Наздраве, бираджии! Хмелът в пивото пази черния дроб

Учени ще проверяват дали ефектът от алкохола се запазва
12 окт 2016 17:45, Красимир Ангелов
9
Наздраве, бираджии! Хмелът в пивото пази черния дроб
Снимка: Reuters

Хмелът в бирата не само обогатява вкуса й, но и намалява вредата от алкохола върху черния дроб, сочат резултатите от германско изследване, публикувано от БТА.

Учени от университета "Фридрих Шилер" в Йена дали на мишки обикновена бира с хмел, специална бира без хмел или етанол. След 12 часа първата група имала по-малко натрупване на токсини в черния дроб от животните, получили етанол. Мишките, които пили бира без хмел, имали същото ниво на мазнини в черния дроб, като в групата на етанол.

Резултатите обясняват защо концентрираният алкохол по-често предизвиква смъртоносно заболяване на черния дроб от бирата.

Хмелът се добавя в бирата за вкус и като консервант. Според резултатите от германското изследване той намалява и образуването на съединенията, наречени реактивни кислородни видове, или свободни радикали, които могат да увредят клетките на черния дроб.

Учените все пак отчитат, че са необходими допълнителни изследвания, които да проверят дали ефектът се запазва и за по-дълъг период.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: алкохолхмелбира
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бирата дига естрогена и прави мъжете пухкави и с цици с ханш и женствени
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Една единствена хубава бира имаше тука у наше село - будвайзер - и нея спряха да зареждат, плебса пие бира в пластмасови шишета. Останаха леффе-то и ердингер, крафт също се намира трудно.
5
0
 
3
 
! Отговори
El tikvunes преди 7 години
В бг бирата няма хмел. Спокойно пийте
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Наздраве
3
1
 
10
 
! Отговори
СН преди 7 години
Мислех че бирата е единственото ни останало натурално нещо но след като разбрах че слагат вредния оцветител Е150, разни ензими които не е доказано как действат на тялото дали са вредни или не, я спрях. Ензимите ги слагали с цел подобряване на качеството на бирата при варене ако съставките са с ниско качество иначе как си представяте тонове бира да иде на ***. Помагали и за по-бързо ставане на бирата иначе как ще се задоволи лятното и търсене. Варенето и траело около 40 дена.
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Краси, какво е това "етанол" - да не е това дето го има и в домашната ракия. :):)Защо не пишете просто "чист спирт", както си го знаем ние, потребителите?
1
0
 
12
 
! Отговори
Берлин преди 7 години
Добри новини за човек, изпиващ между 700 и 1000 литра бира годишно.