Професии в пенсия: До 30 години без шофьори, готвачи...

Хората трябва да придобиват по-различни умения
21 мар 2018 20:30,
166
Професии в пенсия: До 30 години без шофьори, готвачи...
Снимка: архив Reuters

През 2030 година се очаква 85% от работните места да са такива, които не съществуват в момента. Това каза Светлин Наков, съосновател и главен изпълнителен директор на Софтуерен университет (СофтУни) при откриването на международен форум за бъдещето на труда днес, организиран от социалното министерство с подкрепата на ЕК.

Той прогнозира, че нискоквалифицираните работни места ще изчезват напълно.

Още по темата

"Не са ни необходими работници с елементарни умения, те ще бъдат заместени от роботи", допълни Наков.

Той прогнозира още, че след 20-30 години няма да има професия като шофьор на такси, защото автомобилите ще се движат без шофьори. Ще съществуват и ресторанти без готвачи и сервитьори.

По думите на Наков хората трябва да придобиват повече умения, по-добро и съвсем различно от съществуващото в момента образование, което само възпроизвежда. Ще се появят професии като треньор на роботи, хора, които обучават роботи да станат специалисти по сигурността и други, каза Наков.

Той заяви, че трудът и неговите класически форми изчезват. Според експерта вероятно няма да има нужда и от министерство на труда , защото работа ще има само за висококвалифицираните работници, а хората без работа ще бъдат обслужвани от социалните системи.

"Вероятно ще има министерство на талантите и министерство на развитие на уменията, така си представям бъдещето", каза Наков.

Според него цифровите умения са като езиковите, като грамотността , те не подлежат на обсъждане, те трябва да са налице.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ок, искате 6 часов работен ден, искате 4 дневна работна седмица - Ами хора, това е пътя !Ако не беше машинизацията , автоматизацията и научния програс, щяхме да махаме като луди лопатите и да умираме на по 28 години от зъбобол.
137
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре , че няма да съм жив да видя...
136
4
 
2
 
! Отговори
Уж не е пенси преди 6 години
Тоя май е изтрещял отвсякъде! Не е пенсионер на преклонна възраст, че да не знае какво говори. Абсолютен кукумицин. Напоследък на такива взеха само да дават думата. Ужас!
135
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще си взема робот- теляк да ми изтрива гърба под душа.
134
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами, смятам че някъде от средната част ще се дои. Но ще видим
133
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прясното мляко от коя част на робота ще си го издоя? Щото и за това трябва да сме информирани все пак.
132
3
 
5
 
! Отговори
Гражданин преди 6 години
Този като го чета,първо неговата професия ще изчезне.
131
2
 
6
 
! Отговори
ИЗВЪН преди 6 години
Да му мислят кибиците - чиновниците окупирали бюрата. Дори не е нужно да чакаме 20-30 г. Още сега могат да съкратят половината щат и да го заменят с "Правец" (ама от най-първите).Ама не искат управляващите, защото ще трябва да им търсят нова работа, а те не са научни на друго, освен на лентяйство.Втори проблем : ще скочи безработицата и ще ни скръцнат със зъби от ЕС.Иначе... друго си е да те посрещне некомпетентен и сърдит чиновник, който се издържа с данъците на такива, като мен.
130
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
очаква ни киберпънк общество, но няма да е през 2030
129
3
 
10
 
! Отговори
Робокоп преди 6 години
Този много фантастични филми е гледал! Вярно,че някои професии ще изчезнат или ще се променят,но не до такава степен за това време! Ако изчезне професията депутат,най-добре ще е!
128
2
 
0
 
! Отговори
ШибиРиби преди 6 години
Казано накратко ще има нужда само от ловци и *** титли. Нещо като връщане към камената ера.
127
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не го знам тоя Наков, но тези твърдения са" леко" абсурдни. "Министерство на талантите", ами да отиде в художествената академия, да види "професори", например по скулптура, които не могат да" убодат кучето в ***", например, работа в мрамор трагедия, но са на държавната хранилка, дават акъли, без да имат и уменията, та такива, негодници ли ще фигурират в "министерството на талантите"?Че те повечето държавни служители са абсолютни без да раници, затова ложата задница, измикярстват, иначе лошо.
126
2
 
13
 
! Отговори
Русев преди 6 години
Аз не мога да разбера какво означава "нискоквалифициран работник". За метачките по улиците-ОК.Те махат с метлата и това е.Но те слагат в тази категория всички,които не са компютърни програмисти.Е аз съм тръбар(даже в регистъра на професиите няма такава професия) от около 20 години.Нямам дори висше образование,но всеки ден ползвам геометрия(и ъглошлайф 😀😀😀).Означава ли това,че съм нискоквалифициран,при положение че на 99% от програмистите щр им трябват поне пет години,за да стигнат моето ниво?
125
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига глупости. Нищо създадено от човека не може да е по -добро от самия човек.То винаги ще се бъгне,хакери ще изтрият информация, софтуер и т.н.После всичко е каша.Всеки човек се ражда с потенциал за да може да се развива и уцелва,да работи и да отглежда и възпитава семейство.А това с роботите- *** явно го измислят хора,които си мислят,че света се върти около тях и заради тях.
124
8
 
2
 
! Отговори
Отвратен преди 6 години
До Анонимен 127 Така е , ако Путин реши може да ни върне в една по стара ера. И без това нищо не дават на цивилизацията , но мерака да я унищожат е голям. Дали ще му позволим да ни отнеме смартфоните?
123
7
 
3
 
! Отговори
Съвет преди 6 години
До Ицо 108 Пребий тостера че и той е измислен от Запада , а от Русия нищо, но по братски и от сърце.
122
4
 
6
 
! Отговори
шматка преди 6 години
И в лудниците санитарите ще бъдат роботи.
121
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
след 30г. може да сме се върнали в някоя по стара ера.
120
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И всичко що фърчи ще се яде.. Хаха ха-ха този е траллала
119
1
 
21
 
! Отговори
Малък Гейтс преди 6 години
След 30 години роботите ще програмират сами роботи и всички грешки и бъгове направени от човешки ИТ специалисти ще бъдат наказвани с един изстрел на плазмения бластер :)))