунтове Е ВАКСИНИРАН НЕГОДНИКА!
75
1
 
2
 
! Отговори
ЧАПАЕВ преди 2 години
ПО-ДОБРЕ Е ДА ГО ИСКАРАШ КОВИДА НЯКОЛКО ПЪТИ И ДА СИ ЗАГУБИШ АКЪЛА, ПАМЕТТА, ЗРЕНИЕТО И ОБОНЯНИЕТО, ДА МИНЕШ НА ПАМПЕРСИ И ДА ДА СЕ СНИМАШ ОТ НЯКОЕ ДИВАНЧЕ, КАТО ШЕФА НА ИТН, ОТКОЛКОТО ДА СЕ ВАКСИНИРАШ!
74
0
 
4
 
! Отговори
НЕГЛАСУВАЩ преди 2 години
ЧУДЯ СЕ ДАЛИ ДА СЕ ВАКСИНИРАМ? 90 НЕВАКСИНИРАНИ УМРЕЛИ И 6 ВАКСИНИРАНИ? НЯМА ДА СЕ ВАКСИНИРАМ ДА ВИДЯ ДАЛИ ЩЕ УМРА! АКО УМРА ИЛ ЗАГИНА НЕМОЙ ДА МЕ ЖАЛИТЕЕЕ...
73
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това в момента се случва. Всеки ден имат стотици хиляди заразени, което значи, че всички ще се заразят в следващите месеци. Което пък доказва, че "мерките" нищо не спират. И всичко е една измама.
72
3
 
6
 
! Отговори
Петър преди 2 години
Малко преди Коледа се чух с едни познати от от голям град (не София). Четири поколения - малко детенце и родители, татко, мама, баба, дядо. Дядото над 75 години се разболява и го приемат в болница. Техните резултати обаче са отрицателни и "дохтурите" почват да ги убеждават "Абе хубаво е за всеки случай и вас да ви приемем в болница... пък и болнични ще получите". "Ами... добре". При младия татко в стаята всички се оказват като него - смеят се и казват "Ами да подишаме малко кислород... ха ха".
71
1
 
2
 
! Отговори
УмницитеНаМама преди 2 години
Много баби, хилаво бебе!
70
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди няколко дни една луда майка обясняваше по телевиидидиотията как си наваксинирала децата. Това трябваше да е някаква поучителна сказка за назидание на всички, които нямат намерение да експериментират върху децата си. И, о! каква изненада-в ефир цъфна Витанов и почна да я хвали тази нещастница. Чудя се как само не изръкопляска от възторг.
69
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За две години всички сме минали Короната, само докторите имат сметка да лъжат, за да усвояват пътеки.
68
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е за 2 години , има ли още някой който да не го е изкарал. Аз имах хрема 2019, 2020 и 2021, горе -долу по едно и също време. Октомври- декември.
67
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това и в най-смелите мечти е невъзможно да стане, най-вече поради скромната причина, че повечето го изкарахме. Насила ли ще ни заразявате, сега?
66
10
 
5
 
! Отговори
КАКВО ДА СРАВНЯВАМ преди 2 години
ТРИ ПЪТИ СЕ ВАКСИНИРАХ, ЕДВА УСЕТИХ НЕЩО ПЪРВИЯ ДЕН НА ТРЕТОТО УБОЖДАНЕ. ЩЕ СЕ ВАКСИНИРАМ ОЩЕ ТРИ ПЪТИ АКО ТРЯБВА, ЗАЩОТО АКО СЕ ЗАРАЗЯВАМ ТРИ ПЪТИ НЕ ЗНАМ ДАЛИ ЩЕ ГО ПРЕКАРВАМ ЗАРАЗЯВАНЕТО ПО ПРИЯТНО, С ТРЪБА В ГЪРЛОТО И С 6 АНТИБИОТИКА, С ГЛАВОБОЛКИ, УМОРА, СЛАБОУМИЕ... .
65
0
 
11
 
! Отговори
Гогич преди 2 години
Изключително много глупости и противоречия в една статия - или превода е сбъркан, или МАНИПУЛАЦИЯТА продължава с пълна сила ;) А и притеснението за липса на инфо за"дълготраен ефект" от вируса е цинично - то и за ваксите няма данни за дълготраен ефект, *** не им е проблем.
64
0
 
11
 
! Отговори
Ти да видиш! преди 2 години
Масовото заразяване е опасно за всички? ===> А най-опасно ще стани за тези, които сега ни карат да се бодем!
63
0
 
19
 
! Отговори
ВСЕЗНАЙКОВЦИ преди 2 години
Нама смисъл да се дискутира нещо, което не зависи от нас. Със или без ваксина ВСИКИ ще изкараме ковида по няколко пъти, докато изградим добър клетъчен имунитет. А до тогава нека живота просто да си върви и да бъдем СПОКОЙНИ! И да оставим всезнайковците да си го дискутират колкото су щат.
62
1
 
12
 
! Отговори
ми преди 2 години
нямате избор , колко *** да ви го обясняват, ни маски ни заключванки ни ваксини помагат. Не виждате ли?