Кой е истински българин?

Умеещите отиват там, където има чуващи
25 юни 2016 13:32, Екип на Dnes.bg
157
Кой е истински българин?
Христо Явашев. Снимка: Reuters

“Кое е това момче? Ицето ли? Аааа, аз го познавам още от дете, как… беряхме череши от двора на леля Мария. Добро момче, истински българин…” И така. Започват едни разкази и преразкази за големия на деня - Христо Явашев - Кристо.

Много ме ядоса фактът, че той стана “българин” след като всички световни медии го сложиха на първа страница. Преди това си беше низвергнат емигрант, от ония, които бягат от България за пари, пък ние си седим тук и мизерстваме, но достойно, защото сме патриоти. Но голям българин е той, нищо че в Уикипедия пише, че е американски скулптор и художник от български произход - пусто тези американци, първо Джон Атанасов ни взеха, сега и Христо.

Преди време за същия този Джон Атанасов, за когото се бием в гърдите как е създал първия компютър, слушах интервю с негова роднина. Как посетил с. Бояджик, Ямболско, с невероятна охота, как бил станал почетен гражданин на гр. Ямбол. Колко си обичал България! За него, апропо, Уикипедия също казва, че е американец. Успокояваме се като си казваме, че е с български корени, а тя кръвта вода не става. Нашенец си е момчето, така да знаете. Ако не беше създал първия компютър обаче, въобще нямаше да му се ровим в родословното дърво дали, аджеба, има нещо българско у него.

Добре де, ами Дилма Русев? Тази Уикипедия хич не ги разбира нещата - там пък пише, че Дилмето била бразилски икономист и политик? Аааа, да ги нямаме такива. Наше момиче си е, ей, те вярно, че в Габрово са шегобийци, но тая шега не ми харесва. Все пак е първата жена президент на Бразилия, няма как да е друга, освен българка!

И така мога да продължа да изреждам още куп имена като Силви Вартан, Филип Киркоров, Рита Уилсън, Нина Добрев и за мое учудване - сложили сме ръка и на турския певец Таркан. Нищо, че е роден в Германия, бил е потомък на наши мохамедани от Родопите, изселили се в Турция. Явно обаче историята си казва думата и някак си не се бием в гърдите така силно, че турски изпълнител е наш човек, предвид разни 5-вековни “присъствия”.

Смешни хора сме, ей! Прогонихме си талантите в чужбина, разбягаха се като клети странници по света, само защото вярват в това, което правят. А ние, ние в какво вярваме? Щеше ли Христо да е Кристо, ако след Художествената академия си беше останал тук? С парите за култура, отделени от министерството, сигурно най-голямото му постижение щеше да е понтон от боклуци на Перловската река. И щеше едва да крета с пенсия от 180 лв. Защото идеите му са прекалено смели. Прекалено дръзки. Повече от това, което който и да е било министър на културата би могъл да приеме.

Щеше ли Дилма Русев да бъде президент на Бразилия, ако баща й си беше останал в Габрово? Ами! Най-много заместник-кмет щеше да стане и най-голямото й постижение щеше да бъде одобрен проект по програмата за развитието на селските райони.

Джон Атанасов пък щеше да сглобява нелегално тамагочита на някоя мансарда, защото кога БКП ще ти даде такава свобода да твориш бъдещето на света с жички и ток.

И така… велики българи! Тъжното е, че са велики, но отдавна не са българи. Защото са строшили оковите на робството - национално и ментално. За тях няма държави - те са граждани на света. А ние все по-често ще се ровим в родословието на именити хора, постигащи успехи, с тайната надежда, че има нещо българско у тях. И ще свикнем. Защото умеещите отиват там, където има чуващи. А тук - глас в пустиня…

Ирина Белчева

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
4
 
0
 
! Отговори
112 преди 7 години
истинските българи ще са след време българомохамеданите т.е. както казват те- ние сме от новите, а франгаджиите - са от старите. нищо лошо де, защото умеещите отиват там, където има чуващи. А тук - глас в пустиня ... от мустафа на малин ... без партия и без национализъм хахаха Честито и Весели Коледни и Новогодишни Празници! Петър Стоянов от село близо до Петково, Смолянско хахаха На великден раздават-едно яйце и парче баклава...А дали ще си отидат по селата. Нема как да стане. Парата е у тях.
103
6
 
13
 
! Отговори
razgradski pop преди 7 години
хубава статия...
102
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Шопе, ако в родната ти София нямаше имигранти, щяхте да се съешавате само роднини и вашият град отдавна щеше да е загинал от генетични мутации.
101
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Велики българи вече няма, защото за да станеш велик трябва да напуснеш България и да отидеш в цивилизована страна, където да живееш и се развиваш достойно... като цивилизоват човек. Тук останаха само великите патриоти, които обичат майчицата си БГ, но мразят съгражданите си!
100
6
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
всички ще се осъзнаят след 10тина години когато си тръгнат и малкото останали образовани хора от България и шефове започнат да стават лекообразовани роми. Аз лично ще хвърля усилията си да съм поредния емигрант, който упреквате, а някой дали Ви чува?
99
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Тъжното е, че са велики, но отдавна не са българи."---------------------------------Радостното е, че великите българи са БЪЛГАРИ, независимо дали са в България или чужбина!
98
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изключително посредствена статия - толкова много алогичност само в няколко абзаца...
97
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пълна простотия е тази "дописка"...Все едно млада комсомолка громи гнилия Запад, само дето сега сюжетъл е малко обърнат.Т.нар."Кристо" не е никакъв българин, понеже никога дори не е споменавал този факт пред когото и да е по света, а пред български журналисти публично се е отричал от страната си. За "таланта" му няма да споря. Успех и известност не са еквивалентни на талант. Пък и не е толкова известен.Има и други подобни. Цветан Тодоров, Юлия Кръстева, ... Но хайде, дотук.
96
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз също живея в чужбина от години, но за разлика от този набеден творец се гордея, че съм българин. И това няма да се промени никога. А този сам се отрича от това, дори се срамува. Ще ме извините господа журналисти, но и 20 статии да напишете, за да ни убеждавате колко е велик този, няма да промените нагласата ни за него.
95
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ШопТака е, както казваш, но всичко се е правило с цел бъдеща емиграция, всичко е било заложено и в плановете и в пленумите на Компартията, иначе защо строиха като обезумели и на полето при отровните гъби и на хората бутнаха къщите.Няма друга логика.--Лозунгите за светлото бъдеще стояха до скоро по учреждения и училища.А сега се питат - накъде.Еми има един път - болницата и другото да не му казвам името.
94
3
 
1
 
! Отговори
Атлас преди 7 години
До Оният дето избяга !!Ооооооооооооо,човечееееее-много си зле брат.Пожелавам ти да поумнееш.П.П.-Накъдето си тръгнал-оттам съм се върнал отдавна.
93
14
 
7
 
! Отговори
Оният дето избяга !! преди 7 години
''Момче, не си разбрал най-важното. Ние, дето бягаме от България, не бягаме от бай Тошо. Бягаме от вас, дето оставате в нея Изглеждаш свестен момък. Дано го разбереш по-бързо, че да се спасиш и ти''.
92
8
 
13
 
! Отговори
КОЙ Е БЪЛГАРИН? преди 7 години
Ако сте истински българи, ще напуснете София и ще се върнете в родните си села и паланки, за да възродите селското стопанство.---София в частност стана жертва на миграционната вълна от цяла България, бутнаха хиляди къщи старо строителство. Построиха никому ненужни огромни високи блокове, младите хора започнаха да скачат от балконите и да се самоубиват.Софиянци се принудиха да емигрират, а тук вилнеят някакви групировки, в провинцията някои си прокараха реките в домовете и изсекоха горите
91
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А тук - глас в пустиня
90
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тиквун-селянин
89
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този който не е ***!
88
7
 
14
 
! Отговори
Ааааа преди 7 години
Особено манипулативна статия. В този случай НЕ МОЖЕ ДА СЕ ОПРЕКНЕ ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД , А КОНКРЕТНО ИВАН ДРАГАН ПЕТКАН примерно СА ПРОПЪДИЛИ ВЕЛИКИЯ ЗА ЗАПАДНАТА ПРЕСА КРИС(К)ТО. Това си ечисто и просто НАБЕЖДАВАНЕ НА ГРУПА ХОРА ПО ЕТНИЧЕСКИ ПРИНЦИП ( споменава се етническа група българи ) и с изключително циничен за обществото ЕЗИК НА ОМРАЗАТА се ЗАКЛЕЙМВА ЦЯЛА ЕТНИЧЕСКА ГРУПА
87
3
 
6
 
! Отговори
Аааааа преди 7 години
Особено манипулативна статия. В този случай НЕ МОЖЕ ДА СЕ ОПРЕКНЕ ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД , А КОНКРЕТНО ИВАН ДРАГАН ПЕТКАН примерно СА ПРОПЪДИЛИ ВЕЛИКИЯ ЗА ЗАПАДНАТА ПРЕСА КРИС(К)ТО. Това си ечисто и просто НАБЕЖДАВАНЕ НА ГРУПА ХОРА ПО ЕТНИЧЕСКИ ПРИНЦИП ( споменава се етническа група българи ) и с изключително циничен за обществото ЕЗИК НА ОМРАЗАТА се ЗАКЛЕЙМВА ЦЯЛА ЕТНИЧЕСКА ГРУПА.
86
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре, де - кой е истинският българин, все пак - по подразбиране са Кристо и авторката, само дето не мога да разбера кака така един истински българин, като Супер-Кристо, държи винаги да се дистанцира от България и българите, интервютата си за български медии дава на английски или френски...Авторката, от своя страна, страда от обилни пристъпи на слюноотделяне, та съм пак леко смутен - така ли е при истинските българи, или?
85
18
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Който е Българин, да живее тука, в България.Останалите да мият чинии и да сменят памперси.Може и да са горди с това,тяхна си работа.

Спонсорирани публикации