Музикално изящество от голямото ново име Лана Дел Рей

Задава ли се съперник на днешните кралици на комерсиалната музика?
Обновена: 10 фев 2012 17:29 | 10 фев 2012 17:29,
22
Музикално изящество от голямото ново име Лана Дел Рей
Снимка: Facebook

автор: Атанас Пеканов


След като последната година беше доминирана основно от Адел, а останалите звезди на комерсиалната сцена бяха също основно от женски пол, поредното бижу се задава на хоризонта. И буди огромни надежди в сърцата на много отчаяни меломани, за които вече Риана, Кейти Пери и Бионсе са едни поомръзнали и поизчерпали се имена. Новата звезда обаче ще впечатли не само вечно търсещите нови лица на сцената, а може да събере вниманието на целия свят в следващите месеци.

Преди да започна  изпълнената си с радост от този страхотен проект статия, ще подчертая, че музиката на тази изпълнителка е дълбока и емоционална и със сигурност много от изпълненията й може да не отговорят на очакванията на много хора да ги впечатли безкрайно от първото слушане.
Дори за мен, след първия път, в който чух двата й водещи за момента сингъла, не беше напълно ясно защо тя събра така бързо любовта на меломаните.



Албумът Born To Die обаче е едно истинско музикално пътуване, което те увлича с невероятния глас на Лана Дел Рей (Lana Del Rey), дълбочината и чувството на всички тракове, сред които вече добре познатите ни "Born To Die" и "Video Games" се вписват чудесно и придобиват съвсем нов смисъл.



25-годишната американка с истинско име Elizabeth Woolridge Grant съчетава в албума си главния си музикален стил – инди поп с още много други видове звучене. "Born To Die" e едновременно безкрайно разнообразен, но също така и емоционално свързан. След вече познатия ни хит Born To Die, започваме с ритмичното и приятно "Off To The Races", минаваме през доста по-бавното и гальовно "Blue Jeans" и стигаме до магичната комбинация от чист модерен поп и тежко, гангстерско звучене на гласа на Лана в "Diet Mountain Dew". Което ясно разкрива защо много от критиците я наричат „гангстерската версия на Нанси Синатра”.

След това идва и прекрасното "National Anthem", напомнящо в началото на "Bittersweet Symphony", но бързо обръщащо се на 180 градуса и лутащо се постоянно между бързите рими и бунтуващия се, извисяващ се припев.

След това идва и душевната изповед в "Dark Paradise", силната любовна балада на албума, както и спиращото дъха поп парче "Radio", което има потенциала да стане приличен хит и сред масите.
Разбира се, емоционален център на албума е "Video Games". Изпълнението, което изстреля певицата в центъра на вниманието на музикалните познавачи и то съвсем заслужено. Галеща ухото песен, пропита с емоция и душевност, посветена на любовта, на разочарованието, на близкия човек и на вярата в него. Текстът е опитимистично любовен, но звученето създава чувство на напрежение, на тъга, и в същото време на радост от красотата и гениалността, съдържащи се в непрестанната битка на магнетичния глас на певицата и блестящото пиано изпълнение. Рядко силна песен, оставяща слушателя в размисъл дълго след своя край, която е напълно неподходяща за днешните масови радиа и телевизии. Тя е направена за да се слуша в обстановката на домашния уют пред камината с любимия човек.

Албумът продължава с "Carmen", "Million Dollar Man", "Summertime Madness", които се движат по същата ос и без да бързат доставят своето послание на слушателя, карат го да се влюби в младата изпълнителка, без дори да трябва да я вижда. Цялата творба завършва с едно последно величествено изпълнение в "This Is What Makes Us Girls", в което отново Лана Дел Рей блести със страхотното съчетание между нейните рими, мелодия и извисяващ се глас.



Като цяло най-характерното за албума Born To Die е неговото отпускащо звучене, което гали сетивата и пренася слушателя в един доста по-спокоен свят по отношение на действията, но също така динамичен от страна на чувствата.

Американката има няколко по-бързи парчета, но истинската й сила и постижение са бавните, прочувствени изпълнения. Албумът й е едно страхотно бижу на музикалния пазар, но дали има нужда да се прочува или не все още ми изглежда спорно.

Тя може да остави голям отпечатък в следващите години, но е важно да се предпази от комерсиализирането на нейните изпълнения и славата, която за талант като нея е неизбежна. Няма да казваме, че тя ще е звездата на 2012 – ще чакаме да се появи нещо още по-добро, както винаги, а заключенията в края на декември.

Но и "Born To Die" e албум достатъчен да доминира цяла една година и достойно може да заеме мястото на проекта на една симпатична и пълничка британка, който излезе преди точно 12 месеца и напълно оправдано завладя музикалния свят.


Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: Лана Дел Рей
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
2
 
! Отговори
някойси преди 12 години
Прекрасна е (: мога да я слушам с часове.
19
13
 
2
 
! Отговори
hummer преди 12 години
тая е друсана бе хора
18
4
 
6
 
! Отговори
Матрьошка преди 12 години
Точната дума е 'различна'. От мига, в който чух 'Born to die' бях супер впечатлена и се поинтересувах се и от останалите и песни. Реално погледнато има и не толкова добри попадения, но и светила в музиката дори и след дълги години кариера създават не добри песни :) И в красотата й, и в творчеството й има нещо леко 'creepy' - не е за всеки. Стилове музика и изпълнители - бол. Всеки да се наслаждава на 'своя' избор, а аз очаквам с нетърпение бъдещите творби на това младо изящество.
17
3
 
2
 
! Отговори
mmm преди 12 години
brawo!priqten glas.
16
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Такава и онакава била,а?Друго си е Андреа или Мара,нали?Опа,върти,сучи,тиии сииииии......Чалгаристан
15
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Приятен тембър, но еднообразна музика, звучи ми прекалено вдъхновено от Florence&The Machine
14
10
 
7
 
! Отговори
неееее преди 12 години
Пияна или дрогирана или оперирана от всякакво чувство и емоция?
13
13
 
6
 
! Отговори
ананонимен преди 12 години
Блед опит за достигане класата на Айми Уайнхаус и Адел!
12
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Благодаря за статията! До сега не бях чувал за нея, а е изключително добра и различна !
11
5
 
14
 
! Отговори
до разбирачите преди 12 години
На който не му харесва да не я слуша, чалга и Риано-подобни безброй.
10
9
 
3
 
! Отговори
Jagdpanther преди 12 години
Ало, автора! Спри с дрогата
9
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какъв съперник?!?Тази може да те убие със скука!Уфф язък,че си изгубих времето ...
8
13
 
11
 
! Отговори
ицо преди 12 години
Минала е покрай Адел, ама Адел не и е обърнала внимание.
7
18
 
9
 
! Отговори
Силиконово джуки преди 12 години
Певицата е посредствена, няма глас, а само твърде повърхностна имитиация на певици като Марлене Дитрих, Мариан Фейтфул, Джони Митчел и ред други, няма музикална инвенция в песните й, посредствена бозица за промити американски мозъчета. Единственото, което се набива на очи са напомпаните силиконови джуки!Явно някой плаща яко за толкова дълга хвалебствена статия!
6
17
 
6
 
! Отговори
Валя преди 12 години
На тази й е голям само PR-a (както и виждаме от разточителната статия)
5
15
 
7
 
! Отговори
Harmony преди 12 години
Ako слушам тази песен вкъщи много спокойно ще й събера багажа и ще й викна такси
4
5
 
1
 
! Отговори
Зиг преди 12 години
3
5
 
24
 
! Отговори
Зиг преди 12 години
Интересна е. Ралична.
2
19
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
biva q, izkustveni ustni, da napravi i drugoto taka
1
13
 
4
 
! Отговори
ai bai преди 12 години
Say no to drugs