Броколите да умрат! Защо децата не ги обичат?

Учените обясняват: Зелените храни били по-непредпочитани
15 ное 2016 12:22,
12
Броколите да умрат! Защо децата не ги обичат?
Снимка: архив Reuters

"Махни тези броколи от очите ми!". Сигурно стотици майки са чували тази фраза от намръщени малчугани, които отказват да изядат иначе здравословното блюдо.

Сега екип италиански учени реши да разгадае защо децата не обичат броколи. И отговорът се оказа доста... странен.

Човешкият мозък оценява калоричността и апетитността на храната по цвета, като възприема червеното за по-вкусно, а зеленото за непривлекателно. Затова децата не обичат зелените храни, твърдят италиански учени, цитирани от в. "Дейли мейл".

Цветът ни насочва дали да ядем нещо, защото храната се възприема първо с очите. Хората естествено предпочитат да избират червени храни като месото пред зелени като броколите.

"Според някои теории, зрителната ни система е еволюирала, за да идентифицира лесно по-хранителните плодове и зеленчуци от околната зеленина", казва Рафаела Румиати, професор по когнитивни невронауки и координатор на изследването от Международния институт за авангардни изследвания в Триест.

"Ние сме визуални същества, за разлика от животни като кучетата, които разчитат повече на обонянието - продължи тя. "Особено ефикасно разграничаваме червеното от зеленото".

Колкото по-червена е една храна в непреработен вид, токова по-вероятно е тя да е богата на калории. Зелените храни обикновено са диетични. Това е вярно и за обработените храни, макар и цветът там да губи ефективността си като индикатор за калории. Инстинктивно обаче хората продължават да търсят червено и в готвената храна.

Предпочитането на червено пред зелено не се наблюдава при други предмети освен храната. Учените са работили с няколко доброволци, които са оценявали различни храни по снимки, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ГЛУПОСТИХахахах. Станало ти е лошо?!! Ами те брокулите са много полезни но то от раз не става! Добре че не си ипънал краката! Пробвай за начало броколи на стим с сол и олио и стопен кашкавал от горе с чашка ракия. Така ще ти хареса че за красавица и домат няма да се сетиш....
11
0
 
1
 
! Отговори
ГЛУПОСТИ преди 7 години
Този Професор да си върне Дипломата .И второ броколите са напълно безполезни и безвкусни .Защо децата обичат краставици и ябълки ? Пак са зелени .И малко шега - вчера реших да откажа алкохола и да се храня здравословно , взех си натурален сок , броколи и ябълки +овесени ядки . След яденето на всичко това ми стана лошо .
10
2
 
0
 
! Отговори
inniskilling преди 7 години
Vwpros: star vic (cheren humor): kakvo e obshtoto mejdu brokolite i analniya s*x? Otgovor: Kolkoto i maslo da slagash, decata ne gi obichat...
9
5
 
6
 
! Отговори
flink преди 7 години
Децата не ядат броколи не защото са зелени, а защото са гадни. Както каза колегата от номер 4 - докарват на пръдня. Та затова не ги ядат и то не само децата. Това е един супер гаден зеленчук, който незнам кой и защо го отглежда.
8
4
 
12
 
! Отговори
Аз преди 7 години
Повечето хора просто не знаят как да ги приготвят и те стават блудкави.
7
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Въпреки че съм дългогодишна вегетарианка и аз ги мразя. Нито са незаменими ( няма нищо незаменимо), нито са вкусни на повечето хора, няма смисъл да се насилваме да ги ядем.
6
0
 
6
 
! Отговори
до 3 преди 7 години
,,тааааа......какъв беше смисълът на статията?''Смисълът на статията е в това ,че учените ,,откриват'' разни работи
5
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не знам децата да отказват марули или краставици, така че не е от цвета.А броколите трябва да се забранят!
4
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако бяхме като кучетата, пак нямаше да ги харесваме. Миришат на сочна пръдня.
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тааааа......какъв беше смисълът на статията?
2
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Броколито си е супер - да го яде на който му е вкусно. Наздраве!
1
4
 
19
 
! Отговори
Моряк и половина преди 7 години
И аз ги мразя! А това с цветовете не е вярно! Обожавам зелена салата!