Проф. Христова: До дни обявяваме противоепидемичните мерки

Смъртността при Омикрон и BA.5 е по-ниска спрямо предишните вълни
12 юли 2022 12:01, Петя Славова
185

До ден-два здравното министерство ще обяви новите противоепидемични мерки заради скока на нови случаи на коронавирус.

"Много важно е сега да ограничим разпространението. Поне носенето на маските нека да бъде задължително навсякъде на обществени места", заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова в студиото на "България сутрин".

Тя подчерта, че е важно мерките да бъдат превантивно взети, тъй като очакваме значително повишаване на случаите. Все още в Източна Европа сме с ниско разпространение на заболяването, но по думите ѝ подвариантът BA.5 много бързо се разпространява и всеки заразява много повече хора.

"Очакваме в пъти да се повиши заболеваемостта. Бързо ще стигнем до пика, а след това очакваме по-бавно да намаляват случаите. Пикът вероятно ще е свързан с пълното доминираме на BA.5. Интензивно се работи по секвениране в НЦЗПБ. Новата вълна е свързана с BA.5. Където е стъпил BA.5, започва да измества останалите", обясни проф. Христова пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата

Като процентно отношение смъртността при Омикрон и BA.5 е по-ниска спрямо предишните вълни. Освен това вече имаме изграден имунитет и успяваме да се преборим с вируса още на входната врата - 30% ваксинирано население и голяма част преболедували, някои - безсимптомно, стана ясно още от думите на госта.

Главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев поиска Здравната каса да върне безплатните PCR тестове заради новата COVID вълна.

"Абсолютно подкрепям. Това е много важен момент за изясняване на скритата заболеваемост. По-широки изследвания ни трябват. Сега е моментът - в началото на надигащата се вълна. Наши проучвания върху здравен персонал показаха, че около 30% от персонала вече има прекарана инфекция. Хора, които не знаят да са боледували и тогава не са били ваксинирани. Сега процентът вероятно е 70-80", коментира проф. Христова.

Тя изтъкна, че най-важната стъпка в превенцията е ваксинирането. Но добави, че при променящия се вирус 6 месеца е максимумът, в който може да разчитаме на надеждна защита от ваксина.

"Виждам активизиране на процеса по поставяне на втора бустерна доза. Сега е моментът за ваксиниране, защото ни трябват поне 2 седмици, за да бъдем защитени", отбеляза директорът на НЦЗПБ.

Правят се изследвания за маймунска шарка, но няма нови потвърдени случаи у нас. Не са съмнителни проби, а по-скоро проби за изключване.

"Не трябва да се отпускаме. Не могат много хора да се заразят, уточнени са рисковите категории. С повече здравна просвета може тези случаи да се ограничат. Протича леко и според индивидуалния имунитет. При по-младите хора го няма имунитета от вариолата", разясни проф. Христова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Направите ли го преди избори всички ще гласуват за Възраждане. Янев с хора като Софиянски ще е последен в листите!
163
1
 
5
 
! Отговори
Аре нема нужда преди 1 година
Вече ше ни фанетезадедовия.Парите от ЕС за пандемията Кирчо и Кокорчо ги откраднаха с некви офшорки дето затеа милярди щели да правят некви батерии дето на никой не му трябват(оти са стар модел ) ,а и няма суровини за тех.Нале теа пари са за бизнеса и народа ,а не за офшорна фирма дето никой нея е виждал и чувал.... Всички пари за пандемията от ЕС отидоха в една две фирми от офшорни зони-нема данаци- нема проследяване -нема съд...
162
1
 
8
 
! Отговори
православен патриот преди 1 година
Трябва по по групи да се организираме и да влизаме без маски в транспорта ...ако ще да викатт и полиции , и милиции... ще водим Борба !!!! Това да се знае !!!!!!!!
161
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
кой ти каза да обявяваш и колко?
160
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сетих се да питам, защо украинците ковида не ги лови? Геннен дефект или някакво преимущество от биолабораториите имат?
159
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Давайте я по често, заедно със симпатичното бабче Аргирова и оная другата от междузвездни войни, за да може Възраждане да спечели с абсолютно мнозинство! Напред!
158
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На русофилите това ще им дойде в повече :)))) А спомняте ли си опорката, че Путин бил направил Ковид да изчезне? :))))) Така става, като лъжеш за причините на едно или друго събитие, както антиваксърчетата, които решиха тогава да се правят на остроумни. :))))
157
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ковид не съществува. Казваме му грип от 100 години.
156
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тия пак изпълзяват,само Възраждане иначе ни чакат тия с игли и маски техната леля
155
3
 
41
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Напъхайте си вируса заедно с "ваксините" отзад.
154
3
 
37
 
! Отговори
аман преди 1 година
Прокуратурата трябва да се самосезира заради такива лъжци като горната, като кака Радка, като Пурко от Берн, които 1. всяват паника, 2. фабрикуват "случаи" чрез фалшиви "тестове", 3. етикетират част от населението като "антиваксърско", и провокират агресия срещу него, 4. настояват да се носят маски, които причиняват дихателни и кожни проблеми, 5. настояват населението да се подлага на експериментална генна терапия през няколко месеца, с което подлагат на риск имунната система на хората.
153
3
 
9
 
! Отговори
До 153 преди 1 година
По-добре един волски у..ййййй!
152
6
 
39
 
! Отговори
славянин преди 1 година
Пълен бойкот не подновения медицински терор, всеки който си сложе *** на лицето трябва да яде бой!
151
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой не ви вярва колкото и да пишете вълни мълни шарки ..
150
5
 
8
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 1 година
....poglednete gi na kakvo rastoianie sa se kordisali .....mamitsata vi alchna i prosta ...ne se naiadohte ...ne se nagrabihte !!! Medicinski fashizam !!! Intenzivni se raboti samo po promivane na mozacite na horata !!! Vie reshihte ,che vseki grip shte izdevatelstvate be ...mamitsata vi gnusna !!! Dokato ne uvisnete po stalbovete vie niama da miriasate !!! Nikakvi lekari ne ste !!! Ubiici ste vie !!!
149
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
+30 градуса каква пандемия какъв вирус? Само БУНТ срещу измислената ви "пландемия"
148
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Витанов пък изчисли че всичко е нормално с вирусът у нас. Вземете се разберете как да лъжете.
147
5
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не слагайте тези парцали. Пълен бойкот на всички мерки. Тези изверги трябва да бъдат осъдени.
146
3
 
46
 
! Отговори
тралала преди 1 година
Тая кукувица сериозно ли ще въвежда маски посред лято? Ей сега ще си лепна ***-бациларник, да не мога да дишам, да ми се изпоти цялото лице, да се обрина, и да вдишвам коктейл от бактерии и власинки, за да се "предпазя" от ковид. ***.и.
145
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не направиха ли достатъчно пари СЗО? Защо стресират така хората? Каква е целта?