Слаб пол ли? Жените са по-издръжливи от мъжете

Дамите се изморяват по-малко заради естествени мускулни натоварвания
Обновена: 27 авг 2017 14:44 | 27 авг 2017 14:22, Красимир Ангелов
50
Слаб пол ли? Жените са по-издръжливи от мъжете
Снимка: Reuters

Ново научно изследване установи, че жените са по-издръжливи от мъжете и могат да ги побеждават в изтощителни многодневни маратони, съобщава "Дейли мейл".

Според проучването на проф. Брайън Долтън от университета в Британска Колумбия, мъжете губят 15 процента повече мускулна сила от дамите, след като повторят едно упражнение 200 пъти.

Преди години се считаше, че представителките на нежния пол са прекалено крехки, за да участват в изтощителни спортни прояви, каквито са например маратоните.

Първата дама е била допусната да участва в Бостънския маратон едва през 1967 година, а на олимпийски маратони жените са включени едва през 1984 година. Дотогава се е считало, че дългите бягания са опасни за живота им, действат зле на пола им и отнемат от тяхната женственост, съобщава БТА.

Но днес тези предубеждения са оборени от най-новите постижения на спортистките. Миналата година американската колоездачка Лейл Уилкокс победи и мъже, и жени на състезанието ТрансАм, дълго цели 6920 километра от щатите Орегон до Вирджиния. Тя премина дистанцията за 18 дни и всички мъже останаха зад нея.

Дами спечелиха и пет американски супермаратона , като 42-годишната Карълайн Болър постави рекорд на 80-километровата дистанция на състезанието Бразос Бенд в Тексас.

Според проф. Долтън дамите по-малко се изморяват вследствие на естествени мускулни натоварвания в сравнение с мъжете. По принцип мачовците са по-бързи и по-силни, но за сметка на това много по-бързо губят енергията си. В тестовете на канадския екип взели участие девет жени и осем мъже, които били свързани към специални апарати, които записвали техните показатели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още по темата: мъжемаратонжени
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
1
 
! Отговори
Петя преди 6 години
Защо се засягат всички на тема кой е по-силния пол? Има ли значение в наше време? Ако физическата сила определяше кой е по-доминиращ то животните щяха да са на върха на пирамидата. Мен въобще не ме вълнува , че не съм силна физически колкото един мъж, а и нямам желание да бъда толкова силна. Интелигентността определя всичко, затова доминираме на животните. Нека този дето вдига цял ден чували се хвали, ама какво от това
39
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
GLUPOSTI Muja e po silniq vyv vsi4ko
38
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко се обяснава с месечния им цикъл. По време на месечния цикъл се отделят допамини, ендорфини и всякакви обезболяващи хормони... Така жените свикват на болка.
37
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко се обяснава с месечния им цикъл. По време на месечния цикъл се отделят допамини, ендорфини и всякакви обезболяващи хормони... Така жените свикват на болка.
36
5
 
4
 
! Отговори
Незнайко преди 6 години
За спортовете не знам, но вече е доказано че жените пилоти на самолети, в това число на бойни изтребители, както и жените астронавти са по-добре пригодени за условията на атмосферата, стратосферата и Космоса отколкото мъжете.Жените издържат по-добре натоварванията при ускорения от няколко пъти земното g.
35
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мъжете са бензинови двигатели а жените дизелови. Това е най краткото обобщение.
34
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жени с повече тестостерон от мъже - виждали сме.
33
5
 
5
 
! Отговори
Поп Грую преди 6 години
Сто процента женските са излъгали по някакъв начин или са прелъстили някой човек от екипа...
32
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Направо да спрат разделението на полове във всички спортове! Само дето на следващата олимпиада ще са 99% мъже...
31
0
 
1
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Василев, напоследък все по-често съм съгласен с изказванията ти....
30
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
абе то и лъвиците от прайда ловуват, докато мъжките си лежат, обаче има ли убита плачка, главният тупва с *** и всички го изчакват да се нахрани и чак тогава женските имат право да приближат остатъците.
29
1
 
19
 
! Отговори
хммм преди 6 години
третополовите издържат най-много бе днесбг, пишете една статия и за тях, сега е модерно
28
1
 
6
 
! Отговори
хех преди 6 години
Сега се мъчат и траверите да ги вкарат в спорта. Естествено в женските спортове траверсите са почти винаги първенци. До там са стигнали с такива *проучвания* правени в канада и сащ. Внимавайте чии новини четете и преписвате за истина.
27
0
 
7
 
! Отговори
пфу преди 6 години
Стига сте писали тук американска/канадска прогпанда. По-зле от канадците няма.
26
1
 
10
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
31 е изчерпал темата!Цялата сила на медиите е впрегната да търси разделителни линии в обществото.... Сигурен начин да се държи матряла далеч от погрешни теми, които да го сплотят!!! Добре работи засега схемата!!!
25
1
 
24
 
! Отговори
до "Пограшна е преди 6 години
Абе, РАЗДЕЛЯЙ (на раси, класи, религии, нации, етноси, полове, поколения, град-село, столица-провинция, партии...) по всички възможни линии, насъсквай ги едни срещу други И ВЛАДЕЙ!
24
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Единствено в шахмата (в спорта) жена участваше при мъжете. Великата Юдит Полгар. Стигна 8-мо място в света при мъжете.
23
1
 
2
 
! Отговори
до Караибрахим преди 6 години
и на гръцка музика
22
8
 
25
 
! Отговори
Пограшна е идеята преди 6 години
мъжът и жената да се състезават по сила и издръжливост.Във физически аспект, предназначението на жената е друго - да ражда деца, да краси света с нежната си хубост, да създаде уютен дом и да го поддържа.Може да има много изявени бегачки, тенесистки, щангистки, боксьорки, но докато се състезават, те губят много от женския си чар заради физическото натоварване и медикаментите, които пият.Дори девойките от художествената гимнастика, докато са активни състезателки, приличат на измъчени котета.
21
3
 
14
 
! Отговори
Василев преди 6 години
Дори аз самия съм жена и то доста красива. И играят ръгби с мен или поне ме ръгат чичаци.Агент Гоце Н.С.